Μικρή παράταση του Άρθρου 50 σημαίνει παράταση της αγωνίας για το Brexit και κυρίως έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, υποστηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Αν και είναι σαφές ότι οι δύο μήνες που απομένουν δεν είναι πλέον αρκετοί για να καταλήξει το βρετανικό κοινοβούλιο σε μία κοινή γραμμή για τους όρους της αποχώρησης, η μεγαλύτερη ανησυχία της Ε.Ε. είναι ότι η Τερέζα Μέι δεν θα έχει το πολιτικό θάρρος να ζητήσει τον έξτρα χρόνο που πραγματικά χρειάζεται.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τα επόμενα βήματα της βρετανικής κυβέρνησης. Αυτό που βλέπουν ωστόσο, σύμφωνα με την «Guardian», αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είναι μία αγωνιώδη προσπάθεια εκ μέρους της Βρετανίδας πρωθυπουργού να επιβιώσει με τη μέρα.
Αυτή η στρατηγική της, επισημαίνουν, θα την οδηγήσει να ζητήσει μεν την απαραίτητη αναβολή του Brexit πέραν της 29ης Μαρτίου, αλλά εκτιμούν ότι ο χρόνος των τριών μηνών είναι ανεπαρκής. Εκείνη με τη σειρά της δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση για μία ακόμη φορά με τους σκληροπυρηνικούς Brexiters του Συντηρητικού Κόμματός της, με πιθανότατα ολέθριες συνέπειες για το μέλλον της συμφωνίας και τους όρους εξόδου της χώρας από την Ένωση.
Την Πέμπτη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χάντ έγινε ο πρώτος υπουργός ο οποίος παραδέχτηκε ότι οι επίπονες διαπραγματεύσεις των δύο ετών θα πρέπει να παραταθούν, κάνοντας λόγο για μία πολύ δύσκολη κατάσταση.
Κοινοτικές πηγές επίσης επισημαίνουν ότι είναι απίθανο οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών να απορρίψουν το αίτημα της παράτασης, δεδομένης της πίεσης από την επιχειρηματική κοινότητα. Σύμφωνα με έρευνα του Institute of Directors (IoD), σχεδόν το ένα τρίτο των βρετανικών επιχειρήσεων σκοπεύουν να μετεγκαταστήσουν κάποιες από τις επιχειρήσεις τους ή το έχουν κάνει ήδη, υπό τον φόβο ενός άτακτου Brexit.
Αυτό διεμήνυσε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, τονίζοντας ότι μία καθυστέρηση είναι η σοφότερη επιλογή, εφοσον η Μέι ελπίζει ότι μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ετοιμάζεται να επιστρέψει στις Βρυξέλλες, σε μία προσπάθεια να ανοίξει τις συμφωνία για το Brexit, την οποία διαπραγματεύεται τους τελευταίους 18 μήνες, με την εντολή από το βρετανικό κοινοβούλιο να αντικαταστήσει το backstop (το δίχτυ ασφαλείας στο οποίο επιμένει η Ε.Ε. για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων) με μία «εναλλακτική συμφωνία».
naftemporiki.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου