ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Φακές: Πέντε πειστικοί λόγοι για να τις προσθέσουμε στη διατροφή μας

Φακές: Πέντε πειστικοί λόγοι για να τις προσθέσουμε στη διατροφή μας

Οι Έλληνες τις προτιμάμε τον χειμώνα σε μορφή σούπας. Είναι έξαλλου σχετικά εύκολες στην προετοιμασία και στο μαγείρεμα συγκριτικά με τα φασόλια ή τα ρεβίθια και οικονομικές, αλλά χορταστικές.

100 γραμμάρια μαγειρεμένες φακές περιέχουν 11 θερμίδες, 9.02 γραμμάρια πρωτείνες, 0.3 γρ. λιπαρά, 20.13 γρ. υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων 7.9 γρ. φυτικές ίνες και 1.8 γρ. σάκχαρα. Η ίδια ποσότητα μας προσφέρει το 45% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε φυλλικό οκύ, το 36^ σε σίδηρο, το 70% σε μαγγάνιο, το 28% σε φώσφορο, το 58% σε θειαμίνη, το 14% σε κάλιο και το 127% σε βιταμίνη Β6.

Πέντε οφέλη που έχουν οι φακές στην υγεία μας
1. Πέψη, κορεσμός και γαστρεντερική υγεία

Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών αναγνωρίζεται ως ένας σημαντικός παράγοντας στη διαδικασία απώλειας βάρους, λόγω της ικανότητάς τους να ρυθμίζουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας βοηθούν στην αύξηση της αίσθησης κορεσμού και στη μείωση της όρεξης, κάτι που μειώνει κατά πολύ τις δυνατότητες να αναζητήσουμε παχυντικές τροφές σύντομα. Η υψηλή περιεκτικότητα της φακής σε φυτικές ίνες βοηθά επίσης στην πρόληψη κατά της δυσκοιλιότητας και βοηθά στην πέψη.

2. Καταπολεμά την αίσθηση κόπωσης

Η έλλειψη σιδήρου είναι συνηθισμένη αιτία κόπωσης. Οι γυναίκες 18 – 50 ετών είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε αυτή την έλλειψη. Και αυτή η ανεπάρκεια επηρεάζει το πόσο αποτελεσματικά το σώμα μας χρησιμοποιεί την ενέργεια. Οι φακές όμως αποτελούν μια πολύ καλή μη ζωική πηγή σιδήρου. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές περιέχει πάνω από το 1/3 των ημερήσιων μας αναγκών σε σίδηρο.

3. Πρόληψη κατά του καρκίνου

Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που βρίσκουμε στις φακές. Δεν το βρίσκουμε όμως σε πολλές τροφές. Το σελήνιο προλαμβάνει κατά της φλεγμονής, μειώνει τα ποσοστά ανάπτυξης όγκων και βελτιώνει την απόκριση του οργανισμού σε λοιμώξεις, πυροδοτώντας την παραγωγή Τ-κυττάρων. Το σελήνιο παίζει επίσης ρόλο στην ενζυμική λειτουργία του ήπατος και βοηθά στην αποτοξίνωση από καρκινογόνες ουσίες. Επιπροσθέτως, οι φυτικές ίνες στις φακές σχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

4. Εγκυμοσύνη

Το φυλλικό οξύ είναι κρίσιμης σημασίας ουσία για την πρόληψη κατά διάφορων επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις πιθανότητες πρόωρης γέννας κατά 50% ή και περισσότερο, αν καταναλωθεί για τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την εγκυμοσύνη. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές μας παρέχει σχεδόν το 90% των απαιτούμενων αναγκών μας σε φυλλικό οξύ την ημέρα.

5. Υγεία της καρδιάς

Όλα σχεδόν τα παραπάνω, δηλαδή οι φυτικές ίνες, το φυλλικό οξύ και το κάλιο στις φακές προστατεύουν την υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση, η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη, πολύ περισσότερο από μια διατροφή που μοναδικό στόχο έχει τη μείωση των κορεσμένων και trans λιπαρών. Και οι φυτικές ίνες δεν συνδέονται μόνο με μικρότερη εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών, αλλά επίσης με βραδύτερη πρόοδο αυτών των ασθενειών.

Πηγή: enallaktikidrasi.com


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video