ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Ίδρυση Τμήματος Κινηματογράφου στη Φλώρινα

Πριν από 16 χρόνια, το 2003, ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος έγραφε:
«Νομίζω ότι η Φλώρινα είναι η πιο κατάλληλη για να δεχθεί την Σχολή Καλών Τεχνών […].
Το φυσικό περιβάλλον της Φλώρινας με τα σαφή φθινόπωρα και τους σαφείς χειμώνες, τα μελαγχολικά κτιριακά συγκροτήματα με τη βουή του Σακουλέβα να την διασχίζει στο μήκος της (μια βουή που με βοηθούσε στα γυρίσματα και με παρηγορούσε κάποιες δύσκολες ώρες), το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η μεγάλη εικαστική δραστηριότητα της πόλης προοιωνίζουν την καλύτερη δυνατή ίδρυση και λειτουργία μιας τέτοιας Σχολής»
Στις 22 Απριλίου 2019 ψηφίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο η τροπολογία των βουλευτών Φλώρινας Κώστα Σέλτσα και Κοζάνης Θέμη Μουμουλίδη και Δημήτρη Δημητριάδη με την οποία η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αποκτά το δεύτερό της Τμήμα: το Τμήμα Κινηματογράφου με έδρα την Φλώρινα. Δικαιώνεται με αυτόν τον τρόπο η προτροπή του μεγάλου σκηνοθέτη αλλά και όλων όσων στήριξαν την αρχική λειτουργία του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών το 2005.
Η ίδρυση του Τμήματος Κινηματογράφου ολοκληρώνει την ακαδημαϊκή ωρίμαση της Σχολής Καλών Τεχνών, έρχεται να προστεθεί στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και δίνει στη Σχολή Καλών Τεχνών και γενικότερα στις Τέχνες, προοπτική στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην περιοχή με την ενσωμάτωση στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας του ΑΤΕΙ. Το νέο Τμήμα έρχεται να προστεθεί στο Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Τεχνών και στην προώθηση των ενεργειών για τη δημιουργία Μεταπτυχιακού Προγράμματος Εικαστικών Τεχνών και διετούς προγράμματος Αργυροχρυσοχοΐας επίσης με έδρα την Φλώρινα.
Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή μας την προσπάθεια: τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου ο οποίος την κρίσιμη στιγμή στήριξε την ίδρυση του Τμήματος Κινηματογράφου, τον βουλευτή Φλώρινας Κώστα Σέλτσα καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη Στέφανο Μπίρο για τις καθοριστικές ενέργειές τους. Τον Πρύτανη Αντώνη Τουρλιδάκη και τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για τα διαδοχικά ομόφωνα ψηφίσματα και παρεμβάσεις υποστήριξης. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τον t τέως Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, τον Περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη, τη Σύγκλητο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, τον Πρύτανη Πάνο Χαραλάμπους και τον Κοσμήτορα Άγγελο Αντωνόπουλο, την Κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών Ιωαννίνων και τον Κοσμήτορα Ξενοφώντα Μπήτσικα που επίσης στήριξαν το Νέο Τμήμα καθώς και όλους και όλες όσους υιοθέτησαν τις ενέργειές μας. Εκατοντάδες πολίτες από όλο τον κόσμο προσυπέγραψαν το ψήφισμα για το Νέο Τμήμα και μας ενδυνάμωσαν• η αλληλεγγύη τους υπήρξε καθοριστική.
Η Πολιτεία έπραξε το καθήκον της. Θα χρειαστεί σκληρή και συστηματική δουλειά για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση. Είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε και σε λίγα χρόνια με την προσθήκη των δύο μεγάλων κτιριακών υποδομών (Νέο Κτίριο Σχολής Καλών Τεχνών και το ανακαινισμένο κτίριο της Αγίας Όλγας) η Φλώρινα θα αποκτήσει τους θεσμούς και τις υποδομές για να γίνει ένα Διεθνές Σύγχρονο Κέντρο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Εικαστικής Έρευνας.
Το νέο Τμήμα Κινηματογράφου όταν λειτουργήσει θα προταθεί να φέρει το όνομα «Θόδωρος Αγγελόπουλος» προς τιμήν τόσο του καλλιτέχνη αλλά και όλων εκείνων των δημιουργικών ανθρώπων που πίστεψαν ότι η περιοχή αυτή της Ελλάδας είναι ένας χώρος ζωντανής πολιτιστικής δημιουργίας.

Γιάννης Ζιώγας
Κοσμήτορας
Ζωγράφος, Αναπληρωτής Καθηγητής
Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας
Πανεπιστήμιο Δυτικής ΜακεδονίαςΠηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video