Μηχανικοί του Rutgers University- New Brunswick δημιούργησαν ένα «έξυπνο» περιβραχιόνιο με ασύρματη σύνδεση σε smartphones, το οποίο, όπως ευελπιστούν, θα φέρει επανάσταση στον χώρο των συσκευών παρακολούθησης της υγείας και του περιβάλλοντος των χρηστών τους.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία θα μπορούσε να βρει τον δρόμο της σε ρολόγια και άλλες wearable συσκευές που παρακολουθούν τον χτύπο της καρδιάς και τη φυσική δραστηριότητα του χρήστη, παρουσιάζεται λεπτομερώς σε μελέτη που δημοσιεύτηκε online στο Microsystems & Nanoengineering.
«Τα σημερινά wearables μπορούν να μετρούν μόνο μια χούφτα παραμέτρων, όπως ο χτύπος της καρδιάς και η σωματική άσκηση» λέει ο Αμπάς Φερνιτσερβάλα, επικεφαλής συντάκτης της έρευνας και πρώην προπτυχιακός ερευνητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών/ Μηχανικών Υπολογιστών. «Η δυνατότητα μια wearable συσκευή να παρακολουθεί τους αριθμούς των διαφορετικών κυττάρων στο αίμα μας θα πήγαινε την παρακολούθηση της προσωπικής υγείας στο επόμενο επίπεδο».
Το πλαστικό περιβραχιόνιο περιλαμβάνει μια εύκαμπτη πλάκα κυκλωμάτων και έναν βιοαισθητήρα με ένα ειδικό «κανάλι/ σωλήνα», πιο λεπτό από ανθρώπινη τρίχα, που διαθέτει χρυσά ηλεκτρόδια στο εσωτερικό του. Διαθέτει ένα κύκλωμα για την επεξεργασία των ηλεκτρικών σημάτων, ένα micro-controller για την ψηφιοποίηση δεδομένων και ένα εξάρτημα Bluetooth για τη μετάδοση δεδομένων ασύρματα. Δείγματα αίματος αποκτούνται μέσω μικρών τσιμπημάτων, το αίμα διοχετεύεται μέσω του καναλιού και τα κύτταρα του αίματος μετρούνται. Τα δεδομένα στη συνέχεια αποστέλλονται ασύρματα σε smartphone με εφαρμογή που επεξεργάζεται και προβάλλει δεδομένα.
Τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας είναι εμφανή: Νοσοκομεία και γιατροί θα μπορούν να λαμβάνουν άμεσα αποτελέσματα εξετάσεων αίματος από ασθενείς, χωρίς να χρειάζονται ογκώδη μηχανήματα. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάγνωση πολλών ασθενειών- ενδεικτικά, αφύσικα υψηλοί ή χαμηλοί αριθμοί λευκών αιμοσφαιρίων υποδεικνύουν την ύπαρξη μορφών καρκίνου. Επίσης, τέτοιου είδους περιβραχιόνια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα μεγάλο εύρος βιοϊατρικών και περιβαλλοντικών εφαρμογών, πχ για τη συνεχή παρακολούθηση της υγείας ανθρώπων που ζουν και εργάζονται σε περιβάλλοντα με υψηλά επίπεδα μόλυνσης.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου