ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΝΟΤΙΟΚΟΡΕΑΤΕΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ



Δεν μπορείς να δεις σωστά αυτό το e-mail; Κάνε Click εδώ

                                                                        Αθήνα  17 Δεκεμβρίου 2019   

 

 

                                           ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

 

Οι διαβητικοί ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν βλάβες που προσομοιάζουν με εκείνες του γλαυκώματος, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη Πανεπιστημίου της Νότιας Κορέας!

Για το λόγο αυτό διαπρεπείς χειρουργοί οφθαλμίατροι συνιστούν την προσοχή στους ασθενείς με διαβήτη και συχνή παρακολούθηση από τον γιατρό τους.

«Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 δείχνουν επιταχυνόμενη λέπτυνση της περιθηλαίας στιβάδας νευρικών ινών του αμφιβληστροειδούς (pRNFL), ακόμη και εκείνα που δεν έχουν εμφανίσει σημεία διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας (DR)»  αναφέρει στη μελέτη του  ο Dr. JungYeulKimτου Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου   Chungnam, στο  Daejeon!

«Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMAOphthalmologyonlineκαι τα αποτελέσματά της τους υποδηλώνουν ότι η κατάσταση της περιθηλαίας στιβάδας νευρικών ινών του αμφιβληστροειδούς (pRNFL) καθώς και η κατάσταση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας (DR) πρέπει να ελέγχονται περιοδικά, ώστε να διαπιστώνεται αν υπάρχει αυξημένος ρυθμός επιδείνωσης» εξηγεί ο   διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών  κ.  Βασίλειος  Κοζομπόλης.

Σύμφωνα με τους χειρουργούς οφθαλμίατρους το pRNFLείναι μια αξιόπιστη και σημαντική παράμετρος - που μεταβάλλεται σε διάφορες παθολογικές οφθαλμικές καταστάσεις – η οποία όμως είναι εύκολα μετρήσιμη με το μηχάνημα της οπτικής τομογραφίας συνοχής (OCT).

 

                             

                                         Η   ΜΕΛΕΤΗ

Η μελέτη του Dr. JungYeulKimπεριλαμβάνει μετρήσεις pRNFLαπό 164 οφθαλμούς

  • Α/ 49 ασθενών με διαβήτη χωρίς διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (DR),
  • Β/ 52 με ήπια έως μέτρια μη παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (DR) και
  • Γ/ 63 υγιείς μάρτυρες.

 

Κατά την έναρξη της μελέτης, το μέσο πάχος της περιθηλαίας στιβάδας νευρικών ινών του αμφιβληστροειδούς (pRNFL) ήταν:

  • 96,2 μmστην ομάδα ελέγχου,
  •  93,5 μmστην ομάδα χωρίς διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (DR) και
  • 90,4 μmστην ομάδα με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (DR).

 Κατά τη διάρκεια των τριών ετών παρακολούθησης, οι αριθμοί αυτοί μειώθηκαν σε 95,0, 90,3 και 86,6, αντίστοιχα.

 

«Η εκτιμώμενη μέση απώλεια pRNFLετησίως ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στις διαβητικές ομάδες σε σύγκριση με τους μάρτυρες. Συγκεκριμένα, ήταν 2.9 φορές μεγαλύτερη στην ομάδα χωρίς διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (DR) και 3.3 φορές μεγαλύτερη στην ομάδα με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (DR)» αναφέρει ο κ Κοζομπόλης  και προσθέτει.

«Ο ρυθμός απώλειας του pRNFLστην ομάδα ελέγχου, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν ίδια με εκείνον των προηγούμενων μελετών, ενώ οι ρυθμοί μείωσης στις διαβητικές ομάδες «ήταν παρόμοιοι με εκείνους των ... ασθενών με γλαύκωμα»!

Ακόμη στην μελέτη αναφέρεται ότι εάν οι ασθενείς με διαβήτη πάσχουν επί πλέον και από νόσο που η ίδια προκαλεί μείωση της pRNFL, όπως το γλαύκωμα ή μια οπτική νευροπάθεια, τότε ο ρυθμός λέπτυνσης της περιθηλαίας στιβάδας νευρικών ινών του αμφιβληστροειδούς (pRNFL) είναι πιθανό να επιταχυνθεί.

Ήδη στο παρελθόν υπήρχε η υποψία ότι η διαβητική νευροεκφύλιση του αμφιβληστροειδούς μπορεί να εκδηλωθεί πριν από την κλινικά εμφανή διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Επίσης σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους τα ερωτήματα που προκύπτουν από την μελέτη είναι:

  • πόσο συχνά ανευρίσκεται η διαβητική νευροεκφύλιση του αμφιβληστροειδούς πριν από την κλινική εμφανή διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια στους ανθρώπους,
  •  ποιος είναι ο μηχανισμός με τον οποίο συμβαίνει αυτό και ποιος είναι ο αντίκτυπος που έχει η διαβητική νευροεκφύλιση του αμφιβληστροειδούς στην οπτική λειτουργία.

 

«Οι ασθενείς όμως που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 πρέπει να εξετάζονται τουλάχιστον μια φορά ετησίως και με οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) όχι μόνο για να διαπιστωθεί αν έχει εμφανισθεί διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, αλλά και για να ελέγχεται αν υπάρχει αυξημένος ρυθμός απώλειας της στιβάδας των νευρικών ινών, προκειμένου ο οφθαλμίατρος να εξαντλήσει όλες τις θεραπευτικές δυνατότητες για την διατήρηση της όρασης του ασθενούς» καταλήγει ο κ Κοζομπόλης

 

http://www.glaucoma-laser-eyecenter.gr.  Τηλ.  2130325910

 

                                                                 

 

 


Διαγραφή από τη λίστα
 


Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video