ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 6ο Technology Forum στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ

Πολύ επιτυχημένη χαρακτηρίζεται η έκτη διοργάνωση του Technology Forum (www.technology-forum.eu), που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Απριλίου2019, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της Eβδομάδας Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Καινοτομίας, Εξωστρέφειας και Εκπαίδευσης «ThessWeek» (http://thessweek.gr/ ).
Παραγωγικοί φορείς, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα παρουσίασαν και φέτος σημαντικές τεχνολογίες αιχμής, ενώ έμφαση δόθηκε στη σημασία που έχει το Technology Forum για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των παραγωγικών φορέων (εταιριών Πληροφορικής και Βιομηχανιών) και των ερευνητικών οργανισμών (Πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων), καθώς και στη συμβολή του στην αξιοποίηση της γνώσης και των τεχνολογικών εργαλείων που αυτοί διαθέτουν.

Το Forum αποτελούνταν από 4 Συνεδρίες και στις θεματικές του περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και οι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Διακεκριμένοι ομιλητές τίμησαν με την παρουσία τους τόσο τις εργασίες του Forum όσο και τη στρογγυλή τράπεζα με την οποία «έπεσε η αυλαία» του Συνεδρίου: ο Καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ της Βοστώνης, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης Πληροφορικής που εργάστηκε στη Facebook και ήταν συνιδρυτής της Metanautix που αποκτήθηκε από την Microsoft, Toli Lerios, η υπεύθυνη του προϊόντος «Google Assistant» της Google, Marily Nika, καθώς και η υπεύθυνη της ομάδας προηγμένων τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Dana Eleftheriadou.

Στο πλαίσιο του Forum δόθηκε Συνέντευξη Τύπου στην οποία μίλησαν η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ. Πατρίτσια Κυπριανίδου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Λαόπουλος, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΕΤΑ, Αθανάσιος Γ. Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ, Κωστής Καγγελίδης, ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκος Λουφάκης, και ο Περιφερειακός Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, Στέλιος Λουτζίδης.

Στη Συνέντευξη Τύπου τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία που δίνουν οι φορείς στην έρευνα και την καινοτομία και στη σύνδεσή της με την αγορά, ενώ δόθηκε έμφαση στην αδήριτη ανάγκη για την ανάσχεση του brain drain.

Πιο συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ. Πατρίτσια Κυπριανίδου, υπογράμμισε ότι «το φετινό Technology Forum έχει μια ενδιαφέρουσα ατζέντα που σχετίζεται με τις τεχνολογίες της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, την τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα κ.λπ. Στο δε ‘‘Ορίζοντα 2020’’, η χώρα έχει καλές επιδόσεις, έρχεται 8η σε χρηματοδοτήσεις στον τομέα Πληροφορικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28. Η κυβέρνηση αυτή έχει αυξήσει τη δημόσια επένδυση σε έρευνα και τεχνολογία στα 2 δισ. ευρώ, έχει συμβάλει στην αύξηση του μεριδίου του ιδιωτικού τομέα και έχει δημιουργήσει περί τις 10.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας έως το 2021 σε τομείς έντασης γνώσης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

O Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε ότι η Περιφέρεια στήριξε και θα στηρίξει και επόμενα χρόνια τον θεσμό του τεχνολογικού φόρουμ. «Είμαστε βαθιά προσηλωμένοι στον στόχο μας: να μετατρέψουμε την Κεντρική Μακεδονία σε Περιφέρεια καινοτομίας και νέων τεχνολογιών. Να μετατρέψουμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε μια Silicon Valley για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα. Μόνο έτσι μπορούμε να ανακόψουμε το brain drain και να περάσουμε στο brain gain».

Παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Λαόπουλος, αναφέρθηκε στο πλήθος των εξιδεικευμένων νέων επιστημόνων που εργάζονται στο ΑΠΘ, καθιστώντας το Ίδρυμα κινητήριο μοχλό του Τechnology Forum. «Το Αριστοτέλειο αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη νέων εξειδικευμένων επιστημόνων στην Ελλάδα. Πάνω από 3.000 άτομα κάθε χρόνο, νέοι επιστήμονες, ερευνητές, μεταπτυχιακοί και μεταδιδακτορικοί φοιτητές, δουλεύουν σε ερευνητικά έργα του Πανεπιστημίου. Το ΑΠΘ λειτουργεί ως καταλύτης ανάμεσα στους φορείς της περιοχής, στοχεύοντας να δημιουργήσει την έκρηξη στον χώρο των νέων τεχνολογιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, σταθερά προσανατολισμένο στην εξωστρέφεια, διοργανώνει την Τετάρτη (17/4) και τη συνάντηση των Βαλκανικών Πανεπιστημίων, όπου θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας με τα Ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής».

