Με τη συμμετοχή συνδικάτων από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία ξεκίνησαν οι εργασίες του «2ου Βαλκανικού Συνδικαλιστικού Φόρουμ»,
το οποίο διοργανώνουν η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του «Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ)» και η «Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ)», στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θέμα του φόρουμ είναι: «Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις χώρες των Βαλκανίων και η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα - Συνεργασία και αλληλεγγύη των συνδικάτων με αμοιβαίο σεβασμό στις διαφορές μεταξύ τους».
«Είναι ένα φόρουμ που μας δίνει τη δυνατότητα να γνωριστούμε, να συζητήσουμε ανοιχτά, δημοκρατικά και αδελφικά, με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ μας, για τη θέση των εργαζομένων στις βαλκανικές χώρες», ανέφερε στην εισήγηση του ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, Γιάννης Φραγγίδης. Ο κ. Φραγγίδης ανέλυσε το εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τη συμπίεση των μισθών και τις περικοπές στις συντάξεις, τη συρρίκνωση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι αντίστοιχη κατάσταση κυριαρχεί σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου, όπου οι εργαζόμενοι είτε πληρώνουν την καπιταλιστική κρίση, είτε καλούνται να δουλέψουν χωρίς δικαιώματα για να στηρίξουν την όποια οικονομική ανάκαμψη. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ρόλος των συνδικάτων είναι να οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων, πρώτα και κύρια μέσα στους χώρους δουλειάς, να διεκδικούν την υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα, να απαιτούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να αγωνίζονται για δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας παροχές υγείας, εκπαίδευσης, καθώς και για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργάτες και ο λαός της χώρας τους».
«Εμείς λέμε ότι οι εργαζόμενοι των Βαλκανίων δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας» συνέχισε ο κ. Φραγγίδης, αναφέροντας ότι «σκόπιμα, κυβερνήσεις, ή άλλες ομάδες των βαλκανικών χωρών» προσπαθούν να καλλιεργήσουν «τις εθνοτικές συγκρούσεις, τον εθνικισμό και το μίσος» για να εξυπηρετήσουν «τα οικονομικά συμφέροντα των πλουσίων της χώρας τους, με τη στήριξη ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία), που ανταγωνίζονται» και συγκρούονται για τον έλεγχο της αγοράς στα Βαλκάνια και στη ΝΑ Ευρώπη. Υποστήριξε, επίσης, ότι «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ασφάλειας, αντίθετα, η ιστορία έχει δείξει πως αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών των Βαλκανίων» και συνέχισε: «Με αυτό τον τρόπο υπονομεύουν την ειρήνη και την ευημερία των λαών. Για αυτό το λόγο, η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι η αλληλεγγύη, ο διεθνισμός, η σταθερή πάλη για τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και ζωής μας. 'Αλλωστε, όπως είπα και πριν, τα προβλήματα είναι κοινά και μόνο όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε».
Στο "2ο Βαλκανικό Συνδικαλιστικό Φόρουμ" συμμετέχουν από την Ελλάδα, η «Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών» και το «Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ)». Από την Αλβανία, η «Συνομοσπονδία Συνδικάτων Αλβανίας (KSSH)» και η οργάνωση "Ανεξάρτητου Σωματείου Πετρελαίου OSPN - PATOS". Από τη Βουλγαρία, το «Συνδικάτο Ζυθοποιίας, Τροφίμων και Ποτών» και η «Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων στη Βουλγαρία CITUB». Από τη Σερβία παίρνουν μέρος, τα «Ενωμένα Συνδικάτα Σερβίας - SLOGA».
Από την Κύπρο, η «Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία» και τα συνδικάτα KTAMS και KTOEOS. Από την Τουρκία, το «Συνδικάτο Εργαζομένων στη Βιομηχανία Τροφίμων GIDA-IS», το «Συνδικάτο Δημοσιογράφων Τουρκίας» και το «Συνδικάτο Επαναστατών Εργαζομένων Χερσαίων, Αέριων και Σιδηροδρομικών Μεταφορών NAKLIYAT-IS». Από τη Ρουμανία το Συνδικάτο Δημόσιας Διοίκησης «FORTA LEGII», η «Εθνική Εργατική Ομοσπονδία (FNM)» και η εργατική ομοσπονδία «HERMES».
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου