ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

«Λαζαρίτικα 2019»: μουσικές και τραγούδια από τα νησιά στη Χαλάστρα στις 20/4

Ο Δήμος Δέλτα και το Χορευτικό Χαλάστρας του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Οργανισμού (ΚΠΟΔΔ) διοργανώνει την εκδήλωση «Λαζαρίτικα 2019», το Σάββατο 20 Απριλίου 2019 και ώρα 8.30 μ.μ. στο Κλειστό Γυμναστήριο Χαλάστρας «Μυγδώνειο». Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από το πρωί με τα παιδιά των χορευτικών τμημάτων να βγαίνουν στους δρόμους του χωριού και τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου, και θα κορυφωθεί το βράδυ με μια εκδήλωση που θα έχει θέμα «Της θάλασσας τα κύματα και του χορού πατήματα» και θα μεταφέρει τον πολιτισμό, τις μουσικές, τα τραγούδια και τους χορούς από τα πανέμορφα νησιά της Ελλάδας μας εδώ στην Μακεδονία μας! Φέτος όλα τα τμήματα ενηλίκων (συνολικά οκτώ), θα χορέψουν παραδοσιακά όπως πάντα, ενώ θα συμμετάσχει και το τμήμα παραδοσιακού τραγουδιού.

«Με κάθε ευκαιρία οι πολιτιστικοί μας σύλλογοι και οι άνθρωποί τους αναδεικνύουν τη βαθιά σχέση του Δήμου Δέλτα με τη γη και τη λαϊκή ορθόδοξη παράδοση. Εδώ τα έθιμα δεν αναβιώνουν αλλά συνεχίζονται, αποτελώντας μέρος της ζωής των κατοίκων. Το Χορευτικό Χαλάστρας του ΚΠΟΔΔ είναι ένας παραγωγικός φορέας πολιτισμού, που καλλιεργεί συστηματικά τη συλλογική εθνική συνείδηση, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό στην εποχή που ζούμε. Αξίζουν συγχαρητήρια από καρδιάς στους ανθρώπους που μέσα από τους συλλόγους προσφέρουν εθελοντικά στην αδιάκοπη συνέχεια του ελληνισμού. Προσκαλώ όλους τους κατοίκους του Δήμου μας αλλά και της Θεσσαλονίκης να παρακολουθήσουν την εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου» δήλωσε ο Δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος.

Τα Λαζαρίτικα είναι πολύ παλαιό έθιμο των ντόπιων κατοίκων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Χορευτικό τμήμα Χαλάστρας του Κοινωνικού & Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα μέχρι και σήμερα. Το έθιμο ξεκινούσε από την παραμονή του Σαββάτου του Λαζάρου και περιλάμβανε τραγούδια, θέατρο, έθιμα και χορούς της Χαλάστρας.

Όλα τα μικρά κορίτσια (και οι ανύπαντρες) μαζεύανε λουλούδια και στόλιζαν τα καλάθια τους και την επομένη φορούσαν τις παραδοσιακές εορταστικές φορεσιές τους, έβγαιναν στο χωριό από σπίτι σε σπίτι και λέγανε τα κάλαντα του Λαζάρου. Οι νοικοκυραίοι τους έδιναν κεράσματα (αυγά, τσουρέκια και άλλα γλυκίσματα) για να γεμίσουν τα καλάθια τους.

Το έθιμο γίνεται έτσι ακόμα και σήμερα με όλα τα κορίτσια από τα παιδικά χορευτικά τμήματα να βγαίνουν στους δρόμους του χωριού και τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου και το βράδυ γίνεται μια χορευτική παράσταση από όλα τα τμήματα του χορευτικού μαζί με θεατρικό και τραγούδι.Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video