ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Θεσσαλονίκη: Επί τάπητος το Brain drain, το επιχειρείν και η καινοτομία, στο συμπόσιο της Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου

Θεσσαλονίκη: Επί τάπητος το Brain drain, το επιχειρείν και η καινοτομία, στο συμπόσιο της Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου

Την ανάγκη η πολιτεία να αγκαλιάσει το "επιχειρείν", αλλά και να προχωρήσει σε μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση, ξεκινώντας από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να μπει φρένο και στο Brain drain,

 υπογράμμισαν οι εισηγητές στην ενότητα "μεταποίηση - βιομηχανία - εξαγωγές", του συμποσίου που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), με θέμα "Η Θεσσαλονίκη Πύλη Ανάπτυξης για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο". Οι ίδιοι αναφέρθηκαν και στις "υποχρεώσεις" των επιχειρηματιών, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι οφείλουν να φροντίζουν για ένα "Portfolio γοήτρου", αλλά και να επενδύσουν διαρκώς στη μόρφωση και στην παιδεία.

"Μόνο με σκληρή δουλειά μπορούμε να πετύχουμε", επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Euroco ΑΕ, Χρήστος Γκίνης, επισημαίνοντας ότι η οικονομική κρίση αποτελέσε μια πρόκληση για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι όμως στη διαδικασία αντιμετώπισής της βρέθηκαν μπροστά σε ευκαιρίες. Χαρακτηριστικά ο ίδιος ανέφερε ότι η Euroco ΑΕ που ιδρύθηκε το 1989, με σκοπό την παραγωγή και εμπορία ξύλινων δομικών υλικών στοιχείων και γενικά η προώθηση των ξύλινων κατασκευών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προ οικονομκής κρίσης δεν έκανε εξαγωγές, αλλά σήμερα ποσοστό 70% του συνολικού της τζίρου αφορά σε προιόντα που πουλά εκτός ελληνικών συνόρων.

Κατά τον ίδιο, στόχος για τις ελληνικές εταιρείες δομικών υλικών θα πρέπει να είναι η διείσδυσή του σε κράτη όπου ανθίζει ο τουρισμός και στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η Euroco AE έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για την είσοδό της στην Αίγυπτο. Οπως διευκρίνισε "το κλίμα είναι μεν ευματάβλητο στην Αίγυπτο, αλλά οδεύει προς σταθεροποίηση και εμείς φροντίζουμε έχουμε φροντίσει να είμαστε ήδη στην αγορά".

Επισήμανε ότι η πολιτεία πέραν της μειώσης της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών "πρέπει να επαναφέρει την έννομη τάξη, γιατί το επιχειρείν είναι ψυχολογία", ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη να καταστεί ευκολότερη η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση.

Την ανάγκη να δημιουργηθούν Τεχνολογικά Πάρκα Νέας Γενιάς, όπου σε ένα χώρο επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί θα δουλεύουν από κοινού, υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Λουφάκης Χημικά ΑΒΕΕ, Κυριάκος Λουφάκης, επικεφαλής της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, που αρχές Μαϊου θα μετεγκασταθεί. Οπως είπε χαρακτηριστικά, "δεν γίνοντα όλα από τη μια στιγμή στην άλλη. Φυσικά θέλουν χρόνο να δημιουργηθούν, αλλά η κατασκευή τους πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για να περιμένουμε. Η Silicon Valley ξεκίνησε το 1947 με 1948".

Λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, ο ίδιος επισήμανε ότι αυτό αποδεικνύεται από το Brain drain και την επιτυχία των τεχνολογικών κέντρων όπως του ΕΚΕΤΑ που συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 καλύτερων σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε "έχουμε αποτύχει", αφού "άλλες χώρες που ξεκίνησαν μετά από εμάς, όπως η Βουλγαρία, έχουν υποδομές που ζηλεύουμε".

Μιλώντας για την παροχή κινήτρων, ο ίδιος επισήμανε ότι "δεν χρειάζονται κίνητρα, αλλά αυτό που απαιτείται είναι η απομάκρυνση των αντικινήτρων. Από τον μισθό που λαμβάνει ένας εργαζόμενος με προσόντα, το 0% με 70% αυτού τον παίρνει το κράτος μέσω ασφαλιστικλων εισφορών και άλλων φόρων. Δεν είναι φυσικό αυτός ο εργαζόμενος να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό;", διερωτήθηκε.

Στο πλαίσιο αυτό, λέγοντας ότι ένα καινοτόμο προϊόν, μπορεί να διοχετευθεί σε όλο τον κόσμο και "με αυτό ο επιχειρηματίας πετυχαίνει καλύτερη τιμή και μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους", ο κ. Λουφάκης επισήμανε ότι "το Brain drain θα συνεχιστεί και η χώρα δεν θα έχει πιθανότητες να πάει μπροστά χωρίς μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση, κυρίως χωρίς τη μείωση της φορολογικής εργασίας. Πως θα πάμε μπροστά εάν οι Μέσι της Ελλάδας φεύγουν στο εξωτερικό;". Πάντως, ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση για το πως βλέπει την Θεσσαλονίκη μετά από πένμτε χρόνια, εξέφρασε την ελπίδα να γίνει το μεγαλύτερο Τεχνολογικό Κέντρο στα Βαλκάνια.

Από την πλευρά του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου και επιχειρησιακός διευθυντής της Stelma TSA, Χρήστος Μάματζης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ¨ενα καλό Portfolio γοήτρου αποτελεί το διαβατήριο μιας εταιρείας σε αγορές του εξωτερικού" και τόνισε ότι ενώ οι ξένοι πελάτες και συνεργάτες αντιμετωπίζουν τους Έλληνες με "θέρμη", ωστόσο το τραπεζικό σύστημα, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων "δεν μπορεί να μας βοηθήσει σε επέκταση και αυτό μας δημιουργεί προβλήματα".

Ανέφερε ότι η εταιρεία βρίσκεται προ πυλών της εισόδου της στην αγορά της Πολωνίας και λέγοντας ότι προ οικονομικής κρίσης οι εξαγωγές αντιπροσώπευαν το 20% του τζίρου της, φέτος, αυτό το ποσοστό θα διαμορφωθεί στο 55%- 65%, όπως τόνισε και εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το μέλλον είπε "η πολιτεία θα πρέπει να αγκαλιάσει τις επιχειρήσεις".

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι σε μια πενταετία προσδοκά να βλέπει λιγότερους νέους να αποχωρούν απο το αεροδρόμιο "Μακεδονία", αλλά και να αποκτήσει και πάλι η Θεσσαλονίκη την επιχειρηματική της ζωηράδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lancom Ltd, Γιώργος Νώλης, τόνισε ότι παρά το ότι "η Ελλάδα βραδυπορεί", ωστόσο στον κορμό των υπηρεσιών το ανθρώπινο δυναμικό της σε επίπεδο τεχνολογιών είναι πολύ δυνατό. "Είμαστε πρωτοπόροι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο", είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας ωστόσο το "ελληνικό brand βελτιώνεται μεν στην τεχνολογία, αλλά το Made in Greece είναι διάσπαρτο σε όλο τον κόσμο. Βρίσκεται στα μυαλά των Ελλήνων πυο έφυγαν εκτός ελληνικών συνόρων".

Το ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό "το μορφώνουμε, το ετοιμάζουμε εδώ στην Ελλάδα και επειδή δεν μπορούμε να τους πληρώσουμε ανάλογα, ή λόγω υψηλής φορολογίας, δεν μένουν εδώ στη χώρα μας και φεύγουν. Είμαστε οι νούμερο ένα εξαγωγείς μυαλών", επισήμανε,

Μεταξύ άλλων ο ίδιος συνέστησε στους νέους να επχιειρήσουν την έναρξη της start up τους με χρηματική υποστήριξη φίλων και οικογένειας, μεάν δεν τα καταφέρουν να καταφύγουν σε κάποιο venture capital και "τελευταία να πάτε στις τράπεζες. Δυστυχώς, δεν μπορούν να αντιληφθούν την καινοτομία σε επίπεδο που τη βλέπει ένας ηγέτης".

Αναγνωρίζοντας ότι οι τράπεζες αργούν να αντιληφθούν τις γρήγορες αλλαγές στην αγορά, ο διευθυντής πωλήσεων, υπεύθυνος εμπορικής ανάπτυξης υπηρεσιών συναλλακτικής τραπεζικής Eurobank για τη Βόρεια Ελλάδα, Αθανάσιος Ταντανώζης, επισήμανε "τα Venture capitals είναι μεν ένα φοβερό εργαλείο που όμως θα κοστίσει δύο με τρεις μονάδες περισσότερο έναντι των τραπεζών, Θα συνιστούσα λοιπόν εκτενή διάλογο στους νέους επιχειρηματίες". Μεταξύ άλλων, ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση για τη Θεσσαλονίκη στα επόμενα πέντε χρόνια, τόνισε "εύχομαι να καταστεί η πόλη Κέντρο Διεκπεραίωσης πληρωμών για την Βαλκανική τουλάχιστον".


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video