Βάζεις τα ειδικά γυαλιά σου ή άλλη συσκευή με δυνατότητες επαυξημένης (AR) και εικονικής πραγματικότητας (VR), κάθεσαι αναπαυτικά στον καναπέ σου ή περπατάς και αμέσως αρχίζεις να «ταξιδεύεις» στον μαγευτικό επίγειο και υποθαλάσσιο περιβάλλον της Σαντορίνης.
Αυτός είναι ο στόχος του VirtualDIVER, της πρώτης ολοκληρωμένης διαδραστικής πλατφόρμας υποθαλάσσιων και επίγειων εικονικών εμπειριών για τουριστικούς και πολιτιστικούς φορείς, που αναπτύσσουν Έλληνες ερευνητές.
Οι δημιουργοί του VirtualDIVER από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, το ΕΜΠ (Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης), καθώς επίσης τις εταιρείες TETRAGON (Θεσσαλονίκη), STEFICON (Αθήνα) και up2metric (Αθήνα) έκαναν τη διεθνή παρουσίαση του VirtualDIVER την περασμένη Τετάρτη στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) στη Βιέννη.
Στόχος τους είναι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διαδραστικής πλατφόρμας που επιτρέπει την «ξενάγηση» του χρήστη σε περιβάλλον φυσικό (τεχνικές επαυξημένης πραγματικότητας) και εικονικό (τεχνικές εικονικής πραγματικότητας), σε περιοχές τουριστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, όπως είναι π.χ. σημεία με μοναδικές γεωμορφολογικές δομές, ναυάγια, βυθισμένα λιμάνια και πολιτείες, θαλάσσια πάρκα, περιοχές NATURA κ.λπ., με σκοπό τον εμπλουτισμό της ταξιδιωτικής εμπειρίας και την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού. Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να «εμβυθίζονται» σε πραγματικά ή φανταστικά περιβάλλοντα με διαφορετικά μέσα (πχ. «τάμπλετ», γυαλιά εικονικής πραγματικότητας κ.α.), ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται ή όχι στο σημείο της περιήγησης.
Η τεχνολογία στα πεδία της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη, προσφέροντας πλέον τεχνικές λύσεις σε περιβάλλοντα που μέχρι σήμερα ήταν δύσκολη και μη επιχειρησιακή η μοντελοποίηση τους. Από την άλλη, το υποθαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας, αν και έχει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον σε όλα τα πεδία της θαλάσσιας έρευνας, δεν έχει σχεδόν καθόλου αξιοποιηθεί σε πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο.
Έτσι οι δημιουργοί της πλατφόρμας εκτιμούν ότι δημιουργούνται σήμερα επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες, που με τη συγκεκριμένη ερευνητική πρόταση προσπαθούν να καλύψουν. Διαβλέπουν ένα εμπορικό κενό στην αγορά, σε σχέση με τον σημερινό ανταγωνισμό σε Ελλάδα και Ευρώπη, και επιχειρούν να το καλύψουν έγκαιρα με το VirtualDIVER.
«Ποντάρουν» στις τεχνολογίες επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, οι οποίες, καθώς συνεχώς βελτιώνονται, γίνονται πλέον το μέσο για να «ταξιδέψει» κανείς από το σπίτι του ή το γραφείο, εμβυθιζόμενος σε εντυπωσιακές εμπειρίες, εξερευνώντας περιβάλλοντα με μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά λεπτομέρεια και πηγαίνοντας σε μέρη που ίσως δεν θα μπορούσε ποτέ να πάει, συμπεριλαμβανομένων των προορισμών εκείνων που είναι εκτός των ορίων των τουριστών ή είναι επικίνδυνοι.
Περιήγηση σαν εξερευνητές
Το έργο θα επικεντρωθεί πιλοτικά στη Σαντορίνη, όπου οι «επισκέπτες» θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν από ένα σύνολο σημείων ενδιαφέροντος και να πλοηγηθούν εικονικά σε αυτά. Η αρχική εφαρμογή της πλατφόρμας θα γίνει για τον υποθαλάσσιο χώρο της καλδέρας της Σαντορίνης, καθώς και για τον γειτονικό Κολούμπο, που είναι το ενεργότερο υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Μεσογείου, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να περιηγηθούν εικονικά σε περιβάλλοντα που είναι προσιτά μόνο με υποβρύχια οχήματα και σε πολυδάπανες, ερευνητικές και επιστημονικές αποστολές. Στη συνέχεια, μπορεί να ακολουθήσει μια ευρύτερη αξιοποίηση της πλατφόρμας και για άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Παρασκευή Νομικού, επιστημονική υπεύθυνη του έργου, «η πλατφόρμα του VirtualDIVER παρέχει σε μη εξειδικευμένα άτομα τόσο τα εργαλεία σχεδιασμού της περιοχής και των σημείων ενδιαφέροντος που περιέχονται σε αυτήν, όσο και την εφαρμογή που ξεναγεί τον ‘επισκέπτη' μέσω σύγχρονων διεπαφών, όπως των γυαλιών εικονικής πραγματικότητας, των τρισδιάστατων προβολών και των τεχνολογιών Google Expeditions και Google Cardboard της Google. Το πολυμεσικό περιεχόμενο, όπως τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, εικόνες και βίντεο 360 μοιρών, που υλοποιήθηκε με βάση επιστημονικά δεδομένα, συνδυάζεται με αφηγηματικά σενάρια μέσα από την πλατφόρμα του VirtualDIVER, παράγοντας έτσι διαδραστικές εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας».
Οι Έλληνες ερευνητές συνδυάζουν τεκμηριωμένη γνώση, πληροφορίες και επιστημονικά δεδομένα, που θα εγγυηθούν τη λεπτομερή αποτύπωση του θαλάσσιου και του χερσαίου αναγλύφου της Σαντορίνης σε υψηλή ανάλυση, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τεχνολογίες αιχμής (πολυδεσμικά συστήματα χαρτογράφησης, υποβρύχια οχήματα, μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα), ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο τοπογραφικό ανάγλυφο και να αναλυθούν όλες οι ιδιαίτερες γεωμορφολογικές και οικολογικές δομές της περιοχής, αλλά και οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.
«Η ενσωμάτωση της ερευνητικής γνώσης σε διαδραστικά συστήματα αφήγησης», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Νομικού, «θα οδηγήσει στην ανάπτυξη καινοτόμων τουριστικών προϊόντων για την ανάδειξη του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος και την προσέλκυση τουριστών γενικών ή ειδικών ενδιαφερόντων. Ταυτόχρονα, η εικονική πραγματικότητα που ξεκίνησε ως πρωτοποριακή τεχνολογία, είναι πλέον έτοιμη να χρησιμοποιηθεί από τις επιχειρήσεις ως εργαλείο προώθησης και διαφήμισης, ενώ για τους καταναλωτές ως ένας νέος τρόπος προετοιμασίας για ένα ταξίδι ή μιας επίσκεψης σε ένα χώρο πολιτισμού».
«Μέσω του VirtualDIVER», πρόσθεσε, «στοχεύουμε στρατηγικά στη Σαντορίνη, μιας και αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του κόσμου. Το μοναδικό γεωμορφολογικό ανάγλυφο των εσωτερικών πλαγιών της καλδέρας, το οποίο συνεχίζεται και στο βυθό, η ιδιαίτερη ανάπτυξη των οικισμών, αλλά και η γεωλογική ιστορία και η εξέλιξη του ηφαιστείου, θα αποτελέσουν τα θέματα της διαδραστικής αφήγησης της πλατφόρμας. Τα ερευνητικά αποτελέσματα θα ερμηνευτούν με εκλαϊκευμένο τρόπο μέσω της πλατφόρμας, ενώ η συστηματοποιημένη μεθοδολογία συλλογής των δεδομένων και η εικονική αναπαράσταση του χώρου περιήγησης θα μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε άλλο παράκτιο περιβάλλον με τουριστικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον».
Το ερευνητικό έργο VirtualDIVER χρηματοδοτείται με 730.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» - ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 -2020, στο πλαίσιο της Δράσης «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ». Η ανάπτυξη της καινοτόμου πλατφόρμας ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018 και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2021. Η αναμενόμενη πιλοτική λειτουργία της πλατφόρμας (http://bit.ly/2DcYbKB) θα γίνει τον Οκτώβριο του 2020.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου