Εντυπωσιακή αύξηση, κατά περίπου 40% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, κατέγραψε στο πρώτο δίμηνο του 2019 η αξία των εξαγωγών ελληνικών ενδυμάτων, "χτίζοντας" πάνω στην ανοδική πορεία που σημειώνει ο κλάδος την τελευταία διετία.
Μάλιστα, τα ελληνικά ρούχα, που μέχρι πρότινος πωλούνταν κυρίως με ιδιωτική ετικέτα για λογαριασμό ξένων εταιρειών, πλέον εξάγονται σε μεγάλο βαθμό με το δικό τους brand, απευθυνόμενα μάλιστα στο μεσαίο και υψηλό κομμάτι της αγοράς και κατακτώντας τις βιτρίνες των καταστημάτων σε απαιτητικούς εξαγωγικούς προορισμούς της Ευρώπης.
Τα παραπάνω προκύπτουν από όσα επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), Θεόφιλος Ασλανίδης, σύμφωνα με τον οποίο η συνεχιζόμενη πτώση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά οδηγεί ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου στην εφαρμογή στρατηγικής για τη διεύρυνση του ποσοστού του τζίρου τους, που προέρχεται από πωλήσεις στο εξωτερικό.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕΕ, που βασίζονται σε επεξεργασία στατιστικών της Eurostat, κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων έφτασε τα 163 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 39,8% έναντι του 2018, οπότε διαμορφώθηκε 116 εκατ. ευρώ. Η πολύ καλή πορεία του πρώτου διμήνου του 2019 αποτελεί συνέχεια τόσο του 2017 όσο και του 2018: τη συγκεκριμένη διετία οι εξαγωγές ενδυμάτων κατέγραψαν αθροιστικά αύξηση 25%.
Οριακά αυξημένες ήταν οι εξαγωγές και της κλωστοϋφαντουργίας οι οποίες ανήλθαν σε 61,5 εκατ. ευρώ. Εντυπωσιακή αύξηση καταγράφηκε στις εξαγωγές ελληνικού βαμβακιού, με την αξία τους να διαμορφώνεται στα 122,6 εκατ., αυξημένη κατά 60% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018.
Συνολικά οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτογενούς παραγωγής (βαμβακιού), κατέγραψαν αύξηση 36,4% (σε αξία) το πρώτο δίμηνο του 2019. Η αξία εξαγωγών ανήλθε σε 347 εκατ. ευρώ έναντι 254 εκατ. στο πρώτο δίμηνο του 2018. Αντίθετη με την πορεία των εξαγωγών είναι η κατάσταση στην εγχώρια αγορά. Το πρώτο δίμηνο οι πωλήσεις τόσο της χονδρικής, όσο και της λιανικής παρουσιάζουν πτώση.
Η μείωση στις πωλήσεις χονδρικής κυμαίνεται σε ποσοστό 6,8%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις είναι μειωμένες κατά 9,8%. Όπως διαπιστώνεται, η κατανάλωση στην εγχώρια αγορά εξακολουθεί να συρρικνώνεται λόγω της οικονομικής αδυναμίας των καταναλωτών.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου