ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Οι 8 συνήθειες που πλήττουν την ψυχική υγεία σου

Οι 8 συνήθειες που πλήττουν την ψυχική υγεία σου

«Σπρώχνουμε τις ώρες και τις μέρες μας, σα να είναι βάρος. Και μάς είναι βάρος. Γιατί δε ζούμε...Κατάλαβες;».

Αυτά τα λόγια του συγγραφέα, Χρόνη Μίσσιου, μπορούν να αποδώσουν εύστοχα όλο το πνεύμα της σύγχρονης ζωής. Τους ρυθμούς και την εξουθένωση που προκαλούν στην ψυχική υγεία: αυτό το «τρέχω, δεν προλαβαίνω ούτε να ζήσω» που πολλοί λένε μεταξύ σοβαρού και αστείου -αλλά πολύ σοβαρά το εννοούν.

Έτσι, ψάχνουν να βρουν διέξοδο σε εμπειρίες που θα απαλύνουν τα αρνητικά συναισθήματα που καλεί η πυρετώδης, πολυάσχολη «ηλεκτρονική» καθημερινότητα -σε συνήθειες που φαινομενικά οδηγούν στην ηρεμία και εκτονώνουν το στρες, αλλά σε ένα δεύτερο επίπεδο, προωθούν την αποξένωση και δεν προάγουν την ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων.

Υπάρχουν καθημερινές συνήθειες που «ύπουλα» μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία, ενώ, πολλοί πιστεύουν το εντελώς αντίθετο: ότι την ωφελούν.

Ισως, κάποιες, από αυτές να είναι κομμάτι και της δικής σας καθημερινότητας.

Oι 8 καθημερινές συνήθειες, όπως τις διαβάσαμε σε άρθρο του Insider, είναι οι εξής:

1) Το να δουλεύεις μόνη από το σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα:

Αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να εργάζονται μόνοι, στο σπίτι, μπροστά από έναν υπολογιστή, θέλοντας να αποφύγουν το στρες και την πίεση που μπορεί να επιφέρουν οι πολλές ώρες δουλειάς σε ένα εργασιακό περιβάλλον με πολλά άτομα, με τηλέφωνα να χτυπούν συνεχώς, ανταγωνισμό και meetings. Φαινομενικά, αυτή η εργασιακή καθημερινότητα προάγει την ηρεμία. Σύμφωνα, όμως, με ψυχολογικές μελέτες τα άτομα που δουλεύουν από το σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, σταδιακά νιώθουν απομόνωση και η αυτοπεποίθηση και το θάρρος που απαιτεί η επικοινωνία να πλήττονται.

2) Οι πολλές ώρες «ηρεμίας και χαλάρωσης» στο σπίτι (χωρίς να σε βλέπει ο ήλιος και χωρίς να αναπνέεις καθαρό αέρα):

Είναι ωραίο να βρίσκεις χρόνο για να μένεις μόνη με τον εαυτό σου. Να χαλαρώνεις, να ξεκουράζεσαι πραγματικά χωρίς θόρυβο και άσκοπη φλυαρία. Ομως, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan, το να αποφεύγεις συστηματικά την έκθεση στο εξωτερικό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης. Λίγα λεπτά περπατήματος και έκθεσης στον ήλιο -εννοείται, βάζοντας αντηλιακό- ανεβάζουν την διάθεση.

3) Οι (άσκοπες) αγορές:

«Την στιγμή που σ’αγόραζα, το κενό μου εξαγόραζα» λέει ένας στίχος της Λίνας Νικολακοπούλου. Το shopping therapy, μόνο «therapy» δεν είναι σύμφωνα με ψυχολογικές έρευνες, καθώς οι αγορές που γίνονται για την κάλυψη συναισθηματικών και όχι πραγματικών αναγκών, δείχνουν την ύπαρξη βαθύτερων ελλείψεων. Η πρόσκαιρη χαρά που δίνει μια αυθόρμητη αγορά, μετά από λίγο εξαφανίζεται όταν δεν υπάρχουν ευχάριστα συναισθήματα στην καθημερινότητα.

4) Eνα ποτήρι αλκοόλ πριν τον ύπνο: Που και που, ένα ποτήρι κρασί με φίλους σε μια βραδινή συνάντηση, με καλό φαγητό, συζήτηση και γέλιο, μπορεί να ανεβάσει εγγυημένα την διάθεσή σας. Ωστόσο, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ για «χαλάρωση» (δηλαδή λόγω στρες) μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ψυχική σας υγεία. Ο ύπνος διαταράσσεται, η διάθεση εμφανίζει διαρκείς μεταπτώσεις και τα επίπεδα σεροτονίνης πέφτουν κατακόρυφα.

5) To να ασχολείσαι διαρκώς με το κινητό σου: Οι εμπειρίες που μπορεί να σου χαρίσει η επαφή με τους ανθρώπους γύρω σου είναι αναντικατάστατες. Η ζωή μπροστά από μια οθόνη δύσκολα θα σου χαρίσει συγκινήσεις. Αν νιώθεις ότι η πιο χαλαρωτική συνήθεια της καθημερινότητάς σου αυτή τη στιγμή είναι η ενασχόληση με το κινητό σου (σσ. και τα social media), πιθανότατα να έχεις χτίσει μια σχέση εξάρτησης με αυτά που πλήττει ύπουλα την ψυχική σου υγεία.

6) Μιλάς μόνο μέσω μηνυμάτων με τα αγαπημένα σου πρόσωπα: Τα μηνύματα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την επαφή δια ζώσης. Αν συνηθίζεις να επικοινωνείς μόνο με γραπτό τρόπο την σκέψη σου, καταπιέζεις συναισθήματα και «κλειδώνεις» το σώμα σου. Οι ψυχολόγοι συμβουλεύουν να μην κλείνουμε την φωνή μέσα μας και να επιδιώκουμε την επικοινωνία έστω και με ένα τηλέφωνο (αν, όχι, με μια συνάντηση).

7) Multitasking: Στη σύγχρονη ζωή, το multitasking είναι αναπόφευκτο. Οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας μάς κρατούν διαρκώς σε εγρήγορση και πολλές φορές χρειάζεται να κάνουμε πράγματα παράλληλα ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Ωστόσο, το multitasking μπορεί να προκαλέσει εξουθένωση σε σώμα και πνεύμα, αν δεν βάζουμε όρια σε αυτό. Η παραγωγικότητα μπορεί να είναι μεγαλύτερη αν αφοσιωνόμαστε στην εκτέλεση μιας συγκεκριμένης εργασίας κάθε φορά.

8) Κάνεις πράγματα «για να ξεχνιέσαι»: Μην προσπερνάς τα συναισθήματά σου και μην τα καταπιέζεις κάνοντας πράγματα «για να ξεχαστείς» (κάνοντας υπερωρίες, δουλειές του σπιτιού, άσκοπο σερφάρισμα στο ίντερνετ). Οταν αρνείσαι τα συναισθήματά σου, -όποια κι αν είναι αυτά- τότε μόνο κακό προκαλείς στην ψυχική σου υγεία.

 

 

 

(bovary.gr)


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video