ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Γυαλιά 3D το νέο όπλο στα χέρια των χειρουργών

Γυαλιά 3D θα βρίσκονται σύντομα στην υπηρεσία των χειρουργών προσφέροντάς τους ένα πολύτιμο βοήθημα κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης

Για πρώτη φορά καρδιοχειρουργοί στην Πολωνία χρησιμοποίησαν τρισδιάστατα γυαλιά για να περιηγηθούν μέσα στο στήθος ενός ασθενούς με στένωση καρδιακής βαλβίδας, σύμφωνα με τη δημοσίευση του European Heart Journal.

Παρόλο που τα μηχανήματα απεικόνισης που συνήθως χρησιμοποιούν οι χειρουργοί για να εξετάσουν εξ επαφής το σώμα συλλέγουν δεδομένα σε τρεις διαστάσεις, οι εικόνες τελικά εμφανίζονται σε δισδιάστατες οθόνες. Αυτό σημαίνει ότι οι χειρουργοί που κάνουν ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες δεν έχουν αντίληψη του βάθους και αναγκάζονται να «χτυπούν» στις εσωτερικές επιφάνειες του σώματος για να προσανατολιστούν.

Με τις δυνατότητες που δίνουν οι τρεις διαστάσεις, ο χειρουργός που χρησιμοποίησε τη νέα τεχνική ήταν σε θέση να προσανατολιστεί μέσα στο σώμα του ασθενούς χωρίς να χρειαστεί να κάνει περιττές κινήσεις στα τυφλά που ίσως να επηρεάσουν τη λειτουργία της καρδιάς, σημειώνουν οι συγγραφείς.

«Αναπτύξαμε τη μέθοδο της μετάδοσης σε πραγματικό χρόνο των δεδομένων (υπερηχογραφήματος) σε οθόνη μεικτής πραγματικότητας που προσαρμόζεται στα μάτια του χειρουργού σαν γυαλιά και του επιτρέπει τον άψογο έλεγχο και την ανταλλαγή δεδομένων με το αιμοδυναμικό εργαστήριο καρδιακού καθετηριασμού. Η μέθοδος δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης για τη διεύρυνση της μιτροειδούς βαλβίδας», σημειώνει η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Jaroslaw Kasprzak, καρδιολόγο στο Νοσοκομείο Bieganski και πρόεδρο στο Τμήμα Καρδιολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Λοτζ.

Η νέα τεχνολογία παίρνει την τρισδιάστατη εικόνα από το μηχάνημα υπερήχων και την αποστέλλει στα γυαλιά 3D, έτσι ώστε ο χειρουργός να μπορεί να δει πραγματικά σε τρεις διαστάσεις 3D αντί να κοιτάζει μια δισδιάστατη εικόνα που προβάλλεται σε επίπεδη οθόνη.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, παρά το γεγονός ότι η είδηση δημιουργεί πολλές ελπίδες για το μέλλον, πρόκειται για μια τεχνική που πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω σε τυχαιοποιημένες δοκιμές. Αν εκπληρώσει τις προσδοκίες των επιστημόνων και σε αυτή τη φάση, οι χειρουργοί θα πρέπει να εκπαιδευτούν στη χρήση της και τότε μόνο θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για νέες και καλύτερες θεραπείες.

«Οι ολογραφικές απεικονίσεις 3D δημιουργούν τις προοπτικές ώστε οι χειρουργοί να χρησιμοποιούν αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες και να τροποποιούν τις τεχνικές αντιμετώπισης σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας τη δυναμική καθοδήγηση κατά τη διάρκεια μίας τρέχουσας διαδικασίας. Η σύνθεση των υπολογισμών και η απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο προσφέρουν ελπίδες για αποτελέσματα μακράν καλύτερα από αυτά που έχουν επιτευχθεί στο παρελθόν», εξηγεί ο Δρ. Raveen Bazaz, Καρδιακός Ηλεκτροφυσιολόγος από το Καρδιολογικό και Αγγειακό Ινστιτούτο του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video