Ο εκπρόσωπος του κινήματος του γαλλικού ρομαντισμού , Victor Hugo θα δάκρυζε για τη Notre-Dame de Paris
Της Ρεβέκκας Τουχτίδου
Είναι επίκαιρη προσωπικότητα ο Victor Hugo. Έπειτα την θλιβερή πυρκαγιά στη Παναγία των Παρισίων , πολλά δημοσιεύματα έκαναν την εμφάνιση τους που αφορούσαν την πρόβλεψη του συγγραφέα στο βιβλίο του, για την τρομακτική εικόνα που καίγεται η εμβληματική Εκκλησία, το διαμάντι του Παρισιού. Ένα γεγονός που δεν επηρέασε μόνο τη Γαλλία αλλά και όλο τον κόσμο που ανέβαζαν posts στα social media για να δείξουν τη θλίψη τους.
Ο Victor Hugo έχει αφήσει το στίγμα του στο “κόσμο των βιβλίων”. Ένας συγγραφέας που μέχρι σήμερα έχει το σεβασμό των αναγνωστών του. Φυσικά και κάποια από τα συγγράμματα του έχουν δεχθεί αλλαγές για να υποστηρίξουν κινηματογραφικές παραγωγές αλλά και θεατρικές παραστάσεις. Ένα από αυτά λοιπόν είναι Η Παναγία των Παρισίων, με τον Κουασιμόδο και την Εσμεράλντα που τόσο αγαπήσαμε ως παιδιά με την ταινία κινούμενων σχεδίων, αλλά και ως ενήλικες με το αυθεντικό βιβλίο και τις θεατρικές παραστάσεις μιούζικαλ.
Το βιβλίο «Η Παναγία των Παρισίων» , η πρώτη εκδοχή της αγαπημένης μας ιστορίας δίχως αίσιο τέλος
Ένα βιβλίο μπορεί να γίνει επιτυχημένο δίχως τη “βοήθεια” της μεγάλης οθόνης ή της φαντασμαγορικής σκηνής. Σε αυτή την περίπτωση του Victor Hugo η αλήθεια είναι ότι για πολλούς από εμάς έγινε γνωστό λόγω της ταινίας κινούμενων σχεδίων. Όμως είναι και εκείνοι που πάντα προτιμούν τη συντροφιά ενός καλογραμμένου βιβλίου, τον ήχο όταν αλλάζουν σελίδα, την μυρωδιά του χαρτιού αλλά και την φαντασία που αφήνουν να οργιάζει δίχως συγκεκριμένη εικόνα.
Η αυθεντική υπόθεση του «Παναγία των Παρισίων» δε δίνει ακριβώς το μήνυμα ελπίδας που λάβαμε ως παιδιά από την ταινία : Η Εσμεράλντα και ο Κουασιμόδος είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές που τους ακολουθούν ο Κλαύδιος Φρόλο και ο αξιωματικός Φοίβος Ντε Σατοπέρ. Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι μια τσιγγάνα χορεύτρια που παρουσιάζει το ταλέντο της στο προαύλιο της Παναγίας των Παρισίων, εκεί την εντοπίζει ο Φρόλο, φλεγόμενος από την επιθυμία του να την κατακτήσει, προσπαθεί να την απαγάγει και εκμεταλλεύεται τον Κουασιμόδο των κωδωνοκρούστη της Εκκλησίας. Του αναθέτει λοιπόν την απαγωγή αλλά ο ήρωας μας είναι καλόκαρδος και γοητεύεται από την καλοσύνη της. Η Εσμεράλντα κατορθώνει να ξεφύγει από την ίδια της την απαγωγή όταν εμπλέκονται στρατιώτες με αρχηγό αξιωματικό τον Φοίβο.
Η συνέχεια της ιστορίας παίρνει τρομακτική αλλά και θλιβερή τροπή. Μαχαιρώματα και έρωτας εμπλέκονται μεταξύ τους δημιουργώντας μια μοναδική ιστορία με φόντο την επιβλητική Εκκλησία, ορόσημο του Παρισιού. Μια ιστορία αγάπης και μίσους. Στη τελική η ηρωίδα του βιβλίου καταλήγει νεκρή επειδή ο Φρόλο τους ανάγκασε όλους να πιστέψουν ότι είναι μάγισσα και έτσι την εκτελούν. Ύστερα από την εκτέλεση της Εσμεράλντα ο Κουασιμόδος χάνεται.
Έπειτα από χρόνια ανακαλύφθηκε ότι εκεί που είχε ταφεί η Εσμεράλντα βρισκόταν και ο σκελετός του θαρραλέου κωδωνοκρούστη, βρέθηκε να αγκαλιάζει την αγαπημένη του.
Ο ποιητής του νέου κόσμου , που συνέβαλε σε μια συγγραφική εποχή όπως την γνωρίζουμε σήμερα
Ο γάλλος συγγραφέας γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου του 1802 και απεβίωσε το Μάιο του 1885, η καριέρα του ξεκίνησε από την νεανική του ηλικία και πλέον θεωρείται σημαντικός προβεβλημένος εκπρόσωπος του κινήματος του γαλλικού ρομαντισμού.
Ο Hugo ήταν και πάντα θα είναι ο ποιητής του νέου κόσμου, ο προφητικός, παραισθησιακός, φιλόσοφος και μυθοπλάστης μιας ριζικά νέας εποχής. Ήταν τόσο σημαντικός ο ρόλος του στη ποίηση και τη συγγραφή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το ταλέντο του, η αγάπη του για τη μουσική αλλά και τον ερώτα τον βοήθησαν να δημιουργήσει βιβλία που έχουν αφήσει εποχή και συνεχίζουν να είναι γνωστά προσφέροντας συντροφιά όχι μόνο στους αναγνώστες αλλά και το τηλεοπτικό, κινηματογραφικό κοινό.
Η συμπάθεια του για την Ελλάδα επίσης συνέβαλε στο θαυμασμό αλλά και σεβασμό του γάλλου συγγραφέα, αφού υποστήριξε τον Ελληνικό λαό σε περιόδους κρίσης, μέσα από τα γραπτά του.
Παρακολουθήστε ένα από τα θεατρικά τραγούδια της παράστασης Notre-Dame de Paris :
{youtube}-XB7aftz6zY{/youtube}
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου