Είστε ιδιοκτήτης ενός ακινήτου, το οποίο, στην καλύτερη περίπτωση, κληρονομήσατε. Στη χειρότερη εργαστήκατε για δεκαετίες για να το αποκτήσετε. Είτε έτσι είτε αλλιώς, όμως, κάποια στιγμή αδυνατείτε να πληρώσετε τους φόρους, για παράδειγμα, του οικοπέδου που δεν σας αποφέρει έσοδα. Και τη στιγμή που προσπαθείτε να διαχειριστείτε τις διαθέσεις της εφορίας,
έρχεται το τελειωτικό χτύπημα. Με τρόπο μαγικό το ακίνητο δεν σας ανήκει…Κατάσχεση-εξπρές
Ολοένα και συχνότερες είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες νέοι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατάσχεση. Όχι όμως, λόγω δικών τους χρεών, αλλά λόγω του πωλητή! Ένας, λοιπόν, ιδιοκτήτης μπορεί να αποκτήσει φορολογική ενημερότητα και να καταφέρει να πωλήσει π.χ. τη δεύτερη κατοικία του.
Ύστερα από ορισμένο χρονικό διάστημα, το Δημόσιο βεβαιώνει στον πωλητή χρέος, το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν από την αγοραπωλησία. Σε αυτήν την περίπτωση, το Δημόσιο μπορεί να ασκήσει αγωγή διάρρηξης καταδολιευτικής δικαιοπραξίας.
Τα απλήρωτα κοινόχρηστα
Αυξάνονται και πληθύνονται οι ιδιοκτήτες που βρίσκονται αντιμέτωποι στην καλύτερη περίπτωση με διαταγή πληρωμής και στη χειρότερη με κατάσχεση του ακινήτου τους. Η αιτία; Σύμφωνα με το νόμο, ο διαχειριστής μετά από απόφαση της Γενική Συνέλευσης ενός κτηρίου μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση διαταγής πληρωμής για «φέσια» κοινοχρήστων. Για να συρθεί ο ιδιοκτήτης στα δικαστήρια δεν έχει σημασία ούτε το ύψος της οφειλής ούτε εάν τα κοινόχρηστα έχουν καταβληθεί, ως ένα μέρος μόνο, όπως και το εάν εκείνη τη χρονική στιγμή το ακίνητο είναι μισθωμένο.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη, εάν ληφθεί υπόψη ότι σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν αποπληρώσει τα χρέη απειλείται με κατάσχεση του ακινήτου που πραγματοποιείται για λογαριασμό της πολυκατοικίας.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου