Τον προγραμματισμό της για τη νέα σεζόν ανακοίνωσε η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ μουσική-χορός-λόγος,φορέας Πολιτισμού, που «εγκαινιάστηκε» στη Χίο τον Ιούνιο, ως Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής.
Το νέο πλάνο της ΜΟΥΣΑΣ χωρίζεται σε δύο ζώνες, η πρώτη εκ των οποίων θα εξελιχθεί στο διάστημα 1-8 Ιουλίου 2018, θα έχει θέμα τη σύγχρονη λόγια μουσική δημιουργία (20ός - 21ος αι) και θα προβάλει τον συνθέτη Μιχάλη Αδάμη.
Στη διοργάνωση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο συνθέτης Αλέξανδρος Καλογεράς - διδάκτωρ του Χάρβαρντ, καθηγητής σύνθεσης στο Berklee College of Music της Βοστόνης και καλλιτεχνικός σύμβουλος της ΜΕ, το Μουσικό Εργαστήρι Σύνθεσης και Εκτέλεσης Αθήνας, ο δρ Κυριάκος Καλαϊτζίδης - συνθέτης και ουτίστας με το συγκρότημά του «Εν Χορδαίς», οι συνθέτες Γιώργος Αδάμης, γιος του Μιχάλη, και Βασίλης Μούσκουρης, και ο δρ. Μιχάλης Στρουμπάκης - καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης με το φωνητικό του σύνολο.
Οι μουσικοί από Βοστόνη, Νέα Υόρκη, Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Μυτιλήνη, οι οποίοι κλήθηκαν να συμμετάσχουν, θα παραμείνουν στη Χίο για περίπου δύο εβδομάδες, θα μελετήσουν με ντόπιους μουσικούς και θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους σε συναυλίες εφαρμογής.
Η δεύτερη ζώνη του προγραμματισμού της ΜΟΥΣΑΣ περιλαμβάνει εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και χωρίζεται σε κύκλους.
Πρώτος είναι ο Χριστουγεννιάτικος και ακολουθούν ο Μικρασιατικός και ο κύκλος με τα παραμύθια, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σημειώνεται ότι το έργο που παράγεται είναι πλούσιο σε ποιότητα και όγκο, πρωτότυπο και πολυμορφικό κι έχει ήδη κερδίσει το ενδιαφέρον ανθρώπων του Πολιτισμού.
Ταυτόχρονα με το πρόγραμμα της νέας σεζόν, η ΜΟΥΣΑ παρουσίασε τον απολογισμό των εκδηλώσεων της προηγούμενης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής, που διεξήχθη από τις 24 έως τις 28 Ιουνίου, στη Χίο.
Στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν 5 συναυλίες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, 16 πρόβες, ανοικτές σε μαθητές μουσικής και φιλόμουσους, τρεις διαλέξεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, τέσσερα masterclasses με ελεύθερη συμμετοχή: πιάνο (5 συμμετοχές), φωνή (2 συμμετοχές), κιθάρα (2 συμμετοχές), βιολί (3 συμμετοχές), 35 έργα Ελλήνων συνθετών: Μουσική Δωματίου, Συμφωνική Μουσική,Video Art, Βωβός Κινηματογράφος, τραγούδια.
Συμμετείχαν 22 συνθέτες, 8 μουσικοί από Αθήνα, 3 μουσικοί από Βοστώνη, 22 μουσικοί από Χίο, 4 νέοι μουσικοί και 5 μαθητές από το Μουσικό Σχολείο Χίου.
Η διοργάνωση ήταν της Χορωδίας Χίου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελευθερίας Λυκοπάντη, με καλλιτεχνικό σύμβουλο τον Αλέξανδρο Καλογερά, την Αγγέλα Τσιμπιρλού στη μουσική διεύθυνση και με αποκλειστική χορηγό την Αλεξάνδρα Μαμαλίγκα Προκοπίου.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου