Στην περίπτωση της Meton Innovatence, το σύγχρονο επιχειρείν εμπνεύστηκε από την κλασική Ελλάδα.
Η start up που δημιούργησαν δύο Έλληνες μηχανικοί και αεροναυπηγοί πήρε το όνομά της από τον αρχαίο Έλληνα μηχανικό Μέτονα. Αλλά από την αρχαία ελληνική γραμματεία πήρε το όνομά της και η Enorasys, η συσκευή που επιτρέπει σε πιλότους και καπετάνιους να βλέπουν ακόμη και όταν οι καιρικές συνθήκες ή η ώρα της ημέρας δεν το επιτρέπει. «Σκεφτήκαμε να καλύψουμε μια ανάγκη. Να υπάρχει ένα πάρα πολύ χαμηλού κόστους και ευέλικτο σύστημα που θα επιτρέπει στους πιλότους γενικής αεροπορίας αλλά και στους χρήστες σκαφών αναψυχής να έχουν ασφαλή πλοήγηση» λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σταύρος Τσάντζαλης, συνιδρυτής της εταιρίας.
Ο ίδιος είναι ερασιτέχνης πιλότος. «Το Μιράζ που έπεσε πριν από έναν χρόνο στη Σκύρο έπεσε επειδή είχε χαμηλή νέφωση. Το ίδιο συνέβη και σε άλλες δυο περιπτώσεις με ελικόπτερα του Ναυτικού». Τέτοια συστήματα «ενόρασης» υπάρχουν, αλλά το κόστος είναι απαγορευτικό. Αντίθετα το Enorasys είναι απλό στη λογική του. «Φανταστείτε μια action camera, την οποία προσαρμόζεις στο σκάφος. Το σύστημά μας χρησιμοποιεί εφαρμογές κινητών τηλεφώνων και για να λειτουργήσει δεν χρειάζεται παρά μια μπαταρία και λειτουργικό ασύρματης ζεύξης δεδομένων» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι δημιουργοί του Enorasys απέσπασαν πλήθος θετικών σχολίων σε διεθνείς εκθέσεις που παρουσίασαν τη συσκευή. Ενώ το κόστος άλλων συσκευών του είδους ξεκινά από 30.000 ευρώ, οι δυο πολυμήχανοι μηχανικοί κατάφεραν να κατασκευάσουν μια συσκευή στο μόλις ένα δέκατο. Αυτό που αναζητούν τώρα είναι η χρηματοδότηση από κάποιον επενδυτή αλλά και η «πρόβα» από σκάφη του Λιμενικού, το οποίο σημειωτέον δεν διαθέτει τέτοιες συσκευές λόγω απαγορευτικού κόστους, ώστε να δοκιμαστεί η συσκευή σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου