Tου Πέτρου Κόλη
Λίγες μέρες μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο, "πυρετός" έχει πιάσει τον επιχειρηματικό κόσμο κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, οι εταιρίες των οποίων είτε φέρουν στον τίτλο τους τη λέξη Μακεδονία, είτε έχουν εμπορικό σήμα με τη λέξη Μακεδονία, είτε τα προϊόντα τους προέρχονται από τη μακεδονική γη.
Έτσι μέσα στη λίστα των προϊόντων που δυνητικά κινδυνεύουν να χάσουν το όνομά τους είναι:
- Ο μακεδονικός χαλβάς
- Οι πιπεριές Φλωρίνης που στο εξωτερικό είναι γνωστές ως μακεδονικές
- Τα μακεδονικά κρασιά
- Το πράσινο μακεδονικό πιπεράκι
- Μαρμελάδες
- Γλυκά του κουταλιού
- Έτοιμα φαγητά σε κονσέρβα
- Ταχίνι
Εκτός από τα παραπάνω προϊόντα, τεράστιος είναι ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που φέρουν τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του στις επωνυμίες τους ή στα brands προϊόντων τους. Μερικές από αυτές είναι:
- Μακεδονική Α.Ε
- ΜΕΒΓΑΛ - Μακεδονική Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε
- Μακεδονικά Υφάσματα
- Μακεδονική Γη - Αφοί Τσαρουχά Α.Ε
- Μακεδονική Χάρτου
- Μακεδονικά Ξενοδοχεία Α.Ε
- Μακεδονικές Εκδόσεις
- Εν οίκω Μακεδονική (έπιπλα)
Όσο αφορά στην συμφωνία τώρα, η παράγραφος που αναφέρεται στο θέμα είναι η εξής : "Σε σχέση με τα προαναφερόμενα ονόματα και ορολογίες στις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names), τα Μέρη συμφωνούν να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές κοινότητές τους να θεσμοθετήσουν έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες ".
Για την υλοποίηση των προαναφερόμενων προνοιών, αναμένεται να δημιουργηθεί μια διεθνής ομάδα ειδικών η οποία θα αποτελείται από εκπρόσωπους των δύο κρατών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η ομάδα ειδικών θα συγκροτηθεί εντός του 2019 και θα ολοκληρώσει την εργασία της εντός τριών ετών.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου