Φέτος οι τιμές διάθεσης κυμαίνονται από 5 έως 5,5 ευρώ ανά κιλό κλειστού φιστικιού και 7,5 έως 8,3 ανά κιλό ανοιχτού φιστικιού
Σε λίστα …αναμονής, προκειμένου να “κλείσουν” φυτά και να ξεκινήσουν την ενασχολησή τους με τη φιστικιά το 2017, βρίσκονται Έλληνες παραγωγοί, που “βλέπουν” ένα λαμπρό μέλλον για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος- φυτοπαθολόγος Δρ. Γιώργος Μπάρδας, επικεφαλής δικτύου “PlantDirect”.
Στη χώρα μας καλλιεργούνται περισσότερα από 12.000 στρέμματα φιστικιού, κυρίως στις περιοχές της Αίγινας, της Φθιώτιδας και, εσχάτως, στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον Θεσσαλικό κάμπο, σύμφωνα με τον κ. Μπάρδα, “η καλλιέργεια φιστικιού χαρακτηρίζεται από υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης, μετατρέποντας την ευρύτερη περιοχή σε έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της συγκεκριμένης καλλιέργειας στη χώρα μας”.
Αναφορικά με τις αποδόσεις, ο ίδιος ανέφερε ότι η καλλιέργεια του φιστικιού αποδίδει παραδοσιακά μεταξύ 2.500 και 4.000 τόνων, με τη φετινή παραγωγή να εκτιμάται μεταξύ 2.500-2.700 τόνων. Πρόσθεσε δε, ότι “η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος με βάση το διεθνή ανταγωνισμό έχει σαν αποτέλεσμα τις υψηλές τιμές διάθεσης και την υψηλή κερδοφορία των εκμεταλλεύσεων”.
Οι δε τιμές διάθεσης του φιστικιού, φέτος, κυμαίνονται, σύμφωνα με τον κ. Μπάρδα, από 5 έως 5,5 ευρώ/κιλό κλειστού φιστικιού και από 7,5 έως 8,3/κιλό ευρώ ανοιχτού φιστικιού.
Σχετικά με το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο του πλήρους ισοσκελισμού, αφού “υπήρχαν χρονιές με 3.000 τόνους εξαγώγιμου και 3.000 τόνους εισαγώγιμου προϊόντος”. Ωστόσο, όπως παρατήρησε ο κ. Μπάρδας, “σε αυτή την περίπτωση, εξάγεται το ποιοτικό και ακριβό ελληνικό φιστίκι και εισάγεται το φθηνό και λιγότερο ποιοτικό φιστίκι από χώρες της Μέσης Ανατολής και από την Κίνα”.
Ερωτηθείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη καλλιέργεια, ο κ. Μπάρδας απάντησε ότι, πέραν της αδυναμίας άμεσης επιπλέον στρεμματικής ανάπτυξης εκμεταλλεύσεων φιστικιού, εξαιτίας της ανυπαρξίας φυτικού υλικού, υπάρχει, επίσης, έλλειψη καλλιεργητικής εμπειρίας και γεωτεχνικής γνώσης, αδυναμία καθετοποιημένης οργάνωσης παραγωγών και υφιστάμενων συνεταιρισμών και έλλειψη μεταποιητικών δράσεων.
Καινοτόμες δράσεις, “απαντήσεις” στα προβλήματα
Την άμεση εγκατάσταση γεωργικών εκμεταλλεύσεων με τη μέθοδο της απευθείας φύτευσης του υποκειμένου και του εμβολιασμού του το καλοκαίρι του ίδιου έτους, όχι μόνο υπόσχεται, αλλά και πραγματοποιεί η PlantDirect.
Όπως εξήγησε ο κ. Μπάρδας, τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου “συνοψίζονται στη μείωση του κόστους εγκατάστασης κατά 60-100%, στην άμεση ανάπτυξη νέων εκτάσεων, με στόχο την κάλυψη της υψηλής ζήτησης του προϊόντος από ελληνικές και διεθνείς εμπορικές εταιρείες”.
Στο πλαίσιο αυτό, στην ερχόμενη φυτευτική περίοδο, με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία πρόκειται να εγκατασταθούν περισσότερα από 1000 στρέμματα, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο παραγωγός, Παναγιώτης Φιλίππου.
Παράλληλα, μέσω της Plant Direct, επιτυγχάνεται σύνδεση βασικής έρευνας με την εφαρμοζόμενη γεωργική πρακτική, με στόχευση την εξειδίκευση δράσεων λίπανσης-θρέψη, καλλιεργητικών πρακτικών και φυτοπροστασίας.
“Η καθεμιά συνεργαζόμενη γεωργική εκμετάλλευση παρακολουθείται στενά σε επίπεδο εργαστηριακό και επισκοπήσεων, ώστε να είμαστε σε θέση να καθορίζουμε το είδος και το επίκαιρο των όποιων επεμβάσεων” σημείωσε ο κ. Μπάρδας και πρόσθεσε: “συνέπεια των συγκεκριμένων δράσεων είναι η μείωση των χημικών εισροών, με αποτέλεσμα την περιορισμένη επιβάρυνση των οικοσυστημάτων και τη μείωση στου κόστους παραγωγής. Και όλα αυτά χωρίς εκπτώσεις στην παραγόμενη ποιότητα προϊόντος”.
Στο μεταξύ, στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η έναρξη μεταποιητικής δράσης, με τη δημιουργία πλήρους εξοπλισμένης μεταποιητικής μονάδας στον νομό Λάρισας.
Τι λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί
Όταν οι άλλοι παραγωγοί συνέχιζαν να “ταλαιπωρούνται” με τις καλλιέργειες βαμβακιού και σιταριού, ο αγρότης στη Νέα Λεύκη του Δήμου Κιλελέρ, Γιώργος Καϊσούδης, αποφάσισε να κάνει τη μεγάλη στροφή και να “επενδύσει στο μέλλον”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σήμερα, καλλιεργεί 80 στρέμματα φιστικιού και, όπως λέει, “είναι μια πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια, που όμως απαιτεί υπομονή, αφού το δέντρο δίνει την πρώτη παραγωγή στον έκτο χρόνο και βρίσκεται στο ζενίθ του στον 10ο χρόνο”.
Υπογραμμίζοντας ότι είναι μια καλλιέργεια με μέλλον, δεδομένου ότι ο κλάδος οργανώνεται σιγά σιγά σημαντικά, ο κ. Καϊσούδης σημείωσε ότι μπορεί μεν το διετές δέντρο φιστικιάς να είναι ακριβό να το προμηθευτείς, ήτοι 16 με 17 ευρώ/δέντρο, ωστόσο “τελικά ο κόπος και οι πόροι που δαπανά κάποιος, μελλοντικά ανταμείβονται”.
Είναι μόλις 35 χρόνων, έχει σπουδάσει Θεολογία και τελείωσε ΤΕΙ Νοσηλευτικής στη Λάρισα, αλλά η μεγάλη αγάπη του Βασίλη Παπακώστα είναι ο πρωτογενής τομέας. “Στο χωράφι βρίσκομαι στο φυσικό μου περιβάλλον και αν και δεν πετυχαίνω πάντα τους στόχους μου, ωστόσο δεν σταματώ να προσπαθώ”.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “πέρα από βαμβάκι και σιτηρά έχω ιπποφαές, που όμως με απογοήτευσε και τώρα βάζω φυστικιές”.
“Πιστεύω”, κατέληξε, “στη συγκεκριμένη καλλιέργεια και βλέποντας συναδέλφους μου να τα πηγαίνουν καλά, έχω την υπομονή και τη διάθεση να επενδύσω και εγώ στο μέλλον”.
Πηγή: makthes.gr
Το ξέρεις ότι έχεις την δυνατότητα να κάνεις το δικό σου ρεπορτάζ στο EvrosPress;Το άρθρο Έλληνες παραγωγοί σε αναμονή για καλλιέργεια φιστικιού το 2017 αναρτήθηκε πρώτο στο ThessalonikiPress.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου