ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Πρωτοβουλία Brain Regain για την ανάκτηση του επιστημονικού δυναμικού από την χώρα

Πρωτοβουλία Brain Regain για την ανάκτηση του επιστημονικού δυναμικού από την χώρα

Την προσπάθεια επαναπατρισμού του ανθρώπινου κεφαλαίου που εγκατέλειψε την Ελλάδα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στηρίζουν 16 μεγάλες ελληνικές εταιρείες. 

Πρόκειται για την πρωτοβουλία Brain Regain που αναπτύσσεται από τον Μη Κερδοσκοπικό Σωματείου «Ελληνικές Ρίζες».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευστάθιος Τσοτσορός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια επισημαίνει: «Η μαζική φυγή επιστημόνων και καταρτισμένου προσωπικού, ιδιαίτερα υψηλής εξειδίκευσης, προς τις χώρες του εξωτερικού κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, συνιστά μία κολοσσιαία απώλεια εθνικής δυναμικής, δυσχεραίνει στην πράξη την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου και υπονομεύει την αναγκαιότητα μετάβασης σε ένα παραγωγικό υπόδειγμα που θα δίνει έμφαση στην “οικονομία της γνώσης” ».

Αναφερόμενος στην συμμετοχή της Ελληνικά Πετρέλαια στην πρωτοβουλία, ο κ. Τσοτσορός δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Φιλοδοξούμε, μαζί με τις άλλες 15 μεγάλες ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, να δημιουργήσουμε τον ισχυρό, ενδιάμεσο, κρίκο που θα διευκολύνει τον επαγγελματικό επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού. Η δική τους παρακαταθήκη, σε γνώσεις και εμπειρίες που έχουν αποκομίσει, θα στηρίξει ουσιαστικά την προσπάθεια ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας και θα προσδώσει συγκριτικό πλεονέκτημα στην ελληνική επιχειρηματικότητα».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Παπαχρήστου, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας-Κύπρου, Coca-Cola Τρία Έψιλον τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πιστεύουμε ότι για τη χώρα μας το ταλέντο, οι δυνατότητες των αποφοίτων καθώς και η κατάρτιση γενικότερα του ανθρώπινου δυναμικού είναι καταλύτης για την ανάπτυξη, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Νιώθουμε, συνεπώς, ότι πέρα από τις ευκαιρίες που δίνουμε οι ίδιοι, μπορούμε και πρέπει να συμβάλλουμε ώστε να αξιοποιηθεί στο μέγιστο το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας προς όφελος της χώρας μας».

Ο κ. Παπαχρήστου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκφράζει την πεποίθησή του ότι «για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το φαινόμενο του brain drain αλλά και η τόνωση της απασχόλησης στη χώρα μας χρειάζονται συμπράξεις και κοινή προσπάθεια. Πιστεύουμε πολύ στο ρόλο του mentoring, της δυνατότητας να βοηθήσει κάποιο έμπειρο στέλεχος με την εμπειρία του, τη γνώση της αγοράς και τη σωρευτική εργασιακή γνώση από διάφορους κλάδους κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Αυτός ο ρόλος είναι στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας στο Brain Regain».

Τον προβληματισμό του για την φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Κουτεντάκης, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Retail & Distribution Network, Τράπεζας Πειραιώς υπογραμμίζοντας ότι «το brain drain που καταγράφηκε σε μεγάλη ένταση τα χρόνια της κρίσης, έχει βαθύτατες οικονομικές επιπτώσεις, αφού στερεί από την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα δυνάμεις που χρειάζονται για την ανάπτυξη».

Ο κ. Κουτεντάκης επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «στην Τράπεζα Πειραιώς μας προβληματίζει έντονα η φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας. Για το λόγο αυτό, η ανταπόκρισή μας στην πρωτοβουλία Brain Regain ήταν άμεση, αφού θεωρούμε ότι βελτιώνονται οι συνθήκες και πλέον η επιστροφή Ελλήνων που εγκατέλειψαν τη χώρα για να βρουν δουλειά είναι δυνατή».

Σημειώνεται ότι από το 2008 έως το 2016 υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 Έλληνες αναζήτησαν εργασία και καλύτερο μέλλον σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Το 31% ήταν 41 ετών και άνω, το 25% 31-35 ετών, το 19% 36-40 και το 19% 26-30 ετών. Το 53% ήταν κάτοχοι μεταπτυχιακού και το 8% είχαν και διδακτορικό. Οι περισσότεροι (35%) εργάζονται στο εξωτερικό 3-6 χρόνια, ενώ ένα 10% πάνω από 10 χρόνια.

Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν βιάζονται να επιστρέψουν. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε πέρυσι η ΕΕ στην Αγγλία και στην Ολλανδία, λιγότερο από το 10% των Ελλήνων μεταναστών σχεδιάζει να επιστρέψει τα επόμενα τρία χρόνια και μόνο το 20% θέλει να το κάνει μακροπρόθεσμα.

Η αρχική ιδέα της πρωτοβουλίας Brain Regain σχεδιάστηκε από τους κ.κ. Κωνσταντίνο Κεσεντέ (πρόεδρο ΔΣ ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, Ευάγγελο Μαρνέρη (Διευθύνοντα Σύμβουλο AIMS International Hellas AE), Γιάννη Παπαχρήστου (Γενικό Διευθυντή Ελλάδας-Κύπρου, Coca-Cola Τρία Έψιλον), Θεόδωρο Κοτιώνη (Διευθύνοντα Σύμβουλο, Ogilvy Greece) και Στάθη Ποταμίτη (Διευθύνοντα Εταίρο, PotamitisVekris Law Partnership).

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με αφορμή την παρουσίαση της πρωτοβουλίας, ο Κωνσταντίνος Κεσεντές τόνισε: «Σήμερα ωριμάζουν οι συνθήκες που μπορούν να μετατρέψουν το καταστροφικό για τη χώρα μας brain drain σε Brain Regain. Αυτές τις συνθήκες επιδιώκει να αξιοποιήσει η πρωτοβουλία μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Θεόδωρος Κοτιώνης σημείωσε: «To Brain Regain ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα πρωτοβουλίας. Σήμερα με ενθουσιασμό καλωσορίζουμε οργανισμούς, επιχειρήσεις και τα στελέχη τους που υποστήριξαν την πρωτοβουλία και προσβλέπουμε σε συνεχή επέκταση της συμμαχίας μας. Γιατί, χρειαζόμαστε πολλούς για να φέρουν πίσω περισσότερους».

Η πρωτοβουλία Brain Regain απευθύνεται σε Έλληνες και Ελληνίδες που, λόγω της οικονομικής κρίσης, οδηγήθηκαν στο εξωτερικό, με στόχο την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Έχοντας ως όραμα τον επαναπατρισμό των στελεχών για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας, η αποστολή της πρωτοβουλίας είναι να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία των συνθηκών που θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού.

Η υλοποίηση του έργου της πρωτοβουλίας Brain Regain ξεκινά με την συμμαχία 16 εταιρειών, οι οποίες παρέχουν ανώτερα στελέχη τους, για τον ρόλο του Μέντορα. Οι Μέντορες αναλαμβάνουν το καθοριστικό έργο της καθοδήγησης των Ελλήνων του εξωτερικού μέσα από απευθείας συζητήσεις μαζί τους και αναδεικνύουν τις δυνατότητες της χώρας και τις προοπτικές που ανοίγονται για τον επαναπατρισμό των στελεχών.

Τη συμμαχία εταιρειών και στελεχών απαρτίζουν οι εταιρείες: Aegean Airlines, Ελληνικά Πετρέλαια, COSMOTE, Τράπεζα της Ελλάδος, Coca-Cola Τρία Έψιλον, ΤΙΤΑΝ, Τράπεζα Πειραιώς, Όμιλος FOURLIS, INTERAMERICAN, T.E.MES, ΜΕΤΡΟ, CHIPITΑ, Sani Ikos, Upstream, Kyklades Maritime Corporation και Ogilvy.

