ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία: μια μεταρρύθμιση που έχει αργήσει

Κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία: μια μεταρρύθμιση που έχει αργήσει

Η εξαγγελία μέτρων κατάργησης της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία για τις οικογενειακές και κληρονομικές υποθέσεις των μελών της μειονότητας της Θράκης συνιστά μία μεταρρύθμιση, η οποία, εφόσον πραγματοποιηθεί στην πλήρη της έκταση, θα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες θετικές εξελίξεις στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας της Θράκης.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου υπενθυμίζει την πάγια θέση της ότι η εφαρμογή του ιερού ισλαμικού δικαίου (Σαρία) για τις έννομες σχέσεις οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου (διαζύγια, διατροφή, επιμέλεια τέκνων, διαθήκες, μεταξύ άλλων) των μελών της μειονότητας με αποκλειστική δικαιοδοσία του Μουφτή παραβιάζει σειρά συνταγματικών διατάξεων και διεθνών συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα: διακρίσεις σε βάρος των γυναικών ως προς την κληρονομική μερίδα και τους όρους του διαζυγίου, μη λήψη υπόψη του βέλτιστου συμφέροντος των τέκνων κατά τις υποθέσεις επιμέλειας, έλλειψη δικονομικών εγγυήσεων δίκαιης δίκης, έλλειψη σεβασμού στη βούληση του αποθανόντος για την τύχη της περιουσίας του.

Το κυριότερο, δε, είναι ότι η υποχρεωτική, όπως έχει παγίως ερμηνευθεί από τον Άρειο Πάγο, εφαρμογή της Σαρία παραβιάζει κατάφωρα το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των μελών της μειονότητας, καθώς τους αρνείται το δικαίωμα εξόδου από τη μειονοτική κατάσταση και απόλαυσης των δικαιώματων που το Σύνταγμα αναγνωρίζει σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Το θλιβερό προνόμιο να είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει ακόμη ιερό δίκαιο για τις έννομες σχέσεις μερίδας πολιτών της οδηγεί στον διαρκή διασυρμό της Ελλάδας ενώπιον των διεθνών οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έστω και αν η πρωτοβουλία της Ελληνικής πολιτείας έρχεται με καθυστέρηση δεκαετιών και με αφορμή την επικείμενη εκδίκαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προσφυγής κατά της Ελλάδας για το ζήτημα της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία στις κληρονομικές σχέσεις, η ΕλΕΔΑ (η οποία έχει ήδη ασκήσει παρέμβαση υπέρ της προσφεύγουσας στη δίκη ενώπιον του ΕΔΔΑ και διατηρεί σταθερά το θέμα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός της) δηλώνει ότι θα συμμετάσχει εποικοδομητικά στη δημόσια διαβούλευση, πάνω στο τρίπτυχο: σεβασμός μειονοτικών δικαιωμάτων, απαγόρευση διακρίσεων, διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες. Οι εξαγγελίες για τη Σαρία θα πρέπει να συνοδευτούν και με μέτρα σχετικά με τα άλλα προβλήματα (μειονοτική εκπαίδευση, βακούφια, τρόπος ανάδειξης του Μουφτή, μειονοτικά σωματεία) που συντηρούν στη Θράκη μια κατάσταση εξαίρεσης, η οποία έχει καταστήσει τη συστηματική παραβίαση δικαιωμάτων των μελών της μειονότητας ανεκτή κανονικότητα.

Ευελπιστούμε ότι αυτές οι εξαγγελίες θα αποτελέσουν την αρχή του ξηλώματος του βαθέος κράτους και των αναχρονιστικών εθνοκεντρικών αντιλήψεων που ακόμη κυριαρχούν στην περιοχή από όλες τις πλευρές.

 


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video