ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Εκατοντάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ζουν στον δρόμο

Εκατοντάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ζουν στον δρόμο

Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών προσφύγων που μένουν στον δρόμο, σε φυλακές ή σε συνθήκες ακραίως ακατάλληλες για την ηλικία τους, καθώς οι δομές φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα ανήλικα κλείνουν η μία μετά την άλλη, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα βρίσκονται 3.708 ασυνόδευτα παιδιά (στοιχεία έως 15 Φεβρουαρίου 2019), κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, εκ των οποίων μόνο τα 923 βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας κατάλληλες για την ηλικία και τις ανάγκες τους.

Περισσότερα από 600 παιδιά ζουν στον δρόμο, 700 παραμένουν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά σε άθλιες συνθήκες μαζί με άγνωστους ενηλίκους και 82 βρίσκονται στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων της χώρας. Εκτός από τα δικαιώματα των παιδιών που καταπατούνται, είναι ολοφάνερο ότι καθημερινά εκτίθενται σε πολλούς κινδύνους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 174 παιδιά δεν γνωρίζουν οι Αρχές πού βρίσκονται, αν και έχει καταγραφεί η είσοδός τους στη χώρα.

Η κυβέρνηση, έχοντας αποτύχει εδώ και τρία χρόνια να δημιουργήσει κατάλληλες δομές για ανηλίκους, προσανατολίζεται τώρα στη λύση της υποστηριζόμενης αυτόνομης διαβίωσης (Semi-independent leaving) σε διαμερίσματα για τους ανηλίκους άνω των 14 ετών ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που διογκώνεται διαρκώς. Από την πλευρά της Ε.Ε. ασκούνται μεγάλες πιέσεις, ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Ελλάδα στις αρχές του μήνα για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης εννέα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε αστυνομικά τμήματα. Οι συγκεκριμένοι ανήλικοι είχαν μείνει σε «προστατευτική φύλαξη» – ουσιαστικά υπό κράτηση για περισσότερο από 4 εβδομάδες, εφόσον δεν υπήρχε χώρος για να μεταφερθούν.

Μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο έκλεισαν 5-6 ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων στους οποίους κατά μέσον όρο φιλοξενούνταν 20-25 παιδιά. Αυτό συνέβη γιατί επί δύο χρόνια ο κρατικός μηχανισμός δεν κατάφερε να βρει τρόπο ώστε τα χρήματα που προορίζονταν για τη λειτουργία των συγκεκριμένων δομών να φτάνουν απρόσκοπτα και στην ώρα τους στους τελικούς παραλήπτες, δηλαδή τις οργανώσεις. Η οργάνωση Praksis, για παράδειγμα, που διέθετε 11 δομές ασυνόδευτων ανηλίκων αναγκάστηκε να τις κλείσει εφόσον αδυνατούσε να καλύψει τα έξοδα λειτουργίας και τη μισθοδοσία του προσωπικού έως ότου εκταμιευτούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι έξι από αυτές τις δομές λειτουργούν τώρα υπό τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), οι άλλες πέντε όμως έκλεισαν. Για τους ίδιους λόγους έκλεισε και η δομή ασυνόδευτων ανηλίκων της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου». Οπως τονίζει στην «Κ» εκπρόσωπος της οργάνωσης, «δεν μπορούσαμε να καλύψουμε το κόστος λειτουργίας, ενώ υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές από το κράτος».

Οι κίνδυνοι

Τα παιδιά αυτά βρέθηκαν μόνα τους στην Ελλάδα, είτε γιατί έχασαν την οικογένειά τους στο δύσκολο ταξίδι τους προς την Ευρώπη είτε γιατί δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα για να πληρωθεί ο διακινητής και να ταξιδέψει ολόκληρη η οικογένεια, σύμφωνα με τις μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν δουλέψει σε δομές. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που έφηβοι αποφάσισαν να αναζητήσουν μόνοι τους ένα καλύτερο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται επίβλεψη και προστασία, γιατί είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούν, να μπλέξουν. «Τα παιδιά αυτά πέφτουν πολύ συχνά θύματα εκμετάλλευσης από κυκλώματα ή από ενηλίκους ομοεθνείς τους», λέει στην «Κ» κοινωνική λειτουργός, που επιμένει ότι επιβάλλεται να ζουν σε καθορισμένο περιβάλλον με κανόνες και περιορισμούς.

Εξαιτίας της παταγώδους αποτυχίας δημιουργίας δομών φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανηλίκους εφαρμόστηκαν διάφορες λύσεις, όπως η δημιουργία κλειστών περιοχών (safe zones) μέσα στα κέντρα φιλοξενίας όπου σήμερα διαμένουν 260 παιδιά. Από τον προηγούμενο Ιούλιο, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση ώστε να μην κινδυνεύει άμεσα η ασφάλεια των παιδιών, ξεκίνησε η φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων σε ξενοδοχεία υπό επίβλεψη. Επρόκειτο για προσωρινή λύση, η οποία όμως όπως φαίνεται τείνει να γίνει μόνιμη. Ηδη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στο υπουργείο Εργασίας (που έχει την ευθύνη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα) από την πλευρά των εκπροσώπων της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME) της Ε.Ε. που συμμετείχαν, υπήρξε μεγάλη πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης όσον αφορά στο θέμα των ανηλίκων. Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει την επέκταση του μοντέλου υποστηριζόμενης αυτόνομης διαβίωσης για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, καθώς είναι πιο εύκολο να βρεθούν διαμερίσματα και ξενοδοχεία από ό,τι να φτιαχτούν δομές. 

καθημερινη.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video