Θετικές εξελίξεις αναμένει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ από τη νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Σκοπίων Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στις 12 Απριλίου στην Οχρίδα, εκτιμώντας ότι η πρόοδος των συνομιλιών μπορεί να οδηγήσει και σε συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο κ. Ζάεφ απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ αν προηγουμένως δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.
Ο κ. Ζάεφ σημείωσε σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «ΜΙΑ», ότι μετά τη νέα συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών «πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία πλησιάζει στο σημείο που θα πρέπει να ακολουθήσει συνάντηση ανάμεσα σε μένα και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αυτό θα σημαίνει ότι η πρόοδος στις συνομιλίες έχει φθάσει σε εκείνο το σημείο, που θα πρέπει να περάσει στο επίπεδο των πρωθυπουργών των χωρών. Αν ακούσουν οι πολίτες ότι θα υπάρξει συνάντηση Ζάεφ-Τσίπρα, αυτό σημαίνει συγκεκριμένη πρακτική επιβεβαίωση ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν στη σωστή κατεύθυνση και ότι είναι δυνατόν να φθάσουμε σε λύση».
Σε σχέση με την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατή η ένταξη στη Συμμαχία ως FYROM ανεξάρτητα από την επίλυση του θέματος της ονομασίας, γιατί κάτι τέτοιο απέκλεισε όταν ήρθε στα Σκόπια ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Αυτό ήταν μία έντιμη στάση. Για να γνωρίζουμε και εγώ και οι πολίτες της "Μακεδονίας", ότι αν δεν βρούμε λύση στο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα, πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν θα λάβουμε» σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ.
«Δημοψήφισμα»
Σε περίπτωση πάντως που δεν επιλυθεί το θέμα του ονόματος τους επόμενους μήνες, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ως πιθανό το ενδεχόμενο να λάβει η ΠΓΔΜ καθεστώς συνδεδεμένου μέλους στο ΝΑΤΟ, κατά το πρότυπο της Σουηδίας, ωστόσο σημείωσε ότι πρόθεσή του είναι η πλήρης ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Μπορούμε να λάβουμε καθεστώς συνδεδεμένου μέλους κατά το πρότυπο της Σουηδίας και άλλων χωρών… Όμως, επιθυμία μας είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Καθεστώς συνδεδεμένου μέλους ενδεχομένως θα το λάβουμε. Εγώ δεν σκέφτομαι καν αν θα το λάβουμε ή όχι, επειδή περιμένω πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ενδεχομένως την περίοδο που θα κυρώνεται η συμφωνία προσχώρησης θα πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα. Στην περίπτωση του Μαυροβουνίου η κύρωση της συμφωνίας προσχώρησης κράτησε ενάμιση χρόνο. Έχουμε αρκετό χρόνο. Όμως η πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ σημαίνει ένταξη στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κράτη-μέλη θα την κυρώσουν» ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου