ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Αρθρογραφια Εμμανουελα Λαμπιδου υποψηφια Δημοτικη Συμβουλος Βεροιας - Η Παλιά Πόλη της Βέροιας Ένα ανεκμετάλλευτο στολίδι…που μπορει να γινει τουριστικος προορισμος.

Στο έλεος της εγκατάλειψης βρίσκονται δεκάδες παλιά κτίρια της Βέροιας. Η εικόνα που αντικρίζει κανείς αν κάνει μία βόλτα στο παλιό κομμάτι της πόλης μας, είναι, τουλάχιστον, αποκαρδιωτική. Ιστορικά κτίρια, πολλά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί και ως διατηρητέα, βρίσκονται στο έλεος της φθοράς. Ταμπέλες όπως «ΠΡΟΣΟΧΗ, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΤΙΣΜΑ», «ΠΤΩΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ», είναι η επικρατούσα εικόνα! Παράλληλα, οι όποιες εργασίες αντιστήριξης των
ευάλωτων στοιχείων, φαίνεται να είναι πρόχειρες. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, πως δεν αρκεί η μεμονωμένη αποκατάσταση ενός αρχοντικού της παλιάς πόλης. Η αναστήλωση θα πρέπει να γίνει συλλογικά, ώστε να αναδειχθεί το σύνολο της παλιάς πόλης της Βέροιας.
Δεν πρέπει να λησμονούμε το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή πλήττει όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής αλλά και την εμπορική, πολιτισμική κ τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας.
«Το λυπηρό είναι ότι στις μέρες μας χάνονται και τα τελευταία λαμπρά παραδείγματα της λαϊκής μας παραδόσεως. Στη Βέροια, είμαστε μάρτυρες του καθημερινού ψυχορραγήματος και των τελευταίων λειψάνων της αρχιτεκτονικής μας παραδόσεως», όπως επισημαίνει ο καθηγητής αρχιτεκτονικής κ. Μητσόπουλος.
Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους…



  
 





Εικόνες από την «Κυριώτισσα», τη γνωστότερη παραδοσιακή βεροιώτικη συνοικία



Η πρόσβαση στην οδό Σοφού, κοντά στην Μπαρμπούτα, είναι, πλέον, αδύνατη



Ετοιμόρροπα παραδοσιακά κτίρια στην καρδιά της εβραϊκής συνοικίας, ένα από τα πλέον τουριστικά σημεία της πόλης

 

Ετοιμόρροπα παραδοσιακά κτίρια στην Παλιά Πόλη

Και τα κτίρια που αντιμετωπίζουν, επίσης, σοβαρές φθορές αλλά, για καλή μας τύχη, δεν έχουν πέσει ακόμα; Τα αφήνουμε στη μοίρα τους; Περιμένουμε να πέσει κάποιο τμήμα τους για να νοιαστούμε για την ασφάλεια των περαστικών;
Δεκάδες άνθρωποι καθημερινά διανύουν με φόβο τα γραφικά δρομάκια της Παλιάς Πόλης… Δρομάκια τα οποία θα έπρεπε να σφύζουν από ζωή και να συντελούν στην πολιτισμική- οικονομική ανάπτυξη της πόλης!
Οι αρμόδιες αρχές του Δήμου, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να περιτυλίξουν τα κτίρια με την περίφημη κοκκινόασπρη κορδέλα, σαν “δώρα”, και να αναρτήσουν μια ταμπέλα «ΠΡΟΣΟΧΗ»;
Τα καλοδιατηρημένα τμήματα Παλαιών Πόλεων σε άλλες περιοχές της Ελλάδας καθώς και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, αποδεικνύουν ακράδαντα, ότι το κομμάτι αυτό της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, μπορεί να αποκτήσει τη ζωή και την αίγλη που του αξίζει.
Αναρωτιέμαι λοιπόν…
Τι λάθος κάναμε, και συνεχίζουμε να κάνουμε, άραγε, στη Βέροια; Ποιος ή ποιοι αρμόδιοι- αναρμόδιοι ευθύνονται γι’ αυτήν την κατάσταση;
Εμεις ως Δημοτικη παραταξη δεσμευομαστε για την αποκατασταση και ανα δειξη αυτου του πολιτιστικου πλουτου της πολης και την τουριστικη του εκμεταλευση.
Λαμπίδου Εμμανουέλα,
Αρχιτέκτων Μηχανικός
-----------------------------------------------------------
Υπ. Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό
«Δικαίωμα για Νέα Βέροια


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video