ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Προανήγγειλε επισήμως γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα

Προανήγγειλε επισήμως γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα

Ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, Ισμέτ Κορούκογλου, σε επιστολή του προς τον Γ.Γ., την οποία προώθησε- όπως γίνεται συνήθως- ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας,  απαντά σε καταγγελίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την παράνομη παρουσία του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ. Στην επιστολή, που διανεμήθηκε σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η τουρκική πλευρά αντεπιτίθεται με προκλητικότητα και θρασύτητα ζητώντας και τα ρέστα!

Καταγγέλλει μονομερείς, δήθεν, πράξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και προαναγγέλλει πως θα προχωρήσει σε ενέργειες που θα προστατεύουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Παραπέμποντας στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του ψευδοκράτους και της τουρκικής κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ, ανακοινώνει στον Αντόνιο Γκουτέρες και τον ΟΗΕ εν γένει ότι θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες (γίνονται από «Μπαρμπαρός») και στη συνέχεια σε γεωτρήσεις στα θαλασσοτεμάχια F και G, τις επόμενες ημέρες.

Η κίνηση παρουσιάζεται ως απόφαση του ψευδοκράτους που διαβιβάσθηκε στην ΤΡΑΟ για να την υλοποιήσει. Τα F και G καλύπτουν τα θαλασσοτεμάχια 1, 2, 8, 9, μέρος του 13, 12 (όχι την «Αφροδίτη»). Πρόκειται για αδειοδοτημένα από την Κυπριακή Δημοκρατία θαλασσοτεμάχια σε εταιρείες και είναι προφανές πως επηρεάζει περισσότερο εκείνα στα οποία δραστηριοποιείται η ιταλική ΕΝΙ.

Συνεκμετάλλευση ή γεωτρήσεις
Στο μεταξύ, την ώρα κατά την οποία το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα με τη διενέργεια των γεωτρήσεων, αφήνει ως εναλλακτική οδό τη συνεκμετάλλευση και συνδιαχείριση του φυσικού αερίου. Στα πλαίσια αυτά και ενώ έχουν δοθεί οι οδηγίες στην ΤΡΑΟ, η τουρκική πλευρά αξιοποιεί μια αναφορά του Γ. Γ. των Ηνωμένων Εθνών, σε έκθεσή του τον περασμένο Ιανουάριο, για ανάπτυξη μηχανισμών μείωσης της έντασης, τους οποίους συνδέει -για ευνόητους γι’ αυτή λόγους- με το θέμα των υδρογονανθράκων.

Παράλληλα συντηρεί στο προσκήνιο παλαιότερες προτάσεις που κατατέθηκαν για το θέμα της συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου από «τις δυο πλευρές στην Κύπρο». Υπενθυμίζεται συναφώς ότι κατατέθηκαν δυο πανομοιότυπες προτάσεις, τον Σεπτέμβριο του 2011 και τον Σεπτέμβριο του 2012, στη Νέα Υόρκη, από τον τότε κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Πρόκειται για πρόταση η οποία προέβλεπε τη δημιουργία τεχνικής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες. Δηλαδή, ένταξη του θέματος αυτού στα πλαίσια του δικοινοτικού διαλόγου και την προώθηση των σχεδιασμών για διαχείριση στη βάση αυτή. Κοντολογίς, διαχείριση των υδρογονανθράκων πριν από τη λύση. Ή, καλύτερα, είτε λυθεί είτε όχι το Κυπριακό, που έρχεται σε δεύτερη μοίρα, το θέμα του φυσικού αερίου να συζητηθεί και να τύχει από κοινού διαχείρισης.

Η επιστολή Σινιρλίογλου
Σημειώνεται συναφώς ότι σε πρόσφατη επιστολή του Τούρκου Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου (Feridun H. Sinirlioğlu) με ημερομηνία 22 Μαρτίου, τίθεται το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ με γειτονικά παράκτια κράτη. Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, χωρίς να την κατονομάζει, πως δεν πρόκειται να συζητήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία δεν αναγνωρίζει. Η αναφορά αυτή προφανώς και συνιστά απάντηση σε πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, για έναρξη συζητήσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας για οριοθέτηση της ΑΟΖ τους.

