ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή για την ανάσχεση του brain drain, κοινός στόχος των φορέων που συμπράττουν στο "6oTechnology Forum"

Η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή για την ανάσχεση του brain drain, κοινός στόχος των φορέων που συμπράττουν στο

Δράσεις, προτάσεις και εργαλεία, μέσα από τα οποία δύναται να υποστηριχθεί η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την ανάσχεση του brain drain, 

αλλά και οι δυσκολίες που συναντά η προσπάθεια αυτή, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη συνάντηση -για 6η συνεχή χρονιά- παραγωγικών φορέων και ερευνητικών οργανισμών, στο πλαίσιο του Συνεδρίου Πληροφορικής «Technology Forum», οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το πρωί στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

   "Η Ελλάδα 8η στην ΕΕ των 28 στον τομέα ΤΠΕ του Horizon 2020"

   Η Ελλάδα -μέσα και από τους ερευνητικούς φορείς και τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης- πρωτοστατεί και καταγράφει σημαντικές επιδόσεις σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την έρευνα, σύμφωνα την γενική γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Ματρώνα Κυπριανίδου, η οποία επικαλέστηκε πρόσφατα στοιχεία που φέρνουν την χώρα "στο τρέχον πρόγραμμα Horizon 2020 -το μεγάλο πλαίσιο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης της έρευνας- στην 8η θέση, στην ΕΕ των 28, στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), που σημαίνει ότι έχουμε δυνατούς επιστήμονες και νέους επιστήμονες σε αυτούς τους τομείς και όλες μας οι προσπάθειες στη γενική γραμματεία, στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, είναι να στηρίξουμε με ποιοτικές θέσεις εργασίας, ώστε αυτό το προσωπικό να εργαστεί και να συμβάλει στην πρόοδο της χώρας".

   Πρόσθεσε, δε, ότι από το πρόγραμμα "Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ", ο δεύτερος κύκλος του οποίου, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, παρουσιάζεται αύριο στη Θεσσαλονίκη "ένα πολύ μεγάλο κομμάτι απευθύνεται στο ιδιωτικό και το δημόσιο οικοσύστημα της καινοτομίας της χώρας".

   Η κα Κυπρανίδου επισήμανε ότι η δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας σήμερα φτάνει "στα δύο δισ. ευρώ και στο 1,14% του ΑΕΠ, όταν ξεκινήσαμε το 2014 από το 0,5% -και σε απόλυτα νούμερα- και τα έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και υποτροφίες του ΕΛΙΔΕΚ δημιουργούν από πολλούς πόρους ένα μείγμα πολιτικής, το οποίο μέχρι το 2021 θα αφορά 10.000 ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας". Σχετικά με την προσπάθεια ανάσχεσης του brain drain παρατήρησε ότι το πρόβλημα για τους επιστήμονες στις νέες τεχνολογίες είναι διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει δηλώσει πως της λείπουν 125.000 θέσεις υψηλών γνώσεων στις ψηφιακές τεχνολογίες.

   Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των καινοτόμων επιχειρήσεων, με αφορμή και σχετικές αναφορές άλλων φορέων, επισήμανε: "Υπάρχει αυτή τη στιγμή, πέρα από τον αναπτυξιακό νόμο και τα εργαλεία που έχει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μία Κοινή Υπουργική Απόφαση, πολύ ενδιαφέρουσα και για τον ιδιωτικό τομέα [...] οι δαπάνες που σχετίζονται με αποσβέσεις εξοπλισμού, ο οποίος χρησιμοποιείται για τις ανάγκες υλοποίησης ερευνητικών έργων, μετά από αξιολόγηση που κάνει η γενική γραμματεία φορο-απαλλάσσονται έως 30% και αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για εταιρείες που καινοτομούν, έχουν πραγματική καινοτομία σε τομείς έντασης γνώσης».

   "Να συνδέσουμε καινοτομία και επιχειρηματικότητα"-

   Στοιχεία από την πρόσφατη έκθεση του Global Talent Competitiveness Index επικαλέστηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας την ανάγκη σύνδεσης της γνώσης και της έρευνας με την αγορά, την επιχειρηματικότητα και την οικονομία. "Η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση στον αριθμό φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτή είναι αναμφίβολα μια εξαιρετική επίδοση, όμως εδώ τελειώνουν τα καλά νέα και αρχίζει η εικόνα να γίνεται ιδιαίτερα προβληματική. Είμαστε στη 99η θέση στη σύνδεση εκπαιδευτικού συστήματος και καινοτομίας, είμαστε στη 113η θέση στην ανάπτυξη συνεργατικών μηχανισμών (clusters), είμαστε στην 121η θέση στο brain gain. Λογικό από τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε πολύ έντονα το φαινόμενο του brain drain στη χώρα μας [...] Δυστυχώς ως χώρα, ενώ έχουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο, έχουμε κορυφαία ιδρύματα και κορυφαία μυαλά που διαπρέπουν, παρόλα αυτά δυστυχώς μένουμε πίσω", εξήγησε.

   Αναφερόμενος στις δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια μέσα από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, σημείωσε :"Χρηματοδοτούμε ήδη 20 εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών ιδρυμάτων που έχουν έδρα εδώ, προκειμένου να προμηθευτούν εξοπλισμό, να αναβαθμίσουν τις ερευνητικές τους υποδομές. Με την παρέμβαση αυτή αφενός ενισχύουμε την επιχειρησιακή δυνατότητα των ερευνητικών κέντρων, αφετέρου δίνουμε τη δυνατότητα σε ακαδημαϊκούς και ερευνητές να προσεγγίσουν νέα ερευνητικά πεδία. [...] Παράλληλα με τη στήριξη στα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα η Περιφέρεια συμμετέχει πολύ ενεργά σε clusters νέων τεχνολογιών και καινοτομίας. Δημιουργήσαμε την αυτοτελή διεύθυνση καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που λειτουργεί με τη φιλοσοφία του one-stop-shop, παρακάμπτει τη γραφειοκρατία και το χαρτομάνι του ελληνικού δημοσίου".

   Σχετικά με το καθεστώς φορολόγησης των καινοτόμων επιχειρήσεων ο κ.Τζιτζικώστας ανέφερε ότι "καταθέσαμε ως Περιφέρεια επίσημα στην κυβέρνηση την αναλυτική πρότασή μας για την καθιέρωση ενός χαμηλού φορολογικού συντελεστή της τάξης του 10% για τις νεοφυείς επιχειρήσεις".

   "Το ΑΠΘ εργοδότης 3.000 νέων εξειδικευμένων επιστημόνων"

   Το ΑΠΘ είναι ο μεγαλύτερος ερευνητικός οργανισμός στη Βόρεια Ελλάδα, ο μεγαλύτερος εργοδότης νέων εξειδικευμένων επιστημόνων, καθώς περισσότεροι από 3.000 ερευνητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές, μεταδιδακτορικοί φοιτητές δουλεύουν σε ερευνητικά έργα του ΑΠΘ, δήλωσε ο αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας και Συντονισμού καθηγητής Θεόδωρος Λαόπουλος. "Είναι ο κινητήριος μοχλός σε μια τέτοια διοργάνωση, που δεν είναι επιστημονικό συνέδριο, είναι ένας χώρος συνάντησης των φορέων που ασχολούνται με τη νέα τεχνολογία, το κομμάτι της πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης, που μπορεί να ανοίξει τα φτερά του και σε άλλα κομμάτια, αλλά κυρίως μπορεί να ανοίξει τα φτερά του και έξω από την Ελλάδα στις γειτονικές χώρες», επισήμανε.

   "Το ΕΚΕΤΑ συμβάλλει στον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, όντας ο μόνος ερευνητικός φορέας στη χώρα που έχει τόσο μεγάλη συμμετοχή στη βιομηχανική έρευνα μέσω των προγραμμάτων Horizon αλλά και σε απευθείας συνεργασίες με την ιδιωτική παγκόσμια βιομηχανία σε πάρα πολλούς τομείς. Έτσι ελπίζουμε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε αλυσίδες αξίας για τις επιχειρήσεις της περιφέρειας και της ευρύτερης περιοχής", ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΕΤΑ, Θανάσης Κωνσταντόπουλος, ενώ ο Πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ, Κωστής Καγγελίδης εστίασε στο θέμα της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής: "Είναι μια παρέμβαση, όπου βλέπουμε ότι ο κάθε ένας από τους φορείς που εμπλέκονται λέει ότι έπραξε σωστά. Παρόλα αυτά είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση που πρέπει να κληθούμε ως κοινωνία να την κάνουμε. Δεν είναι μόνο η παιδεία, η οικονομία, η ψηφιακή στρατηγική. Είναι όλα μαζί και έχουμε πρόβλημα να συγκεράσουμε αυτή την προσπάθεια σε συγκεκριμένα πράγματα και να μπορέσουμε να τα κάνουμε πράξη, πλάνα, δράσεις".

   Ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Κυριάκος Λουφάκης παρατήρησε ότι στη Βόρεια Ελλάδα "υπάρχει συγκέντρωση και επιστημόνων που δουλεύουν στο αντικείμενο, όσο και επιχειρήσεων, συνεπώς είναι μία από τις μεγάλες θεματικές ενότητες που μπορούμε να επενδύσουμε". "Είναι απαραίτητη η δημιουργία δομών και θυλάκων φυσικών, όπου όλοι οι συμμετέχοντες στην καινοτομία θα μπορούν να συνυπάρχουν. Είναι εξίσου σημαντική η μείωση της φορολόγησης της εργασίας, και στους φόρους και στις ασφαλιστικές εισφορές", πρόσθεσε.

   Ο Περιφερειακός Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, Στέλιος Λουτζίδης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα μετάβασης στη ψηφιακή εποχή που υλοποιεί η τράπεζα. "Έχουμε σε εξέλιξη ένα ευρύτατο πρόγραμμα, έτσι ώστε εκτός των άλλων να μπορέσουμε να βελτιώσουμε και την εμπειρία του πελάτη. Έχουμε λύσεις όπως τα i-bank stores, i-bank pay, πρωτοβουλίες που καλλιεργούν την ψηφιακή κουλτούρα και βοηθούν το οικοσύστημα καινοτομίας και είμαστε υπερήφανοι γιατί είμαστε από τους κύριους επενδυτές σε τέσσερα venture capitals που στηρίζουν start-ups", είπε.

   Σημειώνεται ότι στο 6ο "Technology Forum" συμπράττουν είκοσι φορείς: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ), το Δίκτυο Πράξη  (ΔΠ), το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), ο Οργανισμός Enterprise Greece (EG), το Υπουργείο  Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), το Δίκτυο The Balkan and Black Sea ICT Clusters Network (ICT-BBS), ο Δήμος Θεσσαλονίκης (ΔΘ), ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής (ΕΠΥ).


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video