ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ Ω Ρ Λ



Δεν μπορείς να δεις σωστά αυτό το e-mail; Κάνε Click εδώ

                                                                            

                                                                             Αθήνα 7 Νοεμβρίου 2019.

 

 

                              ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

Οι γονείς που διαπιστώνουν οποιαδήποτε μεταβολή στο λαιμό του παιδιού  τους θα πρέπει άμεσα να απευθύνονται στον ιατρό  ώστε το πρόβλημα να εντοπίζεται   έγκαιρα με τις κατάλληλες κατά περίπτωση εξετάσεις!

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν διαπρεπείς επιστήμονες που μετείχαν στο 20ο Πανελλήνιο ΩΡΛ Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε  στη Λάρισα ( 24 με  27 Οκτωβρίου).

«Κι αυτό γιατί όπως τονίζουν η έγκαιρη διάγνωσή είναι καθοριστική για την σωστή αντιμετώπιση των συχνών διογκώσεων του τραχήλου στα παιδιά!».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι διογκώσεις στον τράχηλο των παιδιών διακρίνονται σε:

  • Συγγενείς διογκώσεις
  • Αποστήματα
  • Λεμφαδενοπάθειες

«Οι διογκώσεις τραχήλου είναι πολύ συχνές στα παιδιά και η έγκαιρη διάγνωσή τους είναι πολύ σημαντική» αναφέρει ο  διαπρεπής  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος, διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», μιλώντας για τα συμπεράσματα του συνεδρίου.

Οι κυριότερες συγγενείς διογκώσεις, όπως εξηγεί ο κ Αρτόπουλος, είναι κατά σειρά:

  • Hκύστη θυρεογλωσσικού πόρου, η συχνότερη σε εμφάνιση. Πρόκειται για συγγενή ανωμαλία και οφείλεται σε παραμονή τμήματος του θυρεογλωσσικού πόρου. Δεν συνδέεται με διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα. Η ηλικία που εμφανίζεται συνήθως είναι τα στα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Εμφανίζεται ως μια διόγκωση λεία, στρογγυλή , ανώδυνη, η οποία ακολουθεί τις καταπωτικές κινήσεις. Σε περίπτωση φλεγμονής διογκώνεται, παρουσιάζει ευαισθησία και κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση αντιβίωσης για την υποχώρηση της φλεγμονής. Η θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση.
  • Hδερμοειδής   κύστη, έχει προέλευση εκ των εμβρυικών βλαστικών στρωμάτων. Από αυτά δημιουργούνται όλοι οι ιστοί και έτσι μπορεί να περιέχει τρίχες, σμήγμα, δόντια ακόμα και τρίχες. Είναι συνήθως  ασυμπτωματική. Η θεραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική.
  • Hβραγχιακή κύστη, δημιουργείται κατά τον εγκλωβισμό εμβρυικών υπολειμμάτων μη οδοντογενούς επιθηλίου, που προέρχονται από το εξώδερμα στα βραγχιακά τόξα, (αυτά συμμετέχουν στο σχηματισμό της κεφαλής και του τραχήλου κατά την εμβρυϊκή ζωή). Συνηθέστερη η πλάγια τραχηλική κύστη (κάτωθεν του πλατύσματος και έμπροσθεν του στερνοκλειδομαστοειδή μυ). Η θεραπεία είναι χειρουργική εξαίρεση.
  • αιμαγγειώματα, δεν είναι αγγειοδυσπλασίες, αλλά καλοήθεις όγκοι που μπορεί να υπάρχουν κατά τη γέννηση. Τα αιμαγγειώματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν ως εκ γενετής σημάδια [birthmarks]. Όμως σε αντίθεση με τις αγγειοδυσπλασίες οι οποίες μεγαλώνουν ανάλογα με την ανάπτυξη του παιδιού, τα αιμαγγειώματα μεγαλώνουν αρχικά πολύ γρήγορα και σε δεύτερη φάση μπορεί να υποστρέψουν αυθόρμητα (αν και αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικά έτη). Οι αγγειοδυσπλασίες δεν υποστρέφουν αυθόρμητα.
  • Η λεμφαδενοπάθεια στα παιδιά είναι πολύ συχνή.38-45% το ποσοστό των παιδιών με ψηλαφητούς λεμφαδένες. Απ αυτά το 90% είναι παιδιά ηλικίας 4-8 χρόνων. Ο λεμφαδένας μεγαλύτερος από δυο εκατοστά θεωρείται παθολογικός. Τα αίτια είναι λοιμώξεις από ιούς, βακτηρίδια, χρόνια χορήγηση φαρμάκων αλλά και κακοήθεις όγκοι.

 

«Τα αποστήματα μπορεί να είναι επιφανειακά ή πιο συχνά εν τω βάθη και συνοδεύονται από πυρετό, κακουχία και μπορεί να εξελιχθούν σε μια επικίνδυνη κατάσταση για τα παιδιά που χρειάζεται επείγουσας αντιμετώπισης» καταλήγει ο κ. Αρτόπουλος που θεωρεί ως πρώτιστο μέλημα των γονέων την άμεση επικοινωνία με τον γιατρό τους.

 

www.artopoulos.com.gr,    Τηλ. 6937673736

 

 

 

 

 

 

 


Διαγραφή από τη λίστα
 


Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video