Στην επιστολή του προς τον Γ. Γ. του ΟΗΕ, ο Τούρκος διπλωμάτης αναφέρει πως «η Τουρκία είναι έτοιμη σήμερα, όπως και στο παρελθόν, να υποστηρίξει πλήρως την εξασφάλιση δίκαιης και ειρηνικής επίλυσης όλων των εκκρεμών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της δίκαιης οριοθέτησης των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με όλα τα σχετικά παράκτια κράτη που αναγνωρίζει και με τις οποίες έχει διπλωματικές σχέσεις, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να συμβάλει περαιτέρω στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της λεκάνης της Μεσογείου».

Στην ίδια επιστολή, που έφερε στο φως της δημοσιότητας o δημοσιογράφος Νίκος Μελέτης, παραπέμπει σε προηγούμενες ρηματικές διακοινώσεις της στον ΟΗΕ, βάσει των οποίων δηλώνει ότι έχει ipso facto et ab initio νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου, που κείνται δυτικά του Μεσημβρινού 32ο 16’ 18΄ Ε (που συμπίπτει με το όριο των κυπριακών χωρικών υδάτων των 12 ν.μ., στα ανοικτά του Ακάμα). Στην ίδια γραμμή κινήθηκε, καταθέτοντας τις ίδιες θέσεις, και στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ.

Βάζει χέρι στην κυπριακή ΑΟΖ
Είναι προφανές πως η Άγκυρα δεν εγκαταλείπει ποσώς τις επεκτατικές της βλέψεις και επιδιώξεις και στο πλαίσιο αυτό προωθεί σχεδιασμούς, οι οποίοι στοχεύουν στην αποτροπή των ενεργειακών προγραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή νέων τετελεσμένων. Στη Λευκωσία παρακολουθούν από κοντά τις τουρκικές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα και ενεργούν προς διάφορες κατευθύνσεις.

Η Άγκυρα δεν αποφεύγει να στείλει μηνύματα και προς την πλευρά των εταιρειών που δραστηριοποιούνται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ζητά, όπως συναφώς προκύπτει από την επιστολή του εκπροσώπου του ψευδοκράτους, από τις εταιρείες να συνεργαστούν και με «τις δυο πλευρές», θέλοντας ουσιαστικά εμπλοκή του ψευδοκράτους. Στην επιστολή, ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος καλεί τη διεθνή κοινότητα, τα εμπλεκόμενα κράτη και τις εταιρείες να λάβουν τα αναγκαία βήματα προς την κατεύθυνση δημιουργίας ατμόσφαιρας για συνεργασία των «δύο πλευρών». Η τουρκική πλευρά παραπέμπει δε και σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στα οποία θέλει να περιληφθεί και το θέμα των υδρογονανθράκων!

Στην επιμονή του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών να μην εγκαταλείψει τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, έγκειται το γεγονός ότι στην έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κήρυξε τέλος παιχνιδιού. Παρόλα αυτά, είναι προφανές πως από την έκθεση εξάγονται δυο βασικά συμπεράσματα:

Πρώτον, μέχρι να επαναρχίσει η προσπάθεια θα πρέπει να προωθηθούν και εφαρμοσθούν ήδη συμφωνηθέντα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Προτεραιότητα το θέμα της κινητής τηλεφωνίας.

Δεύτερον, στην περίπτωση που θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αυτές θα είναι μικρής διάρκειας. Όπως συναφώς αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα προετοιμασίας,  θα συγκληθεί νέα πενταμερής διάσκεψη. Εκεί είτε θα επιτευχθεί συμφωνία είτε θα κηρυχθεί αδιέξοδο.

Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως το πλαίσιο έξι σημείων που είχε καταθέσει στο Κραν Μοντάνα, προφορικά, εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι για να διευκολύνει τους εμπλεκόμενους. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να αλλάξει, αν και στα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν τούτο δύσκολο. Είναι, επίσης, σαφές πως μέσα από την έκθεση υποβαθμίστηκε ο πρωταρχικός στόχος που είχε τεθεί για τη διαμόρφωση όρων αναφοράς. Ενόψει του γεγονότος ότι η Τζέιν Χολ Λουτ διαπίστωσε πως τούτο δεν ήταν εφικτό, εγκατέλειψε την προσπάθεια επί του παρόντος και ως εκ τούτου υποβάθμισε το στόχο.

 

 

Πηγή:slpress.gr


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video