Ο Πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΤΑ, Αθανάσιος Γ. Κωνσταντόπουλος, ανέφερε πως το ΕΚΕΤΑ ως ιδρυτικό μέλος και φορέας φιλοξενίας του 1ου Technology Forum, με οργανωτική υποστήριξη και προτάσεις και με την αδιάλειπτη συμμετοχή του, στήριξε έμπρακτα από το 2014 όλες τις διοργανώσεις του Forum. Παράλληλα, ευχήθηκε το Technology Forum να μπορέσει να εξελιχθεί σε ένα ουσιαστικό και περιεκτικό Τεχνολογικό Βήμα προβληματισμού, ανταλλαγής ιδεών και καλλιέργειας ολιστικών προσεγγίσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία. Για το ΕΚΕΤΑ εξήγησε ότι «συμβάλλει στον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, όντας ο μόνος ερευνητικός φορέας στην Ελλάδα που έχει τόσο μεγάλη συμμετοχή στη βιομηχανική έρευνα». «Ελπίζουμε να δημιουργήσουμε αλυσίδες αξίας για τις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής μας με γρήγορα αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας», κατέληξε.

Στη σημαντική απειλή του brain drain (διαρροή εγκεφάλων) για την οικονομία και την κοινωνία εστίασε ο Πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ, Κωστής Καγγελίδης, καθώς, όπως εξήγησε, «ο ΣΕΠΒΕ έχει εστιάσει στο θέμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μαζί με το ΑΠΘ και το ΤΕΕ με λιγοστά μέσα εκκίνησε την πρωτοβουλία iGrowLabs, με σκοπό να φέρει επιχειρήσεις του συνδέσμου και φοιτητές μαζί σε μια ευκαιρία να διαμορφώσουν κοινή προοπτική».

«Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει συγκέντρωση τόσο επιστημόνων, που διαπρέπουν, όσο και επιχειρήσεων. Συνεπώς, ένας από τους κλάδους στους οποίους πρέπει να επενδύσουμε είναι η καινοτομία, η έρευνα και η ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκος Λουφάκης. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «είναι απαραίτητη η δημιουργία δομών και θυλάκων φυσικών, όπου όλοι οι συμμετέχοντες στην καινοτομία θα μπορούν να συνυπάρχουν».

Τέλος, ο Περιφερειακός Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, Στέλιος Λουτζίδης,δήλωσε: «Η Εθνική Τράπεζα στηρίζει πρωτοβουλίες τεχνολογίας και καινοτομίας, καλωσορίζει το Technology Forum, και, καθώς πιστεύει πως η ψηφιακή εποχή είναι η εποχή του πελάτη, έχει θέσει ως στρατηγική προτεραιότητα τη βελτίωση της εμπειρίας του μέσα από ένα ευρύτατο και εξελισσόμενο πρόγραμμα μετασχηματισμού». Στη συνέχεια έκανε λόγο για τις πρωτοβουλίες της Εθνικής Τράπεζας οι οποίες καλλιεργούν την ψηφιακή κουλτούρα και όλο το οικοσύστημα καινοτομίας. Αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας σε επενδυτικά κεφάλαια που στηρίζουν νεοφυείς επιχειρήσεις. «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την καινοτομία ενισχύοντας έτσι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Λουτζίδης.

To 6ο Tecnology Forum συνδιοργάνωσαν οι εξής είκοσι φορείς: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙ), το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ), το Δίκτυο Πράξη (ΔΠ), το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), ο Οργανισμός EnterpriseGreece (EG), το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), το Δίκτυο The Balkan and Black Sea ICT ClustersNetwork (ICT-BBS), ο Δήμος Θεσσαλονίκης (ΔΘ), ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής (ΕΠΥ).
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video