Οι ηγέτες Ρωσίας και Ιαπωνίας θα προσπαθήσουν για άλλη μία φορα να επιλύσουν το ακανθώδες ζήτημα των νήσων Κουρίλες. Ζήτημα που σκιάζει τις σχέσεις των δύο χωρών από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε θα έχουν συνομιλίες υψηλού επιπέδου στη Μόσχα σήμερα Τρίτη για να συζητήσουν το ζήτημα της υπογραφής ειρηνευτικής συνθήκης που οι δύο χώρες ακόμη δεν έχουν κατορθώσει να συνάψουν από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Μετά από συνομιλίες με τον Ρώσο ηγέτη στη Σιγκαπούρη τον Νοέμβριο, ο Άμπε ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επισκεφθεί τη Ρωσία στις αρχές του 2019.
Κατά τη διάρκεια εκείνων των συνομιλιών, οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει να ενισχύσουν τις συνομιλίες για την συνομολόγηση συνθήκης ειρήνης που θα βασίζεται στην Κοινή Δήλωση Σοβιετικής Ένωσης — Ιαπωνίας του 1956.
Την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα φιλοξένησε τον πρώτο γύρο συνομιλιών για τη σύναψη μόνιμης ειρηνευτικής συνθήκης, μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και του Ιάπωνα ομόλογου Τάρο Κόνο. Και οι δύο υπουργοί αναμένεται να παρευρίσκονται στις συνομιλίες υψηλού επιπέδου της Τρίτης, σύμφωνα με το ιαπωνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Το θέμα των τεσσάρων αμφισβητούμενων νησιών, τα οποία η Μόσχα αποκαλεί νήσους Κουρίλες και το Τόκιο, Βόρεια Εδάφη, αναμένεται να βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη στις ρωσο-ιαπωνικές συνομιλίες.
Η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν έχουν υπογράψει μόνιμη ειρηνευτική συνθήκη μετά το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς οι δύο χώρες δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το εδαφικό καθεστώς των τεσσάρων νησιών που και οι δύο θεωρούν δικά τους — Ιτουρούπ, Κουνάσιρ, Σικοτάν και Χαμπομάι.
Στις 19 Οκτωβρίου 1956, η Σοβιετική Ένωση και η Ιαπωνία υπέγραψαν την κοινή δήλωση για τον τερματισμό της εμπόλεμης μεταξύ τους κατάστασης και την αποκατάσταση των διπλωματικών και προξενικών σχέσεων.
Η τότε σοβιετική ηγεσία είχε σημειώσει στο έγγραφο εκείνο ότι, ανταποκρινόμενη στις επιθυμίες της Ιαπωνίας και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα του Τόκιο, η Μόσχα συμφωνεί να μεταφέρει τα νησιά Σικοτάν και Χαμπομάι στην Ιαπωνία, ωστόσο η μεταφορά έπρεπε να γίνει μετά την συνομολόγηση ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ των δύο χωρών.
Ωστόσο, η Σοβιετική Ένωση ακύρωσε τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της δήλωσης μετά τη σύναψη της συνθήκης ασφαλείας Ιαπωνίας-ΗΠΑ το 1960.
Η συμφωνία μεταξύ των δύο σημερινών ηγετών για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων βάσει του εγγράφου του 1956 σηματοδότησε σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και για τις δύο χώρες, δεδομένου ότι το Τόκιο ζητούσε την επιστροφή και των τεσσάρων νησιών τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ η Μόσχα συνέχισε να διατηρεί τις απαιτήσεις της κυριαρχίας επί του εδάφους τους.
Μ 'όλα τούτα, η ατμόσφαιρα γύρω από τις συνομιλίες και την εδαφική διαμάχη ήταν αρκετά τεταμένη τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Πούτιν και ο Άμπε συναντώνται συχνότερα από άλλους ηγέτες του κόσμου, με τις συνομιλίες στη Μόσχα να αποτελούν την 25η συνάντησή τους.
Η ιαπωνική εφημερίδα Mainichi Shimbun έγραψε ότι ο Πούτιν, θα επισκεφθεί την Ιαπωνία τον Ιούνιο για να παραστεί στη διάσκεψη κορυφής της G20 στην Οσάκα και να συμμετάσχει στην τελετή λήξης της, η οποία συμπίπτει με το Διαπολιτισμικό έτος της Ρωσίας — Ιαπωνίας στο Τόκιο.
Πηγή: sputniknews.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου