Οι προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας ειναι προγραμματισμένες για την Κυριακή, με τους ψηφοφόρους να έχουν να επιλέξουν από μια μακρά λίστα υποψηφίων. Δεν είναι όμως αυτή η μόνη διαφορά σε σχέση με τις αντίστοιχες διαδικασίες του παρελθόντος.
Ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί νέος πρόεδρος, θα κληρονομήσει μια χώρα που βρίσκεται σε μια ένοπλη σύγκρουση που τραυματίζει την οικονομία και τον πληθυσμό της.
Η ανταποκρίτρια του Euronews στο Κίεβο Ναταλία Λιουμπτσένκοβα αναφέρει: «Πριν 5 χρόνια και κάτι αυτοί οι δρόμοι στο Κίεβο δεν ήταν τόσο ήρεμοι όσο σήμερα. Ρωτήσαμε τους Ουκρανούς πόσο τα δραματικά γεγονότα της επανάστασης στην Πλατεία Μαϊντάν και η συνεχιζόμενη συγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία θα επηρεάσουν την επιλογή τους σήμερα».
Ο Ντένις Κοντιούκ, αρχιμανδρίτης σε τοπική ευαγγελική εκκλησία, υποστηρίζει ότι η ζωή έγινε χειρότερη για πολλούς και συχνά τείνουν να πιστεύουν οποιονδήποτε τους υπόσχεται εύκολες λύσεις. Ο ίδιος λέει: «Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για ψήφο στους λαϊκιστές επειδή έχουν κουραστεί από τον πόλεμο και την κακή κατάσταση της οικονομίας».
Ο πολιτικός αναλυτής Ολέκσι Κοβζούν εκτιμά ότι οι Ουκρανοί κατέληξαν σε ορισμένα συμπεράσματα από αυτήν την σύγκρουση με τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αποσχιστές, καθώς ακόμη και παραδοσιακά φιλορωσικά κόμματα μιλούν πολύ λιγότερο γι 'αυτήν σήμερα: «Δεν έχουνμε πλέον την κλασική επιλογή υπέρ της Ε.Ε. ή υπέρ της Ρωσίας. Σε αντιθεση με τα προηγούμενα χρόνια, κανείς δεν θέτει σε αμφιβολία αν η Ουκρανία πρέπει να είναι σαν ανεξάρτητο κράτος ή αν πρέπει να λειτουργεί σαν δορυφόρος της Ρωσίας. Αυτό το ερώτημα πλέον έχει βγει από το τραπέζι μια για πάντα».
Ο Κοβζούν ήταν φίλος της Κατερίνα Χάνσιουκ, που έδινε μάχες κατά της διαφθοράς αλλά δολοφονήθηκε μετά από επίθεση με οξύ που δέχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτές οι επιθέσεις χαρακτηρίζονται συστηματικές, αλλά ο Κοβτζουν πιστεύει ότι παρά το υψηλό κόστος, η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την οικοδόμηση μιας πιο ώριμης δημοκρατίας.
«Ζήσαμε για χρόνια ως κομμάτι της Σοβιετικής Ένωσης, αλλα τώρα, μετά την Επανάσταση της Αξιοπρέπειας, ξυπνήσαμε και όλα αναπτύσσονται. Και φυσικά ο κόσμος κατάλαβε ότι μπορεί να αλλάξει τη ζωή του και ασχολείται, κάνοντας ότι χρειάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση».
Ωστόσο θα είναι δύσκολο να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Ουκρανοί που μένουν στις περιοχές στα ανατολικά της χώρας, στις οποίες η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και φυσικά όσοι ακόμα έχουν παραμείνει στην πρώτη γραμμή του πυρός και στην αποσχισθείσα Κριμαία.
Πηγή: Euronews
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου