Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, έφθασε χθες Δευτέρα στην πρωτεύουσα Σανάα, που ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες του κινήματος των Χούθι, για να αποπειραθεί να επιταχύνει την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην πόλη Χοντάιντα, όπου βρίσκεται το λιμάνι με την υψηλότερη στρατηγική σημασία στη χώρα, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του οργανισμού.
Ο Γκρίφιθς θα προσπαθήσει «να εξασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας για τη Χοντάιντα», η οποία συνήφθη στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Σουηδία τον Δεκέμβριο, είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για το πρόγραμμα της δεύτερης επίσκεψής του στην Υεμένη μέσα σε έναν μήνα.
Η κυβέρνηση της Υεμένης, η οποία υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, και οι αντάρτες, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, αλληλοκατηγορούνται ότι προσκόπτουν την εφαρμογή της συμφωνίας, που προέβλεπε -- πέραν της κατάπαυσης του πυρός, η οποία τέθηκε σε ισχύ τη 18η Δεκεμβρίου -- την αναδίπλωση των δυνάμεων των ανταρτών από την πόλη και την ομώνυμη επαρχία.
Οι αντάρτες υποτίθεται πως θα εγκατέλειπαν τα λιμάνια στη Χοντάιντα, τη Σάλιφ και τη Ρας Ίσα αλλά δεν το έχουν κάνει, ερίζει η κυβέρνηση.
Αυτά τα τρία λιμάνια στην Ερυθρά Θάλασσα είναι κρίσιμα για την έλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας και των εισαγόμενων τροφίμων στην εμπόλεμη χώρα όπου εκτυλίσσεται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.
Οι δυνάμεις των αντιμαχόμενων πλευρών επρόκειτο να εγκαταλείψουν τη Χοντάιντα και να διευκολύνουν το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων, βάσει της συμφωνίας.
Ο ΟΗΕ επιδιώκει να οργανώσει μια «συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο» στη Χοντάιντα της επιτροπής που είναι επιφορτισμένη με την επίβλεψη της εφαρμογής της συμφωνίας της Σουηδίας, εξήγησε χθες Δευτέρα ο Στεφάν Ντουζαρίτς, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού.
Σποραδικές μάχες
Μια ένδειξη της έντασης σε αυτή την πόλη της δυτικής Υεμένης ήταν το γεγονός πως η αυτοκινητοπομπή του επικεφαλής των πολιτικών παρατηρητών του ΟΗΕ, του ολλανδού στρατηγού ε.α. Πάτρικ Κάμαρτ, έγινε στόχος πυρών την περασμένη Πέμπτη, χωρίς να υπάρξουν θύματα.
Οι παρατηρητές του ΟΗΕ αφίχθησαν την 23η Δεκεμβρίου στη Χοντάιντα. Αποστολή τους είναι να επιβλέπουν την εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ των Χούθι και των δυνάμεων που ορκίζονται πίστη στην κυβέρνηση.
Αν και οι εχθροπραξίες έχουν αποκλιμακωθεί στην πόλη, σποραδικές μάχες συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο την ανακωχή που διαπραγματεύθηκαν οι δύο πλευρές με τη μεσολάβηση του Οργανισμού.
Εξάλλου, η στρατιωτική συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση ανακοίνωσε την Κυριακή ότι «κατέστρεψε» επτά θέσεις των ανταρτών γύρω από την πρωτεύουσα Σανάα, ανάμεσά τους εγκαταστάσεις όπου κατασκευάζονται, αποθηκεύονται και απογειώνονται μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
Η επιχείρηση αυτή καταγράφηκε δέκα ημέρες αφότου οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για μια επίθεση με τηλεχειριζόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον στρατιωτικής βάσης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά πιστοί στην κυβέρνηση μαχητές.
Η Σαουδική Αραβία επενέβη τον Μάρτιο του 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη, επικεφαλής μιας στρατιωτικής συμμαχίας η οποία υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, που έχει εξοριστεί στο Ριάντ.
Ο Γκρίφιθς αναμένεται να ταξιδέψει ξανά στη σαουδαραβική πρωτεύουσα τις προσεχείς ημέρες, ανέφερε ο Ντουζαρίτς, ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες. Είχε συναντηθεί με τον Χάντι και άλλους αξιωματούχους στις αρχές του τρέχοντα μήνα.
Επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών
Χθες Δευτέρα εξάλλου, δύο ένοπλοι, που φέρονται να ήταν μέλη της Αλ Κάιντα, σκοτώθηκαν σε επίθεση τηλεχειριζόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Μαρίμπ (κεντρικά), ενώ κινούνταν με αυτοκίνητο, δήλωσε αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην επαρχία, τονίζοντας πως το αεροσκάφος ήταν αμερικανικό.
Μερικές ώρες νωρίτερα, ένας πολίτης σκοτώθηκε σε παρόμοια επιδρομή στην επαρχία Μπάιντα, δήλωσε αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας. Σύμφωνα με αυτόν, ο πατέρας του συγκεκριμένου πολίτη θεωρείτο μέλος της Αλ Κάιντα.
Τα τζιχαντιστικά δίκτυα, ειδικά η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) και το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εκμεταλλεύθηκαν το χάος που έχει προκαλέσει η σύρραξη στην Υεμένη για να εδραιώσουν και να επεκτείνουν τον έλεγχό τους σε περιοχές της νότιας Υεμένης.
Ο περίπλοκος πόλεμος στην Υεμένη απειλεί 14 εκατομμύρια ανθρώπους με λιμό.
Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει ενημερωμένα στοιχεία για τον απολογισμό των θυμάτων του πολέμου, η τρέχουσα φάση του οποίου άρχισε τον Μάρτιο του 2015, με την επέμβαση του Ριάντ. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ανάγεται στον Αύγουστο του 2016, έκανε λόγο για 10.000 νεκρούς και 56.000 τραυματίες, στην πλειονότητά τους άμαχους. Οργανώσεις αρωγής εκτιμούσαν πέρυσι ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ υψηλότερος, ανέρχεται σε τουλάχιστον 57.000 νεκρούς, ανάμεσά τους πάνω από 2.500 παιδιά.
Πέντε ξένοι ειδικοί στην άρση ναρκοπεδίων νεκροί
Εξάλλου πέντε ξένοι ειδικοί στην ανίχνευση και την εξουδετέρωση ναρκών σκοτώθηκαν την Κυριακή: κατά τον σαουδαραβικό οργανισμό για τον οποίο εργάζονταν, επρόκειτο για δύο υπηκόους της Νότιας Αφρικής, έναν υπήκοο της Κροατίας, έναν υπήκοο της Βοσνίας και έναν υπήκοο του Κοσόβου.
Εξάλλου, ένας Βρετανός τραυματίστηκε, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός αυτός, το King Salman Humanitarian Aid and Relief Centre, αποφεύγοντας να αποκαλύψει την ταυτότητα των θυμάτων.
Πηγές προσκείμενες στα υεμενίτικα σώματα ασφαλείας και γιατροί είπαν την Κυριακή ότι πέντε ειδικοί στην ανίχνευση και την εξουδετέρωση ναρκών βρήκαν τον θάνατο όταν σημειώθηκε έκρηξη από ατύχημα στην επαρχία Μαρίμπ.
Η έκρηξη έγινε κατά τη μεταφορά με ένα αυτοκίνητο ναρκών ξηράς και άλλων αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών σε χώρο όπου επρόκειτο να καταστραφούν.
Διενεργείται έρευνα για την υπόθεση, ανέφερε η σαουδαραβική ανακοίνωση της Δευτέρας.
Πολλές περιοχές της Υεμένης είναι σπαρμένες με νάρκες ξηράς. Σύμφωνα με το Κέντρο, υπολογίζεται ότι στη χώρα υπάρχουν 1 εκατομμύριο νάρκες κατά προσωπικού και αντιαρματικές νάρκες.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου