ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης και Εμβολιασμού

Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης και Εμβολιασμού

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης και Εμβολιασμού (24-30 Απριλίου 2019), όπως έχει χαρακτηριστεί η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου κάθε έτους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενημερώνει με ανακοίνωσή της  το κοινό σχετικά με τις δράσεις για την προώθηση της ανοσοποίησης.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στα τμήματα Δημόσιας Υγείας των Διευθύνσεων Υγείας πραγματοποιούν εμβολιασμούς σε ταξιδιώτες για διεθνή ταξίδια, με ειδικά εμβόλια, όπως π.χ. κατά του κίτρινου πυρετού, του τύφου κ.ά., ενώ συνεργάζονται με άλλους υγειονομικούς φορείς στην εφαρμογή εμβολιασμών σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, καθώς και σε περιπτώσεις επιδημιών. Επιπλέον, οι Διευθύνσεις Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω των τμημάτων Δημόσιας Υγείας, συμμετέχουν στην επαγρύπνηση και την επιδημιολογική επιτήρηση για την νόσο της λύσσας στους ανθρώπους και την πρόληψη της με τους αντιλυσσικούς εμβολιασμούς.

Επίσης, το Δίκτυο Δράσεων Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο συντονίζεται από το τμήμα Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, πραγματοποιεί ενημερώσεις του γενικού και του μαθητικού πληθυσμού για τη σημασία του εμβολιασμού ως μέτρου πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων.

Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ανοσοποίησης και Εμβολιασμού (24-30 Απριλίου 2019) υλοποιείται εκστρατεία ενημέρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να προωθηθεί η ιδέα της ανοσοποίησης σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού, με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο κάθε πολίτης σε αυτή την προσπάθεια.

Η ανοσοποίηση σώζει εκατομμύρια ζωές και αναγνωρίζεται ευρέως ως μια από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας στον κόσμο. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, η συστηματική επιτήρηση της εμβολιαστικής κάλυψης αποτελεί έναν από τους δείκτες αξιολόγησης του επιπέδου της δημόσιας υγείας μιας χώρας. H πρόληψη πολλών λοιμωδών νόσων μπορεί να γίνει με ενεργητική ή παθητική ανοσοποίηση.

Για την ενεργητική ανοσοποίηση χρησιμοποιούνται τα εμβόλια που περιέχουν αντιγόνα, ενώ για την παθητική οι ανοσοσφαιρίνες και οι άνοσοι οροί ή αντι-οροί, που περιέχουν έτοιμα αντισώματα.

Στην Ελλάδα η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει υψηλή. Σήμερα τα παιδιά μπορούν να προστατευθούν από 15 σοβαρές ασθένειες πριν την ηλικία των δύο ετών με τα διαθέσιμα εμβόλια στη χώρα μας. Νοσήματα, όπως η διφθερίτιδα και η πολιομυελίτιδα, έχουν εξαλειφθεί στη χώρα μας, ενώ άλλα νοσήματα, όπως ο κοκκύτης, η ανεμοβλογιά, η ερυθρά και η παρωτίτιδα έχουν περιοριστεί σημαντικά. Το 2017 είχαν καταγραφεί αρκετά περιστατικά ιλαράς σε μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και σε άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας. Όλα τα περιστατικά αφορούσαν ανεμβολίαστα (σε ποσοστό 95%) ή ατελώς εμβολιασμένα άτομα (σε ποσοστό 5%), σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα γίνονται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων/Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καθώς ο εμβολιασμός αφορά σε ευπαθείς ομάδες όλων των ηλικιών. Η εφαρμογή των εμβολιασμών με βάση το εθνικό πρόγραμμα είναι βασική προτεραιότητα για την προστασία της δημόσιας υγείας και έχει αποδεδειγμένα υψηλή σχέση κόστους – οφέλους.

Τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών χορηγούνται δωρεάν σε όλους τους πολίτες. Τα εμβόλια συμβάλλουν σε μια υγιή παιδική ηλικία και μια παραγωγική και ικανοποιητική ενήλικη ζωή προστατευμένη από ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η μείωση του ποσοστού της εμβολιαστικής κάλυψης ενός πληθυσμού μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση και εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων, όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης, η διφθερίτιδα ή ακόμα και η πολιομυελίτιδα.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video