Ακολουθούν οι δηλώσεις εκπροσώπων των εταιρειών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Brain Regain στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ευστάθιος Τσοτσορός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια

«Η μαζική φυγή επιστημόνων και καταρτισμένου προσωπικού, ιδιαίτερα υψηλής εξειδίκευσης, προς τις χώρες του εξωτερικού κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, συνιστά μία κολοσσιαία απώλεια εθνικής δυναμικής, δυσχεραίνει στην πράξη την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου και υπονομεύει την αναγκαιότητα μετάβασης σε ένα παραγωγικό υπόδειγμα που θα δίνει έμφαση στην “οικονομία της γνώσης”.

Πρόσφατη μελέτη του ΕΜΠ, υπολόγισε το κόστος της διαρροής επιστημονικού δυναμικού (brain drain) σε 15,3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στα δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες που καταβλήθηκαν στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης, για να καταρτιστούν οι περίπου 450.000 Έλληνες που μετανάστευσαν την περίοδο 2008-2016, εκ των οποίων ποσοστό 55% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών.

Σήμερα - με την χώρα να έχει εξέλθει από τη στενωπό της μνημονιακής εποχής και να καταγράφει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης - έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για να αναστρέψουμε αυτή την πορεία. Να περάσουμε από το καταστροφικό “brain drain”, στο δημιουργικό και ελπιδοφόρο “brain regain” .

Ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, ως κορυφαίος ενεργειακός όμιλος στη ΝΑ Ευρώπη και με συνεχείς επενδύσεις σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας που απαιτούν απασχόληση εργατικού προσωπικού με ιδιαίτερα υψηλή κατάρτιση και εξειδίκευση, συνδράμει ενεργά στην πρωτοβουλία “brain regain” για την ανάκτηση του επιστημονικού δυναμικού από την χώρα.

Φιλοδοξούμε, μαζί με τις άλλες 15 μεγάλες ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, να δημιουργήσουμε τον ισχυρό, ενδιάμεσο, κρίκο που θα διευκολύνει τον επαγγελματικό επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού. Η δική τους παρακαταθήκη, σε γνώσεις και εμπειρίες που έχουν αποκομίσει, θα στηρίξει ουσιαστικά την προσπάθεια ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας και θα προσδώσει συγκριτικό πλεονέκτημα στην ελληνική επιχειρηματικότητα».

Γιάννης Παπαχρήστου Γενικός Διευθυντής Ελλάδας-Κύπρου, Coca-Cola Τρία Έψιλον

«Στην Coca-Cola Τρία Έψιλον πιστεύουμε στους νέους της χώρα μας, στο ταλέντο και στις δυνατότητές τους. Είμαστε μια εταιρεία που είναι μεγάλος εργοδότης και θεωρείται κάθε χρόνο ανάμεσα στους κορυφαίους στην προτίμηση της νέας γενιάς ως εργοδότης επιλογής. Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από το 50% των 1500 εργαζομένων που απασχολούμε ανήκουν στη γενιά Υ. Αναζητούν ευκαιρίες εξέλιξης, ανάπτυξης των δεξιοτήτων τους και ένα αξιοκρατικό, φιλικό και δίκαιο περιβάλλον εργασίας που τους σέβεται και τους ανταμείβει.

Πέρα από τους ανθρώπους μας και την προσήλωσή μας σε ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον, η προσοχή μας είναι επίσης στραμμένη και στα στελέχη του αύριο. Μέσα από εξειδικευμένα προγράμματα επιλογής, όπως το Rise Management Trainee Programme, δίνουμε τη δυνατότητα σε ταλαντούχους νέους με δυνατότητες να σταδιοδρομήσουν στην εταιρεία μας και να γίνουν τα ηγετικά στελέχη μας για το αύριο της εταιρείας μας.

Πιστεύουμε ότι για τη χώρα μας το ταλέντο, οι δυνατότητες των αποφοίτων καθώς και η κατάρτιση γενικότερα του ανθρώπινου δυναμικού είναι καταλύτης για την ανάπτυξη, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Νιώθουμε, συνεπώς, ότι πέρα από τις ευκαιρίες που δίνουμε οι ίδιοι, μπορούμε και πρέπει να συμβάλλουμε ώστε να αξιοποιηθεί στο μέγιστο το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας προς όφελος της χώρας μας.

Αυτή η πεποίθηση, μας οδήγησε στο να ενώνουμε τις δυνάμεις μας στην πρωτοβουλία Brain Regain για να βοηθήσουμε όσους αναζήτησαν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό αλλά θέλουν να επιστρέψουν και να απασχοληθούν στην Ελλάδα, να βρουν πιο εύκολα το δρόμο της επιστροφής. Πιστεύουμε ότι με το ταλέντο τους, την εξειδίκευσή τους και τις ικανότητές τους, μπορούν να κάνουν τη διαφορά για την επόμενη μέρα της Ελλάδας και είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε καταλυτικό ρόλο στον επαναπατρισμό τους.

Πεποίθησή μας είναι ότι για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το φαινόμενο του brain drain αλλά και η τόνωση της απασχόλησης στη χώρα μας χρειάζονται συμπράξεις και κοινή προσπάθεια. Πιστεύουμε πολύ στο ρόλο του mentoring, της δυνατότητας να βοηθήσει κάποιο έμπειρο στέλεχος με την εμπειρία του, τη γνώση της αγοράς και τη σωρευτική εργασιακή γνώση από διάφορους κλάδους κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Αυτός ο ρόλος είναι στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας στο Brain Regain. Είναι ενδεικτικό ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή – κορυφαίες επιχειρήσεις στον τομέα τους και ηγετικές επιχειρήσεις της χώρας – καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κλάδων, με έμπειρα στελέχη που είναι σε θέση να καθοδηγήσουν υπεύθυνα, ανιδιοτελώς, όσους επιθυμούν να γυρίσουν και να συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους στην πατρίδα μας.

Έχουμε έμπρακτη απόδειξη για την αξία αυτής της καθοδήγησης οι ίδιοι, από το πρόγραμμα YouthEmpowered που υλοποιούμε μαζί με την Coca-Cola Hellas από το 2017. Στελέχη μας, όπως και στελέχη εταιρειών που μοιράζονται αυτό το όραμα καθοδηγούν, προσφέρουν τις γνώσεις τους, δεξιότητες και επαγγελματική δικτύωση ως μέντορες σε περισσότερους από 6.000 νέους σε όλη τη χώρα. Αποτελεί το πιο ευρύ, ανοιχτό και δωρεάν πρόγραμμα του ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας στην Ελλάδα σε νέους 18-30 ετών. Σε αυτόν το στόχο, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με μερικούς από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, με πελάτες μας και συνεργάτες μας στην αγορά που καλύπτουν θέσεις απασχόλησης, καθώς και με τους φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε περισσότερους από 20.000 νέους μέχρι το 2020 να διεκδικήσουν με επιτυχία θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και, κυρίως, να διεκδικήσουν ένα μέλλον για εκείνους με μεγαλύτερη ετοιμότητα, πεποίθηση και αισιοδοξία».

 

Βασίλης Κουτεντάκης, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Retail & Distribution Network, Τράπεζας Πειραιώς.

 

«Στην Τράπεζα Πειραιώς μας προβληματίζει έντονα η φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας. Για το λόγο αυτό, η ανταπόκρισή μας στην πρωτοβουλία Brain Regain ήταν άμεση, αφού θεωρούμε ότι βελτιώνονται οι συνθήκες και πλέον η επιστροφή Ελλήνων που εγκατέλειψαν τη χώρα για να βρουν δουλειά είναι δυνατή.

Ως η μεγαλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα, έχουμε χρέος να στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία με όποιον τρόπο είναι αναγκαίο. Πέρα από κοινωνικό φαινόμενο, όμως, το brain drain που καταγράφηκε σε μεγάλη ένταση τα χρόνια της κρίσης, έχει βαθύτατες οικονομικές επιπτώσεις, αφού στερεί από την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα δυνάμεις που χρειάζονται για την ανάπτυξη.

Ο επαναπατρισμός στελεχών για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων και της ενικής οικονομίας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Η πρωτοβουλία Brain Regain, στην οποία συμμετέχει με χαρά η Τράπεζα Πειραιώς, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για να διευκολύνουν αυτή τη μετάβαση».


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video