ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Η απίθανη και εντελώς μακάβρια ικανότητα των κατσαρίδων

Οι κατσαρίδες είναι διαβόητες για την ανθεκτικότητά τους και μνημονεύονται συνήθως ως το πιο πιθανό για επιβίωση είδος σε περίπτωση πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Μόνο που έχουν μια ακόμα πιο τρανή ικανότητα και δεν είναι μύθος: μπορούν να επιβιώσουν για βδομάδες και βδομάδες χωρίς… κεφάλι!

Ο καθηγητής βιοχημείας και φυσιολογίας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, Joseph Kunkel, θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί οι κατσαρίδες μπορούν να ζήσουν αποκεφαλισμένες, ενώ ο άνθρωπος όχι, καθώς μίλησε σχετικά στο περιοδικό «Scientific American».Ο ανθρώπινος αποκεφαλισμός σημαίνει απώλεια αίματος και η πτώση της αρτηριακής πίεσης επιδεινώνει τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα ζωτικά όργανα. «Πεθαίνεις από αιμορραγία», λέει χαρακτηριστικά ο άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη της ανατομίας της κατσαρίδας.

Επιπρόσθετα, μας λέει, ο άνθρωπος αναπνέει μέσω του στόματος και της μύτης, κάτι που θα σταματήσει χωρίς το κεφάλι. Όπως και η διαδικασία της τροφής. Προβλήματα που δεν έχουν οι κατσαρίδες δηλαδή αν αποκεφαλιστούν. «Δεν έχουν ένα τεράστιο δίκτυο αιμοφόρων αγγείων όπως ο άνθρωπος … Έχουν ένα ανοιχτό κυκλοφορικό σύστημα, με πολύ λιγότερη πίεση εντός του».

Κι έτσι «όταν τους κόβεις το κεφάλι, ο λαιμός τους σφραγίζει μέσω θρόμβωσης. Εδώ δεν έχουμε ακατάσχετη αιμορραγία». Επιπρόσθετα, οι κατσαρίδες αναπνέουν μέσω οπών σε όλα τα μέρη του σώματός τους και η αναπνοή τους δεν ρυθμίζεται μέσω του εγκεφάλου. Ούτε το αίμα τους μεταφέρει οξυγόνο στο σώμα τους.Στην αποκεφαλισμένη επιβίωσή τους παίζει τέλος ρόλο και το γεγονός ότι χρειάζονται πολύ λιγότερη τροφή από τον άνθρωπο, καθώς είναι ψυχρόαιμες. «Ένα έντομο μπορεί να επιβιώσει για εβδομάδες με ένα γεύμα που έφαγε μια μέρα. Αν δεν το φάει κάποιος θηρευτής, θα παραμείνει ήρεμο και στον κόσμο μας, εκτός κι αν μολυνθεί από κάποιο βακτήριο ή ιό. Τότε θα πεθάνει».

Αυτό ισχυρίστηκε στο περιοδικό και ο εντομολόγος Christopher Tipping, ο οποίος αποκεφαλίζει συχνά κατσαρίδες για τις μελέτες του, «πολύ προσεκτικά κάτω από το μικροσκόπιο», όπως λέει. «Αρκετές ζούνε για αρκετές εβδομάδες μέσα σε ένα βάζο».

Και συμπληρώνει: «Ακόμα και χωρίς εγκέφαλο, το σώμα μπορεί να λειτουργήσει σε όρους πολύ απλών αντιδράσεων. Μπορούν να σηκωθούν, να αντιδράσουν στο άγγιγμα και να μετακινηθούν».

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video