ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Ιστορική συνάντηση του Πατριάρχη Μόσχας με τον Πατριάρχη της Αιθιοπίας

Ιστορική συνάντηση του Πατριάρχη Μόσχας με τον Πατριάρχη της Αιθιοπίας

Συνάντηση με τον Πατριάρχη της Αιθιοπίας Ματθία είχε την Πέμπτη, 17 Μαϊου ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας για την εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην κόκκινη αίθουσα του Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος στη Μόσχα, όπου συμμετείχαν μέλη και από τις δύο πλευρές.

Καλωσορίζοντας θερμότατα τον υψηλό επισκέπτη και την συνοδεία του, ο Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε: «Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψή σας στα όρια της Εκκλησίας μας, και της χώρας μας. Έχετε την ευκαιρία να δείτε τη θρησκευτική ζωή του λαού μας. Την τελευταία φορά που μας επισκέφθηκε Πατριάρχης της Αιθιοπικής Εκκλησίας ήταν πριν από 22 χρόνια, και συγκεκριμένα το 1996, ήταν ο Αβάς Παύλος."

Επίσης ο Πατριάρχης Κύριλλος ανέφερε ότι διατηρεί στη μνήμη την πρώτη επίσκεψή του, σε αυτή τη μακρινή αφρικανική χώρα, η οποία έλαβε χώρα το 1971, υπογραμμίζοντας ότι «πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Αντίς Αμπέμπα, όπου συμμετείχα και, φυσικά, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ διάφορους ναούς».

«Οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών μας έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες», ανέφερε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η επίσκεψη του Πατριάρχη Ματθία, λαμβάνει χώρα κατά το έτος της 120ης επετείου από τη σύναψη επίσημων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Αιθιοπίας.

«Η αυτή έχει διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία καλών και φιλικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Αιθιοπίας, και μεταξύ των Εκκλησιών μας - συνέχισε ο Πατριάρχης - Έχουμε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ζωή της Αιθιοπικής Εκκλησίας, και χαιρόμαστε μαζί σας για την ανθοφορία της Αιθιοπίας και τις επιτυχίες σας».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Πατριάρχης Κύριλλος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά και την κατάσταση των χριστιανικών κοινοτήτων που ζουν εκεί.

"Είναι απολύτως σαφές ότι οι χριστιανοί υποφέρουν περισσότερο στην περιοχή αυτή του κόσμου. Εκπρόσωποι τρομοκρατών δραστηριοποιούνται εκεί, και οι Χριστιανοί γίνονται συχνά θύματα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Μόσχας.

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης πρόσθετε: "Γνωρίζουμε ότι και οι πιστοί σας έγιναν θύματα της τρομοκρατίας. Ολόκληρος ο κόσμος κλονίστηκε από τις βίαιες σφαγές τρομοκρατών πάνω στους χριστιανούς της Αιθιοπικής Εκκλησίας τον Απρίλιο του 2015 στις ακτές της Μεσογείου στη Λιβύη. Λίγους μήνες νωρίτερα, όπως γνωρίζετε, οι πιστοί της Κοπτικής Εκκλησίας πέθαναν επίσης μαρτυρικά. Βλέπουμε ότι ο Χριστιανισμός έγινε η πιο διωγμένη θρησκεία στον κόσμο."

Αναφερόμενος στο θέμα των εξελίξεων στη Συρία, ο Πατριάρχης Κύριλλος, δήλωσε: «Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν έρθει τόσο στενά οι Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία όσο σ΄ αυτή την περιοχή όπου οι δύο πλευρές έλαβαν μέρος στις εχθροπραξίες. Ένιωθα ότι μπαίνουμε σε μια πολύ επικίνδυνη στιγμή της ιστορίας, διότι ακόμη και μια τυχαία σύγκρουση δύο δυνάμεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο, που θα καταστρέψει τον ανθρώπινο πολιτισμό. Τότε αποφάσισα να έρθω σε επαφή με τον Πάπα της Ρώμης. Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε. Πιστεύω ότι η δήλωση που υπογράψαμε έχει μεγάλη σημασία."

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας, έθιξε το θέμα του θεολογικού διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών, η οποία αναπτύσσεται με επιτυχία κατά το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα: «Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια προσπάθεια να γίνουν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την αναζωογόνηση του διαλόγου αυτού. Έχουμε μια συγκεκριμένη σειρά διαλόγου με συναντήσεις-μη Χαλκηδονίων Ορθοδόξων, κάτι που ξεκίνησε από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει πρωτοβουλίες, αλλά ελπίζουμε ότι θα αναληφθούν."

Κλείνοντας ο Πατριάρχης Κύριλλος ανέφερε ότι η παύση του θεολογικού διαλόγου, δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη επαφών σε πρακτικούς τομείς μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και της Αιθιοπικής Εκκλησίας, όπως μέσω των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης της Αιθιοπίας Αβά Ματθίας, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Κύριλλο για την πρόσκληση να επισκεφθεί την Ρωσική Εκκλησία, καθώς και για την θερμή και αβραμιαία φιλοξενία στην αντιπροσωπεία της Αιθιοπικής Εκκλησίας.

"Στόχος μου είναι να εντείνω τη σχέση μεταξύ των Εκκλησιών μας. Ιστορικά, είχαμε πολύ καλές σχέσεις και τώρα θέλουμε να τις αναπτύξουμε ξανά », δήλωσε ο επικεφαλής της Αιθιοπικής Εκκλησίας.

Επίσης ο Πατριάρχης Ματθίας εξέφρασε το ενδιαφέρον του για ανάπτυξη συνεργασίας στον εκπαιδευτικό τομέα, τονίζοντας ότι "πολλοί από τους αιθίοπες μαθητές μας έχουν σπουδάσει στα σχολεία σας. Μερικοί από αυτούς αργότερα έγιναν Επίσκοποι, Αρχιεπίσκοποι και τώρα φέρουν το αρχαιολογικό τους υπούργημα στην Αιθιοπία».

Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στην Αφρική, ο Πατριάρχη Ματθίας τόνισε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στις Αφρικανικές Εκκλησίες, υπογραμμίζοντας ότι "οι εξτρεμιστές επιτίθενται στους ναούς, η κληρονομιά μας καταστρέφεται. Οι τρομοκράτες σκοτώνουν ανθρώπους, οργανώνουν σφαγές. Δεν σκοτώνουν μόνο τους Χριστιανούς, αλλά και Μουσουλμάνους που δεν θέλουν να ακολουθήσουν την ιδεολογία τους».

«Ο κόσμος πρέπει να εργαστεί για την επίλυση του προβλήματος, και οι Χριστιανοί πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη σε αυτό το θέμα! Οι εξτρεμιστές ήρθαν από κάπου και δεν συνδέονταν με καμία χώρα. Δημιούργησαν αγανάκτηση, για παράδειγμα, στη Συρία, όπου καταστρέφουν εκκλησίες, σκοτώνουν ανθρώπους και δημιουργούν φρικτά εγκλήματα. Ο πόλεμος συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια. Οι άνθρωποι χάνονται, η ιστορική κληρονομιά καταστρέφεται, η οποία μετρά χιλιάδες χρόνια" - δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης της Αιθιοπίας.

Roomfea.gr


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video