ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

'Ενα «Περιβόλι» αλληλεγγύης "φύτρωσε" στη Θεσσαλονίκη

'Ενα «Περιβόλι» αλληλεγγύης

Ένα "Περιβόλι" αλληλεγγύης, με εκκίνηση την τροφή και τις σχέσεις που δημιουργούνται μέσω αυτής, "φύτρωσε" σε περιοχή της Θεσσαλονίκης με... σπορείς τρεις τοπικές οργανώσεις, το Agroecopolis, τους Περβολάρηδες και το Ethos.

Στην οδό Αλκμήνης 13-15, στην περιοχή Χαριλάου, εθελοντές εργάζονται πυρετωδώς, βάζοντας τις τελευταίες πινελιές στο ισόγειο κατάστημα που μετατρέπουν σε κοινωνικό χώρο με την ονομασία "Το περιβόλι μας".

"Γίνεται ένας δημιουργικός χαμός! Είμαστε μια ομάδα που θέλουμε να οικοδομήσουμε μία κοινότητα ανθρώπων με αφορμή την τροφή, από τη σπορά, την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, τη διανομή του φαγητού, την ανάκτηση των υλικών που σπαταλιούνται μέχρι και την κομποστοποίηση" τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Φίλιππος Πολατσίδης από τους Περβολάρηδες.

"Σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, στην οποία οι κανόνες της αγοράς υποβαθμίζουν την καθημερινότητά μας αλλά και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός "τόπου" ανοιχτού να φιλοξενήσει δραστηριότητες οι οποίες αποτελούν για μας ένα αντιπαράδειγμα τρόπων παραγωγής, κοινωνικών σχέσεων και συλλογικής δράσης" αναφέρεται σε ενημερωτικό φυλλάδιο των οργανώσεων στο οποίο απευθύνουν και ανοικτό κάλεσμα σε όποιον επιθυμεί να συμμετέχει στις δράσεις τους.

"Δεχόμαστε δωρεές σε τρόφιμα και ανακτούμε σπαταλώμενα υλικά που θα αξιοποιούνται μέσα από το μαγείρεμα και την κομποστοποιηση και θα μοιράζονται σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη" σημείωσε ο κ.Πολατσίδης προσθέτοντας ότι ήδη, κάθε βδομάδα, μία ομάδα προσφύγων και Ελλήνων, μαγειρεύει στον υπό ανακαίνιση χώρο και διανέμει περίπου 90 μερίδες φαγητό.

Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες -σε περίπου έναν μήνα- κάποιοι θα μπορούν να πηγαίνουν και να τρώνε στον χώρο ο οποίος θα λειτουργήσει και ως καφέ.

"Είμαστε μια ομάδα που θέλουμε όλους τους ανθρώπους μαζί και η τροφή είναι ένας καλός τρόπος οι άνθρωποι να συμπράξουν και να συνεργαστούν” προσθέτει ο κ.Πολατσίδης διευκρινίζοντας ότι έχουν πάρει χρηματοδότηση και από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Εκτός από την κοινοτική μαγειρική, στόχος τους είναι η δημιουργία ομάδας που θα ασχοληθεί με την μελισσοκομία- "μίας κατεξοχήν συνεργατικής τέχνης"- καθώς και με την συγκομιδή ελιάς αφού ήδη, "κάθε Νοέμβρη, άνεργοι και εργαζόμενοι, αξιοποιούμε ελαιόδεντρα που μας παραχωρούν συμπολίτες μας, παράγοντας το λάδι της χρονιάς".

Οι τρεις ομάδες επιδιώκουν τη δημιουργία ενός αστικού κήπου και τη διασύνδεση παραγωγών και καταναλωτών, μέσω μιας ομάδας Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας η οποία θα παρέχει πρόσβαση σε φθηνή, τοπικά παραγόμενη βιολογική τροφή, με παράλληλη υποστήριξη των ίδιων των παραγωγών, μέσα από τη διασφάλιση απορρόφησης της παραγωγής τους σε δίκαιες τιμές.

"Επιχειρούμε να ενισχύσουμε/ δημιουργήσουμε, εκεί που δεν υπάρχει δίχτυ κοινωνικής προστασίας, για όποιο συνάνθρωπό μας το έχει ανάγκη, δημιουργώντας τη βάση για συνεργασία και κινητοποίηση μέσα από κοινές δράσεις. Οι διακηρυγμένοι στόχοι μας είναι η κοινωνική ενσωμάτωση, η ενδυνάμωση των δεσμών της κοινότητας και της αλληλεγγύης, η κινητοποίηση των ανέργων και η δημιουργική συνεργασία μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές αφετηρίες και πολιτιστικές αναφορές" υπογραμμίζεται στις θέσεις των τριών ομάδων που θέλουν "Το περιβόλι" τους να χρησιμεύσει ως κόμβος συνάντησης και ένα σημείο αναφοράς για ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν τον ελεύθερο χρόνο τους, τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους για να ενδυναμώσουν την κοινότητα, την κοινωνική αναγέννηση και την ενσωμάτωση.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video