ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα ζητούν την αθώωση των δύο Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα ζητούν την αθώωση των δύο Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων

Η οργάνωση για την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) κάλεσαν τα δικαστήρια της κατεχόμενης από τις τουρκικές δυνάμεις βόρειας Κύπρου, να αθωώσουν δύο δημοσιογράφους που κατηγορούνται γιατί δημοσίευσαν μια γελοιογραφία που θεωρήθηκε προσβλητική για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο διευθυντής της Afrika, Σενέρ Λεβέντ, και ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας, ο Αλί Οσμάν Ταμπάκ, κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και πέντε χρόνων εξαιτίας αυτής της γελοιογραφίας που δείχνει ένα αρχαιοελληνικό ανδρικό άγαλμα να ουρεί τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, ανέφεραν οι RSF σε μια ανακοίνωση που αναμεταδίδει σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τη γελοιογραφία, που δημοσιοποιήθηκε αρχικά από χρήστες του διαδικτύου στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης με την ευκαιρία μιας επίσκεψης του Ερντογάν στην Ελλάδα το 2017, αναπαρήγαγε η Afrika συνοδεύοντάς την με το σχόλιο: «μέσα από ελληνικά μάτια».

Ο Λεβέντ και Αλί Οσμάν δικάζονται στην κατεχόμενη Λευκωσία για δυσφήμιση, προσβολή και «υποκίνηση σε μίσος εναντίον ξένου ηγέτη».

Οι δύο δημοσιογράφοι απορρίπτουν τις κατηγορίες. Η συνήγορός τους, που θεωρεί πως οι διώξεις αυτές συνιστούν απειλή στην ελευθερία της έκφρασης, δήλωσε στο AFP πως θα ζητήσει την απαλλαγή τους αύριο, μετά την πρόταση του εισαγγελέα.

Η απόφαση θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. «Ελπίζω πως η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα αποτελέσει ντροπή για την κοινωνία μας», δήλωσε στο AFP ο Λεβέντ.

«Καλούμε το δικαστήριο να αθωώσει τον Σενέρ Λεβέντ και τον Αλί Οσμάν Ταμπάκ επειδή το να τους κρίνει ένοχους θα ήταν ένα μεγάλο λάθος και θα έστελνε ένα πολύ αρνητικό σήμα στα ΜΜΕ της βόρειας Κύπρου», γράφουν οι RSF.

Η ΜΚΟ υπογραμμίζει πως έχουν ενταθεί οι πιέσεις στους δημοσιογράφους στην αυτοαποκαλούμενη «ΤΔΒΚ», η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία και όπου σταθμεύουν τουλάχιστον 30.000 Τούρκοι στρατιώτες.

Και μάλιστα «τη στιγμή που η Άγκυρα διατηρεί τεράστια πίεση στα τουρκικά ΜΜΕ», υπογραμμίζουν οι RSF.

Ο Λεβέντ διώκεται και για μια άλλη υπόθεση, για ένα άρθρο όπου επέκρινε, στις αρχές του 2018, την επίθεση της Τουρκίας εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία. Μετά τις επικρίσεις του Ερντογάν σε βάρος της Afrika, Τούρκοι εθνικιστές επιτέθηκαν στην έδρα της εφημερίδας στην κατεχόμενη Λευκωσία.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video