Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν καταγγελθεί περίπου 1,4 εκατομμύριο εγκλήματα σε βάρος γυναικών στην Ινδία
Σχεδόν 5.000 άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στο Νέο Δελχί στην «Πορεία για την Αξιοπρέπεια», αφού διέσχισαν χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στην πρωτεύουσα, από κάθε γωνιά της Ινδίας και να καταγγείλουν τους βιασμούς που υπέστησαν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους και να ζητήσουν να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Η Τέτζου Μπάι, η νύφη της οποίας έπεσε θύμα βιασμού πέρσι, περπατούσε επί έναν μήνα για να διαδηλώσει σήμερα στο Νέο Δελχί. Η ίδια, ο γιος της και η σύζυγός του –το θύμα– αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό τους, στο κρατίδιο Μάντια Πραντές, αφού η νεαρή γυναίκα κατηγορήθηκε ότι «προκαλούσε» τους άνδρες, όταν έλειπε ο σύζυγός της.
Ο δράστης του βιασμού παραμένει ακόμη ελεύθερος αλλά το θύμα του στιγματίστηκε για πάντα. «Οι χωριανοί μας εξοστράκισαν» είπε η Μπάι.
Ο σύζυγος της νεαρής γυναίκας, ο Κανουάρ Λάι, είπε ότι ο βιαστής μπήκε μια νύχτα στο σπίτι τους, την βίασε και την απείλησε να μην πει τίποτα σε κανέναν. «Υποσχέθηκα να αγωνιστώ για αυτήν», είπε.
Μετά τον αποτροπιασμό που προκάλεσε διεθνώς ο ομαδικός βιασμός και η δολοφονία μιας φοιτήτριας, μέσα σε ένα λεωφορείο το 2012, οι πολιτικοί υποσχέθηκαν ότι θα γίνουν αλλαγές στον νόμο. Όμως σε πολλές περιπτώσεις, τα θύματα εξακολουθούν να διασύρονται και να κατηγορούνται. Μάλιστα, ο ένας από τους βιαστές της φοιτήτριας υποστήριξε ότι «τα κορίτσια ευθύνονται περισσότερο από τα αγόρια» γιατί «οι γυναίκες που βγαίνουν έξω αργά το βράδυ προσελκύουν τους άνδρες. Τόσο αυτός όσο και οι συνεργοί του έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.
Ο Μαχίντερ Σινγκ, η αδελφή του οποίου βιάστηκε το 2017, περπατούσε επί 30 ημέρες μαζί με τους διαδηλωτές που κάλυψαν 10.000 χιλιόμετρα για να φτάσουν στο Νέο Δελχί. «Ήρθα για να στηρίξω αυτήν την προσπάθεια, να σταματήσει ο στιγματισμός των θυμάτων. Η αδελφή μου είναι αθώα, αλλά τιμωρήθηκε από την κοινωνία επειδή επιβίωσε από τον βιασμό», είπε εξοργισμένος ο νεαρός άνδρας. Η αστυνομία χρειάστηκε έναν χρόνο για να συλλάβει τον δράστη, ο οποίος κατόπιν απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Ο Σινγκ υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί δωροδοκήθηκαν και ότι μετά τη δίκη η οικογένειά του δέχεται απειλές.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν καταγγελθεί περίπου 1,4 εκατομμύριο εγκλήματα σε βάρος γυναικών στην Ινδία. Από τα 325.000 που αναφέρθηκαν το 2016, τα 36.500 αφορούσαν βιασμούς. Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι τα επίσημα στοιχεία δεν αποτελούν παρά μόνο την κορυφή του παγόβουνου γιατί πάρα πολλά θύματα δεν μιλούν ποτέ για όσα τους συνέβησαν επειδή φοβούνται ότι το περιβάλλον τους θα τις απορρίψει.
«Οι επιζήσαντες φέρουν το στίγμα της ντροπής στην οικογένεια, την κοινότητα, τους συγγενείς τους. Οι δράστες χαίρουν σθεναρής υποστήριξης» είπε ο Άσιφ Σάιχ, ένας από τους οργανωτές της πορείας.
«Δεν πρέπει να σιωπούμε», τόνισε από την πλευρά της η Μπανουάρι Ντέβι, μια 60χρονη γυναίκα από ένα χωριουδάκι του Ρατζαστάν που εδώ και δεκαετίες δίνει αγώνα για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού. Η ίδια βιάστηκε από πέντε άνδρες ανώτερης κάστας όταν εμπόδισε έναν γάμο παιδιών στο χωριό της. Κατήγγειλε τον βιασμό, όμως οι δράστες παραμένουν ακόμη ελεύθεροι.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου