Γιατί η Μεσόγειος είναι μια ευάλωτη περιοχή στην εμφάνιση ακραίων καιρικών καταστάσεων
Ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και στην περιοχή της Μεσογείου, σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστο Ζερεφό. Ο κ. Ζερεφός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή την πολική δίνη, το κύμα πολικού ψύχους που σαρώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο Πρακτορείο FM 104,9 το φαινόμενο της πολικής δίνης «δεν είναι συχνό, είναι σπάνιο και μάλιστα στην έκταση και στην ένταση που είναι, διότι συνήθως οι θερμοκρασίες π.χ. στη Βόρεια Ντακότα είναι της τάξεως του -20. Φέτος πήγε στους -38 που με τους ανέμους κατεβαίνει περίπου στο -50 περίπου» και πρόσθεσε πως «αυτό είναι καμπανάκι, με τη λογική ότι έχουμε πιο συχνά τα τελευταία 50 χρόνια ψυχρές εισβολές, όπως έχουμε και πιο συχνά καύσωνες σε πολλές περιοχές, όπως και στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής»
«Είναι φαινόμενα που εξελίσσονται και δυστυχώς ο άνθρωπος, ιδίως μετά το 1950, έχει αρχίσει να επηρεάζει την πορεία εξέλιξης αυτών των ακραίων καταστάσεων και τις κάνει να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Και γι' αυτό ανησυχούν οι επιστήμονες, διότι υπάρχει απώλεια ζωής, υπάρχει κόστος οικονομικό και γενικά δεν είναι ευχάριστο να έχουμε τέτοια ακραία φαινόμενα, είτε αυτά είναι στο πολύ κρύο είτε στην πολλή ζέστη» συμπλήρωσε.
Ο καθηγητής τονίζει πως ένα τέτοιο ακράιο καιρικό φαινόμενο μπορεί να πλήξει «οποιαδήποτε περιοχή, οποιαδήποτε στιγμή, αλλά κυρίως τις περιοχές που είναι πιο ευάλωτες» και εξήγησε γιατί κινδυνεύει η Μεσόγειος, η οποία είναι μια ευάλωτη περιοχή στην εμφάνιση ακραίων καιρικών καταστάσεων. «Η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα, σαν μια κλειστή λίμνη, η οποία μερικές φορές υπερθερμαίνεται και η εποχική μεταβολή αυτής της υπερθέρμανσης της τοπικής ξεσπάει σε ξεσπάσματα ακραίας βροχής, καταιγίδων κ.λπ»
Τι είναι η πολική δίνη
Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος εξήγησε στο ethnos.gr τι είναι η πολική δίνη που σαρώνει – κυρίως – τις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ένταση και τη διάρκειά της.
Ο κ. Καλλιάνος κάνει λόγο για ένα «πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που γυρίζει αντίθετα από τους δείκτες του ρολογιού, συνοδεύεται από νεφώσεις που προκαλούν κακοκαιρία αλλά και από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τους -75 βαθμούς στα 15-20 χιλιάδες πόδια».
«Επίσης, συνδυαστικά λειτουργεί και ο πολικός αεροχείμαρος, δηλαδή πολύ ενισχυμένοι άνεμοι που έρχονται από το βόρειο πόλο και βοηθούν ώστε να υποχωρήσει χαμηλότερα η θερμοκρασία σε αυτά τα επίπεδα αλλά και προφανώς και στην επιφάνεια του εδάφους λόγω των πολύ ψυχρών αερίων μαζών που επικρατούν σε μεγάλο μέρος της χώρας», εξηγεί ο κ. Καλλιανος.
Στους 21 οι νεκροί στις ΗΠΑ - Βαθμιαία βελτίωση του καιρού
Την ίδια ώρα, στους 21 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από το πολικό ψύχος που πλήττει τις ΗΠΑ, τη στιγμή που τα ακραία καιρικά φαινόμενα αρχίζουν να υποχωρούν, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ένα σχετικά θερμότερο Σαββατοκύριακο στα μεσοδυτικά και τα βορειοανατολικά.
«Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με πριν». «Ο ψυχρός αέρας που βρισκόταν πάνω από τις Μεγάλες Λίμνες, τα Μεσοδυτικά μετακινείται. Τώρα, βρίσκεται πάνω από την Πενσιλβάνια και τη Νέα Υόρκη» είπε ο μετεωρολόγος Μπράιαν Τζάκσον, της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, σε μια τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters. «Καθώς κινείται προς τα ανατολικά, θα μεταφέρει ανέμους από τα νότια και αναμένουμε αύξηση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο».
«Σε ορισμένες περιοχές των Μεσοδυτικών πολιτειών, η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι η πιο ακραία που έχουμε ποτέ δει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» επισήμανε, από την πλευρά του, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Τζεφ Μάστερς, ένας μετεωρολόγος της εταιρείας Weather Underground.
Πάντως, η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών των ΗΠΑ (Fema) εξέδωσε προειδοποιητικό δελτίο για τον κίνδυνο πλημμυρών λόγω της ταχείας τήξης του χιονιού.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου