Κοινό μέτωπο κατά της εμπορίας ανθρώπων σε όλες τις μορφές δρομολογούν υπουργείο Εξωτερικών και Εκκλησία.
Η προσπάθεια συντονισμού ανήκει στον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος με επιστολές του προς όλες της Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδας, αλλά και όλων των άλλων δογμάτων στη χώρα μας, ζήτησε τη συνεργασία πάνω στο κρίσιμο ζήτημα της πρόληψης του εγκληματικού φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων και της αντίστοιχης προσφοράς αρωγής και προστασίας στα θύματα της.
Οι μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδας, όπως εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Μπόλαρης, "προασπίζονται αδικημένους και κατατρεγμένους και είναι ο λόγος που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό συνεργάτη μας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε να επιτευχθούν δύο βασικοί στόχοι: αφενός η μείωση της ζήτησης υπηρεσιών και προϊόντων που προέρχονται από την εκμετάλλευση των θυμάτων της σύγχρονης δουλείας κι αφετέρου η ενίσχυση, με τη συμβολή της Εκκλησίας, του δικτύου εντοπισμού θυμάτων που εποπτεύει το υπουργείο εξωτερικών".
Στόχος του υφυπουργού, όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, είναι η ευρύτερη και αποτελεσματικότερη ενίσχυση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης που έχει εκπονήσει η Εθνική Συντονιστική Αρχή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών. Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο εφαρμόζει πολιτικές και νομικές δεσμεύσεις της χώρας μας μετά την κύρωση διεθνών συμβάσεων.
"Η προσπάθεια του υπουργείου Εξωτερικών συνίσταται στο ότι πρέπει να ενημερώσουμε όλο τον κόσμο. Πρέπει να ενημερωθούν οι αστυνομικοί για να ξέρουν τι βρίσκουν μπροστά τους, να ενημερωθούν επίσης και οι δικαστές και φυσικά οι πολίτες. Εμείς τώρα ξεκινάμε αυτή την προσπάθεια με το πιο εκτεταμένο δίκτυο που υπάρχει, και είναι αυτό της Εκκλησίας, που έχει σημεία αναφοράς παντού: έχει παππά σε κάθε χωριό, από άκρη σε άκρη της Ελλάδας. 'Αρα εάν συνεργαστούμε με αυτό το δίκτυο μπορούμε κι εμείς να έχουμε τα ίδια σημεία αναφοράς. Εξάλλου βασικός κορμός του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση, ουσιαστικά να θέσει σε συναγερμό τον κόσμο για να καταλάβει ότι δεν έχουμε απλά διέλευση ταλαιπωρημένων ανθρώπων αλλά έχουμε και διέλευση εγκληματιών και θυμάτων".
Ο κ. Μπόλαρης στο σημείο αυτό έφερε ως παράδειγμα τα ασυνόδευτα παιδιά. "Ένα τέτοιο παιδί για έναν ανυποψίαστο, μη ενημερωμένο άνθρωπο, είναι ένα ασυνόδευτο παιδάκι. Όταν όμως κάποιος είναι ενημερωμένος και υποψιασμένος, αναρωτιέται μήπως αυτό το παιδάκι το έχουν κλέψει από τη μάνα του, μήπως το πάνε σε κανένα σφαγείο για να του πάρουν τα νεφρά, αναρωτιέται που πηγαίνει αυτό το παιδάκι, ποιος είναι αυτός που το συνοδεύει, ποιοι εν τέλει είναι αυτοί που τα διακινούν αυτά τα παιδιά. Αυτό το παιδάκι το συναντά πιο εύκολα η Εκκλησία στο πλαίσιο του τεράστιου δικτύου που διαθέτει, είτε είναι στη Μυτιλήνη είτε στον Έβρο, στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη ή όπου αλλού κινούνται μετανάστες και πρόσφυγες, νόμιμοι ή παράνομοι, ασυντόνιστοι, διαφυγόντες, ή ελεύθεροι".
Για τον υφυπουργό Εξωτερικών "κομβικής σημασίας για την προτεινόμενη συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος αποτελεί η εγκύκλιος της Μεγάλης και Αγίας Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη το 2016 όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία καταγράφει την τραγωδία της εμπορίας ανθρώπων μεταξύ των σύγχρονων προκλήσεων και φαινομένων βίας που χρήζει συλλογικής αντιμετώπισης" Ιδιαίτερης βαρύτητας επίσης, όπως επισήμανε, ήταν και το διεθνές Φόρουμ που διοργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Φεβρουάριο του 2019 στην Κωνσταντινούπολη για την αντιμετώπιση της σύγχρονης δουλείας".
Η συμβολή της Εκκλησίας, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Μπόλαρης, "είναι και θα αποδεικνύεται κεφαλαιώδης στις συνεχείς συνέργειες με το υπουργείο Εξωτερικών και την Εθνική Αρχή με σκοπό την σωτηρία συνανθρώπων μας που είναι θύματα των δουλεμπόρων".
"Στόχος μας" πρόσθεσε "είναι η όλο και μεγαλύτερη συνεργασία μας για την από κοινού διοργάνωση ενημερωτικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση αυτού του επονείδιστου εγκλήματος και για τη διερεύνηση της δυνατότητας συμμετοχής των μητροπόλεων στο δίκτυο φορέων που προσφέρουν αρωγή και προστασία σε θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων".
Σε πρόσφατη συνάντηση μάλιστα, όπως είπε, με τον εθνικό εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, Ηρακλή Μοσχώφ, διερευνήθηκε και το θέμα της χρηματοδότησης των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου και κυρίως η δυνατότητα αξιοποίησης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου