ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Έλλειψη σιτηρών λόγω κλιματικής αλλαγής

Έλλειψη σιτηρών λόγω κλιματικής αλλαγής

Η περσινή ανομβρία στη Γερμανία άφησε τα σημάδια της στα χωράφια σιτηρών: Μειωμένη παραγωγή και χαμηλή ποιότητα. Οι ελπίδες βέβαια για καλύτερη συγκομιδή φέτος υπάρχουν ακόμη – αν ο καιρός το επιτρέψει.

Η Γενική Ένωση Συνεταιρισμών Γεωργικής και Διατροφικής Οικονομίας της Γερμανίας (Deutsche Raiffaisenverband) υπολογίζει τη φετινή σοδειά στους 47,1 εκατομμύρια τόνους – περίπου 10 εκατομμύρια τόνους περισσότερο από ότι το 2018, μία αύξηση της τάξης του 25%. Ένας από τους λόγους είναι το γεγονός ότι οι αγρότες διεύρυναν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Επιπλέον η σπορά δημητριακών του φθινοπώρου επιβίωσε το χειμώνα χωρίς μεγάλες απώλειες. «Γι' αυτό και οι οιωνοί μέχρι στιγμής για τη φετινή παραγωγή είναι καλοί», σημειώνει ο Γκίντο Ζέεντλερ, ένας από τους ειδικούς της Ένωσης.

Παρά όμως τις καλές προοπτικές του θερισμού φέτος, η σοδειά δεν είναι σε θέση να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. Λόγος η διαρκώς αυξανόμενη ... ζήτηση κρέατος παγκοσμίως. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), κατά τη χρονιά 2018/19 θα καταναλωθούν σχεδόν 30 εκ. τόνοι παραπάνω από όσους θέρισαν οι παραγωγοί σιτηρών. Σε παγκόσμια κλίμακα υπολογίζουν ότι η παραγωγή θα φτάσει τα 2,66 δισεκατομμύρια τόνους. Το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) στο Λονδίνο, μια ένωση σιτοπαραγωγικών χωρών, δίνει παραπλήσια πρόγνωση.

Αισθητές οι συνέπειες της περσινής ξηρασίας

Ένας από τους βασικότερους λόγους για τη μειωμένη παραγωγή είναι η ξηρασία σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Οι συνέπειες γίνονται ήδη αισθητές: Οι τιμές παραγωγής άρτου και προϊόντων από παράγωγα σιτηρών, εκείνες οι τιμές δηλαδή που ζητούν οι ίδιοι οι παραγωγοί, σημείωσαν αύξηση ύψους 6,3%. Το 2018 σημειώθηκε λόγω της ξηρασίας μείωση περίπου 6% στη σοδειά των σιτηρών σε σύγκριση με τη σοδειά της προηγούμενης χρονιάς. Μάλιστα το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών στο Λονδίνο υποστηρίζει ότι οι προμήθειες παγκοσμίως όχι μόνο φέτος, αλλά και του χρόνου, θα σημειώσουν μείωση.

«Την περασμένη δεκαετία σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στην καλλιέργεια καλαμποκιού παγκοσμίως», υπογραμμίζει ο Αμπντολρέζα Αμπασιάν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, διακρίνοντας δύο λόγους, οι οποίοι οδήγησαν εκεί: «Η παραγωγή καλαμποκιού στις ΗΠΑ στοχεύει πλέον στην παραγωγή βιοκαυσίμων – μία διεύρυνση στην αγορά». Επιπλέον, όπως σημειώνει, οι Κινέζοι τρώνε περισσότερο κρέας, το οποίο οδηγεί κι αυτό στην ανάγκη για αύξηση της παραγωγής των σιτηρών. Η διεύρυνση της παραγωγής καλαμποκιού βέβαια, όπως αναφέρει ο Αμπασιάν, δεν επηρεάζει την παραγωγή σιταριού και συνεπώς την παραγωγή τροφίμων. «Το καλαμπόκι και τα υπόλοιπα σιτηρά καλλιεργούνται σε διαφορετικές περιοχές και διαφορετικές περιόδους», συμπληρώνει.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video