Το αβγό είναι μία από τις τροφές που υπάρχει σχεδόν πάντα στην κουζίνα μας, γι αυτό και πρέπει να ξέρουμε πώς να τα επιλέγουμε Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων μάλιστα, έχει εκδώσει και σχετικές οδηγίες με το τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε αβγά.
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ λοιπόν, όλα τα αβγά (συμπεριλαμβανομένων των χύμα που πωλούνται στις Λαϊκές Αγορές) πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει:
* Τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής:
0 = Βιολογικά
1 = Ελεύθερης βοσκής
2= Αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή
3= Κλωβοστοιχίας
* Την χώρα προέλευσης, που για την Ελλάδα αναγράφεται ως GR
* Τον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση
* Τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων
Επιπλέον, στα καταστήματα όλα τα αβγά πρέπει να είναι συσκευασμένα. Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν στην εξωτερική όψη της συσκευασίας, τις προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αβγού)
* Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου.
* Την κατηγορία ποιότητας και βάρους.
* Τον αριθμό αβγών, που περιέχει η συσκευασία.
* Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).
Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να προσέχουν:
* Την ημερομηνία λήξης και τις ενδείξεις στη συσκευασία (όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης), ώστε να διαπιστώνουν τη νωπότητα και καταλληλότητα των αβγών.
* Τα αβγά μπορούν να πωλούνται ως «extra» ή «extra φρέσκα» μόνο μέχρι την έβδομη ημέρα από τη συσκευασία τους ή την ένατη ημέρα μετά την ωοτοκία.
* Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
* Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.
Επιπλέον συμβουλές για την αγορά, τη συντήρηση και την κατανάλωση των αβγών:
* Αποφεύγετε να αγοράζετε αβγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
* Αποφεύγετε να καταναλώνετε αβγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
* Μην χρησιμοποιείτε αυγά με δυσάρεστη οσμή.
* Για τη καλή συντήρηση των αβγών δεν θα πρέπει να πλένονται και θα πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό χώρο.
* Η νωπότητα του αβγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αβγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ λοιπόν, όλα τα αβγά (συμπεριλαμβανομένων των χύμα που πωλούνται στις Λαϊκές Αγορές) πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει:
* Τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής:
0 = Βιολογικά
1 = Ελεύθερης βοσκής
2= Αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή
3= Κλωβοστοιχίας
* Την χώρα προέλευσης, που για την Ελλάδα αναγράφεται ως GR
* Τον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση
* Τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων
Επιπλέον, στα καταστήματα όλα τα αβγά πρέπει να είναι συσκευασμένα. Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν στην εξωτερική όψη της συσκευασίας, τις προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αβγού)
* Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου.
* Την κατηγορία ποιότητας και βάρους.
* Τον αριθμό αβγών, που περιέχει η συσκευασία.
* Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).
Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να προσέχουν:
* Την ημερομηνία λήξης και τις ενδείξεις στη συσκευασία (όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης), ώστε να διαπιστώνουν τη νωπότητα και καταλληλότητα των αβγών.
* Τα αβγά μπορούν να πωλούνται ως «extra» ή «extra φρέσκα» μόνο μέχρι την έβδομη ημέρα από τη συσκευασία τους ή την ένατη ημέρα μετά την ωοτοκία.
* Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
* Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.
Επιπλέον συμβουλές για την αγορά, τη συντήρηση και την κατανάλωση των αβγών:
* Αποφεύγετε να αγοράζετε αβγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
* Αποφεύγετε να καταναλώνετε αβγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
* Μην χρησιμοποιείτε αυγά με δυσάρεστη οσμή.
* Για τη καλή συντήρηση των αβγών δεν θα πρέπει να πλένονται και θα πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό χώρο.
* Η νωπότητα του αβγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αβγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου