ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Προμηνύεται δύσκολη χρονιά για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ

Προμηνύεται δύσκολη χρονιά για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ

Ντόμινο εξελίξεων εξακολουθεί να προκαλεί η κατάρρευση της «Μαρινόπουλος» το 2016 και η απόκτηση του δικτύου της στη συνέχεια από τη «Σκλαβενίτης».

 Η ξαφνική γιγάντωση της τελευταίας έχει επιδράσει αρνητικά στις υπόλοιπες μεγάλες αλυσίδες του κλάδου, ενώ βεβαίως «θύματα» της υπόθεσης αυτής, λόγω και του γνωστού «κουρέματος» κατά 50% των απαιτήσεών τους, ήταν και οι προμηθευτές.

«Η άνοδος του Σκλαβενίτη προκαλεί πτώση του τζίρου της ΑΒ Βασιλόπουλος, φρενάρει την ανάπτυξη της METRO, κόστισε στον Μασούτη την ανάγκη μιας εξαγοράς και στον Γαλαξία μία σταθερή μείωση του τζίρου του», επισήμανε χαρακτηριστικά χθες ο επικεφαλής της METRO AEBEE Αριστοτέλης Παντελιάδης από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Αναφερόμενος στις επόμενες εξελίξεις ο ίδιος εκτίμησε ότι «δεν μπαίνουμε σε ήρεμα νερά», υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση στο λιανεμπόριο δεν έχει ακόμη ισορροπήσει. «Οι φουρτούνες οδηγούν και σε ναυάγια» τόνισε, προσθέτοντας ότι όσοι παραμένουν στον κλάδο θα μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο.

Η «αγορά τζίρου»

Ο κ. Παντελιάδης δεν παρέλειψε να επικρίνει την «αγορά τζίρου», στην οποία προβαίνουν οι αλυσίδες όλα αυτά τα χρόνια, μέσω της ίδρυσης νέων καταστημάτων, χωρίς ωστόσο να είναι όλα αποδοτικά. «Την περίοδο 2010-2017 ο αριθμός των καταστημάτων σούπερ μάρκετ μειώθηκε μόλις κατά 6%. Τα καταστήματα είναι πολλά και μοιράζονται λιγότερο τζίρο. Δεν χωράνε όλα στην αγορά. Θα πρέπει να σταματήσουμε να κρατούμε εν ζωή καταστήματα, τα οποία δεν έχουν καμία ελπίδα να είναι κερδοφόρα», τόνισε. Στα θετικά, πάντως, της μεγάλης συγκέντρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, ο κ. Παντελιάδης συμπεριέλαβε την αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο, στα 301,2 εκατ. ευρώ το 2017 από μόλις 56,8 εκατ. ευρώ το 2013, και την ενίσχυση της απασχόλησης κατά 11% σε σύγκριση με το 2010.

«Το κλίμα ήταν δύσκολο και παραμένει δύσκολο. Αν και υπάρχουν κάποιες σταθεροποιητικές τάσεις, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών είναι ακόμη χαμηλή και υπάρχει πρόβλημα επισφαλειών στην αγορά», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ Ευάγγελος Καλούσης. Και πρόσθεσε: «Η οικονομία πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί, να εισέλθει στον ενάρετο κύκλο».

Αρκετά απαισιόδοξος για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, την οποία χαρακτήρισε ασθενή, εμφανίστηκε ο κ. Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Ο ίδιος υποστήριξε ότι χάθηκε ανεπιστρεπτί η ευκαιρία να αλλάξει η δομή της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι τα «βαρίδια που μας έφεραν στην κρίση θα είναι πάλι μαζί μας». Σύμφωνα με τον ίδιο «η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι εσωστρεφής και υπερβολικά ρυθμισμένη από το κράτος, καθώς και ασθενώς διασυνδεδεμένη με τις διεθνείς οικονομικές και τεχνολογικές τάσεις».

Επενδύσεις στο 20%

Αναφερόμενος ειδικά στις επενδύσεις τόνισε ότι αυτές πρέπει να βρίσκονται στο 20% του ΑΕΠ και όχι στο 12%-13%, ενώ ακόμη και για τις εξαγωγές, οι οποίες έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, τόνισε ότι η «ελληνική οικονομία είχε την ασθενέστερη αντίδραση σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια σε σχέση με τις άλλες χώρες που μπήκαν σε καθεστώς μνημονίου».

Ο κ. Βέττας χαρακτήρισε ως τις πλέον αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε τρεις τομείς. Πρώτον, στο ασφαλιστικό, λέγοντας ότι αποτελεί μονόδρομο η μετάβαση σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, δεύτερον, στο φορολογικό με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τρίτον, στο εκπαιδευτικό σύστημα.

«Εάν η ιδέα είναι να μεταρρυθμιστεί η ελληνική οικονομία, είμαστε στην καλύτερη περίπτωση στα μισά του δρόμου», κατέληξε ο κ. Βέττας.

καθημερινη.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video