Κάποια βρέφη μπαίνουν και στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα απίστευτη σωματική και ψυχολογική κόπωση αλλά και οικονομική επιβάρυνση για την οικογένεια.
Γιατί να υποβάλουμε το μωρό μας σε αυτή την ταλαιπωρία και να ζήσουμε αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία ενώ μπορούμε να την αποφύγουμε;
Η λύση είναι η Ενημέρωση και η Πρόληψη, μας λέει ο κύριος ΜΠΩΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
Ας μάθουμε, λοιπόν, περισσότερα:
Τι είναι ο ροταϊός;
Αν σου κάνει εντύπωση η ονομασία του, μάθε ότι προέρχεται από το λατινικό rota που σημαίνει τροχός καθώς έτσι φαίνεται το σχήμα του στο μικροσκόπιο. Ο ροταϊός είναι η κύρια αιτία οξείας γαστρεντρίτιδας και εκδηλώνεται σε βρέφη τους πρώτους μήνες της ζωής τους και σε μικρά παιδάκια.
Είναι συχνός;
Ναι, το 95% των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο θα περάσει μέχρι να γίνουν 5 ετών ένα τουλάχιστον επεισόδιο γαστρεντερίτιδας. Επίσης ο ροταϊός ευθύνεται για τις μισές εισαγωγές παιδιών μέχρι 5 ετών σε νοσοκομεία.
Πώς θα το καταλάβω αν κόλλησε το παιδί μου;
Τα συμπτώματα της οξείας γαστρεντερίτιδας από ροταϊό, που διαρκούν από 3-9 μέρες, μοιάζουν με αυτά της απλής γαστρεντερίτιδας: πυρετός, εμετός, υδαρής διάρροια, αδιαθεσία, ανορεξία, πόνος στην κοιλιά, βήχας, ρινόρροια, αφυδάτωση.
Τι να κάνω;
Αν το μωράκι ή το παιδάκι σου τα εμφανίσει, κάλεσε τον παιδίατρο για να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της νόσου και να σου πει αν πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο. Μέχρι να έρθει ο γιατρός μην του δίνεις τίποτα από το στόμα, ούτε καν νερό, για 2-4 ώρες μετά με τον τελευταίο εμετό. Αν δεν ξανακάνει, δίνε του σταδιακά νερό ή ηλεκτρολυτικό διάλυμα κάθε 5 λεπτά.
Θεραπεύεται;
Δεν υπάρχει θεραπεία. Οι γιατροί στόχο έχουν την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης που έχει πάθει το παιδάκι.
Μπορεί να κολλήσω και εγώ;
Ναι, το μωρό ή το παιδάκι μπορεί να κολλήσει και τη μαμά του και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ή άλλα παιδάκια αν πηγαίνει παιδικό σταθμό. Ο ροταϊός είναι πολύ ανθεκτικός ιός και μεταδίδεται όταν μολυσμένα χέρια, παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα έρθουν σε επαφή με το στόμα.
Πότε είναι η επικίνδυνη περίοδος;
Από Δεκέμβριο έως Ιούνιο.
Τι να κάνω για να το προλάβω;
Εμβολιασμό! Ο εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης της οξείας γαστρεντερίτιδας από ροταϊό.
Πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιάσω το παιδί μου;
Ο εμβολιασμός συστήνεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Είναι πολύ σημαντικός καθώς μειώνει τις πιθανότητες, κατά 90%, μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε περίπτωση που κολλήσει, το παιδάκι και η οικογένεια δεν ταλαιπωρούνται σωματικά και ψυχολογικά με νοσηλεία στο νοσοκομείο. Επίσης, είναι σε πόσιμη μορφή και δεν δυσκολεύεται το βρέφος να το πάρει.
Πότε πρέπει να γίνει;
Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν δύο εμβόλια και ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και στην ηλικία των 6 εβδομάδων ενώ χορηγούνται 2-3 δόσεις.
Σε κάθε περίπτωση αρμόδιος είναι ο παιδίατροςο οποίος θα σε ενημερώσει σχετικά για τον ροταϊό, ενημερώσου και πρόλαβέ τον!
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου