
Ο σπουδαιότερος συγγραφέας της Βικτωριανής Εποχής που επινόησε κάποιους από τους γνωστότερους φανταστικούς χαρακτήρες.
Της Ρεβέκκας Τουχτίδου
Ο Charles Dickens πέρα από τον τίτλο του σπουδαιότερου συγγραφέα “κέρδισε” και τον τίτλο ο «συγγραφέας των φτωχών» . Γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο που ξεκίνησε χάρη στα βιώματά του. Όπως όλοι κάπως ξεκινούν την καριέρα τους έτσι και ο Dickens άρχισε από κάπου.
Η δική του αφετηρία του επιφύλασσε εκπλήξεις και φτώχια. Αλλά «κάθε αρχή και δύσκολη», όμως ο Dickens σήκωσε το κεφάλι και κατάφερε να μείνει γνωστός ή μάλλον πασίγνωστος στην ιστορία της λογοτεχνίας χαρίζοντας συντροφιά στους λάτρες των καλογραμμένων βιβλίων. Μέχρι σήμερα τα συγγράμματα του έχουν δεχθεί αλλαγές ώστε να χρησιμοποιηθούν σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Κρατώντας ακόμα την μοναδικότητα της φαντασίας του.
Η ζωή του Dickens και η αρχή μιας υπέρλαμπρης καριέρας που συνεχίζεται και μετά θάνατον.
Γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1812 με πλήρες όνομα: Charles John Huffam Dickens. Από τα πρώτα χρόνια η οικογένεια του τότε μικρού Charles αντιμετώπιζε δυσκολίες εξαιτίας του πατέρα του John Dickens, ο οποίος ξόδευε ασύστολα τα χρήματα που έβγαζε και η άσωτη ζωή του τους οδηγούσε συχνά σε οικονομικό αδιέξοδο ή άγγιζε τα όρια της χρεοκοπίας. Ώσπου μια μέρα, το έτος 1824, ο πατέρας Dickens κατέληξε στη φυλακή και ο λόγος ήταν τα χρέη.
Η οικογένεια έμεινε απροστάτευτη. Ο Charles,εκείνη την περίοδο ζούσε στο σπίτι της γηραιάς κυρίας Elizabeth Roylans, φίλη της οικογένειας. Αλλά έπρεπε να πληρώνει διαμονή και διατροφή, έτσι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο και ξεκίνησε να εργάζεται καθημερινά σε εργοστάσιο βερνικιών. Παρόλο που οι συνθήκες εργασίας ήταν απάνθρωπες, ο Dickens κατάφερε να χρησιμοποιήσει την δυσκολία του και να την μετατρέψει σε μάθημα ζωής, το οποίο κατέγραψε στο χαρτί που δημιούργησε το αγαπημένο του έργο, «David Copperfield».
Εν τέλη ο πατέρας Dickens γλίτωσε από τα σίδερα της φυλακής με τη βοήθεια μιας κληρονομιάς που του χάρισε το εισιτήριο της ελευθερίας και να βάλει σε μια τάξη όλα του τα χρέη. Γεγονός που δεν επηρέασε θετικά τη σχέση του με τον Charles. Ο νέος Charles ξεκίνησε να δουλεύει σε δικηγορικό γραφείο ως βοηθός το 1827 και εν συνεχεία ως στενογράφος στα δικαστήρια του Λονδίνου. Το επάγγελμα του δημιούργησε μια απέχθεια προς το αγγλικό δικαστικό σύστημα .Που κατά την άποψη του ευνοούσε τους πλούσιους της εποχής δείχνοντας σημάδια έλλειψης δικαιοσύνης.
Το 1833 και τα χρόνια που ακολούθησαν ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία. Γεγονός που επίσης τον επηρέασε αρνητικά σχετικά με την εμπιστοσύνη του στο πολιτικό σύστημα. Διότι μέσα από τη δημοσιογραφία, ως πολιτικός και κοινοβουλευτικός συντάκτης γνώρισε άδικα για τους φτωχούς πολιτικά παιχνίδια. Εκείνα τα χρόνια ο Dickens ξεκίνησε την δημοσίευση των πρώτων λογοτεχνικών του έργων. Μετά από αυτή τη δεκαετία ο Dickens ξεκίνησε να γράφει τα πιο γνωστά του μυθιστορήματα που του χάρισαν τη δόξα.
Θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε τη προσωπική ζωή του Dickens “ περιπετειώδης”, αφού γάμοι και εξωσυζυγικές σχέσεις έπαιξαν κύριο ρόλο στη ζωή του. Παρόλο που ο κόσμος της τότε Βικτωριανής Αγγλίας ήξερε, δεν επηρέασε καθόλου την καριέρα του Dickens. Έντεκα παιδιά αλλά και μια λαμπρή πορεία άφησε πίσω του όταν απεβίωσε στα 58 του χρόνια, το 1870. Αιτία θανάτου εγκεφαλικό επεισόδιο.
«Το αν θα είμαι τελικά ο πρωταγωνιστής της δικής μου ζωής ή αν αυτήν τη θέση θα την καταλάβει κάποιος άλλος, θα φανεί στις επόμενες σελίδες» από το David Copperfield
Εν τέλη ο Charles Dickens ήταν και θα είναι ο πρωταγωνιστής της ζωής του. Με τον μοναδικός τρόπος γραφής του, το φιλανθρωπικό έργο με τις ομιλίες και τις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις αλλά και την φαντασία του η οποία “έδενε” με τις προσωπικές του εμπειρίες, του χάρισε μια παντοτινή αναγνωσιμότητα. Με τα πασίγνωστα έργα του : «Όλιβερ Τουίστ , Μια χριστουγεννιάτικη Ιστορία, Μεγάλες Προσδοκίες και η Ιστορία Δύο Πόλεων» να κοσμούν έως και σήμερα τα ράφια των βιβλιοπωλείων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου