Η λέξη κλειδί για την προσέγγιση ΕΕ Δυτικών Βαλκανίων είναι η συνδεσιμότητα και αυτή προωθείται με έργα στις υποδομές δικτύων, ενέργειας,
μεταφορών και ψηφιακής οικονομίας, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις τοποθετήσεις των ομιλητών της σχετικής θεματικής που αναπτύχθηκε στη διάρκεια των εργασιών του Thessaloniki Regional Forum, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου επισήμανε πως είναι περήφανη για ό,τι έχει γίνει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα (σ.σ. σε έργα) με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Όπως είπε, στη διάρκεια των επισκέψεών της στην Ελλάδα είχε την ευκαιρία να δει μεγάλα έργα υποδομών όπως η σήραγγα των Τεμπών, αλλά και ολοκληρωμένα έργα όπως σχολεία και νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα αποτελούν υπό μία «μορφή» έμπρακτη απόδειξη της προσπάθειας που έχει υλοποιηθεί και που δίνει οφέλη από την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πολιτική συνοχής, σημείωσε η Επίτροπος, περιλαμβάνει επίσης στρατηγική που καλύπτει την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ και χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Interreg δίνουν έμφαση στην ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας.
Ο πρέσβης και ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη Lars Gunnar Wigemark στην έναρξη της τοποθέτησής του χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο κ. Wigermark αναφέρθηκε στην ανάγκη της διαφάνειας ιδιως σε ό,τι αφορά την υλοποίηση έργων, όπως των υποδομών και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμεύσει ποσό ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για το «πεδίο» της συνδεσιμότητας των Δυτικών Βαλκανίων – ΕΕ.
Υπογράμμισε, δε, ότι η συνδεσιμότητα όταν έχει απτά αποτελέσματα δημιουργεί και προστιθέμενη αξία, καθώς, καθίστανται περισσότερο ανταγωνιστικές οι εταιρείες. Παράδειγμα, όταν έργα υποδομών μπορούν να μειώσουν το χρόνο διακίνησης προϊόντων και μετακίνησης των πολιτών συμβάλλουν στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του αλβανικού κοινοβουλίου, πρώην υπουργός Αμυνας Mimi Kodheli, μίλησε για την ανάγκη οικοδόμησης περισσότερης εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών της περιοχής, η οποία, όπως είπε, μπορεί να ξεπεράσει εμπόδια.
Η συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια είναι προϋπόθεση για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος σημείωσε και πρόσθεσε ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης προκαλεί μόνο δυσάρεστα γεγονότα.
«Γιατί δεν εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον; Διότι είμαστε δέσμιοι των στερεοτύπων μας» τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε την ανάγκη «να μάθουμε περισσότερα ο ένας από τον άλλον». Πρέπει – τόνισε – να είμαστε ενωμένοι. Μόνοι μας καταλήγουμε σε αδιέξοδο.
Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επενδύσεων, Ανάπτυξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Κονδυλίων του Μαυροβουνίου, Ράντοσαν Μπάμπιτς, τόνισε πως η οικονομία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της συνδεσιμότητας μεταξύ των χωρών της περιοχής. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη καλής γειτνίασης μεταξύ των χωρών της περιοχής και υλοποίησης επενδύσεων που μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία.
«Πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες. Το μήνυμα που έχουμε από τις Βρυξέλλες είναι να μάθουμε να συνεργαζόμαστε» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η σταθερότητα και η καλή γειτνίαση μόνον οφέλη μπορεί να προσδώσει στην ευρύτερη περιοχή.
Η Αγγελική Καλιγιαννάκη Principal Banker στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) τόνισε ότι η Τράπεζα έχει διαθέσει 12 δισεκατομμύρια ευρώ σε 700 έργα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων από το 1991 μέχρι σήμερα.
Το Thessaloniki Regional Forum με θέμα « Προκλήσεις του σήμερα, προοπτικές του αύριο:΅Βαλκάνια 2030» πραγματοποιείται 16 χρόνια μετά την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης για τα Δυτικά Βαλκάνια, που υιοθετήθηκε κατά την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ το 2003.
Το Thessaloniki Regional Forum αποτελεί μια ανεξάρτητη μη – πολιτική, μη – κερδοσκοπική πρωτοβουλία που έχει στόχο να συνεισφέρει στην ειρηνική επίλυση των περιφερειακών διαφορών και την εμβάθυνση της συνεργασίας στα Βαλκάνια, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση του ευρωπαικού οράματος και της περιφερειακής συνεργασίας, μέσω ενός συνεχούς ανοιχτού και προοδευτικού διαλόγου.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου