ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Τα βασικά για το τέλειο ψήσιμο στα κάρβουνα

Σε κήπους, βεράντες, μπαλκόνια, εξοχές και παραλίες, η Τσικνοπέμπτη δίνει την ευκαιρία για BBQ μαζώξεις με οικογένεια και φίλους. Για όσους επιλέξουν (καιρού επιτρέποντος) να τσικνίσουν μεζεκλίκια στα κάρβουνα έχουμε τις κατάλληλες συμβουλές για να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους τους με τα λαχταριστά ψητά τους. Δείτε τι πρέπει να προσέξετε.
Ξεκινάτε από την ψησταριά

* Επιλέξτε τη σωστή ψησταριά ανάλογα με τις ανάγκες και την οικονομική σας δυνατότητα. Από την άλλη, να θυμάστε ότι οι ηλεκτρικές ψησταριές έχουν οδηγίες που κάνουν το ψήσιμο πιο εύκολο, αλλά το κάρβουνο θέλει μαστοριά.

* Αν επιλέξετε κάρβουνο, προτιμήστε το δρύινο γιατί κρατά περισσότερο και αποφύγετε το πεύκο και το έλατο γιατί πετάγονται! Να θυμάστε: Για να ψήσετε σωστά, πρέπει πρώτα τα κάρβουνα να «χωνέψουν». Έτσι μόλις αποκτήσουν γκρίζα και πυρωμένη όψη είναι έτοιμα.



Συνεχίζετε με το κρέας
Το σωστό BBQ οφείλει να φροντίζει για όλα τα γούστα: παϊδάκια, φιλέτα, μπιφτέκια και λουκάνικα από μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κοτόπουλο, αλλά και ψάρια και θαλασσινά, δίνουν γευστικές επιλογές για όλους. Δεν ξεχνάτε βέβαια και τους vegetarians της παρέας, αν υπάρχουν, για τους οποίους «φιλετάρετε» λαχανικά, όπως μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκυθάκια.

Και φυσικά με τις μαρινάδες
Οι μαρινάδες προσθέτουν απίστευτη νοστιμιά στα ψητά, γι’ αυτό καλό είναι να μην τις παραλείπετε. Ιδανικά, το μαρινάρισμα γίνεται αποβραδίς στο ψυγείο. Πριν ψήσετε το ταμπονάρετε σε χαρτί κουζίνας.

BBQ που ανάβει φωτιές!
Δυνατή, μέτρια ή χαμηλή φωτιά; Σας έχουμε το πιο απλό tip: βάζετε το χέρι σας στο ύψος που θα βάλετε τη σχάρα. Αν αντέχει 5 δευτερόλεπτα, η ένταση είναι δυνατή, αν αντέχει 8 δευτερόλεπτα είναι μέτρια και, αν αντέχει πάνω από 10 δευτερόλεπτα, είναι χαμηλή.

Αν πάλι κατά τη διάρκεια του ψησίματος χρειάζεται να χαμηλώσετε την ένταση της φωτιάς, ανεβάζετε πιο ψηλά τη σχάρα ή «σκορπάτε» τη θράκα με μια λαβίδα. Σε περίπτωση που η φωτιά αναζωπυρωθεί όσο ψήνετε, τη σβήνετε με ξίδι ή αλάτι και όχι με νερό.



Από χρόνους πώς τα πάτε;
Οι χρόνοι ψησίματος που δίνονται στις συνταγές είναι πάντα ενδεικτικοί, καθώς όλα εξαρτώνται από το πάχος των κρεάτων ή των ψαριών, αν τα βάλατε κατευθείαν στη φωτιά αφού τα βγάλατε από το ψυγείο ή τα αφήσατε πρώτα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε:
* Ένα μοσχαρίσιο κομμάτι πάχους 2 εκ., θέλει 1,5 λεπτό ψήσιμο από κάθε πλευρά για να βγει σενιάν, 2,5 λεπτά για να βγει μέτριο και 5 λεπτά από κάθε πλευρά για να είναι καλοψημένο.
* Τα μοσχαρίσια μπιφτέκια, ανάλογα με το πάχος τους, χρειάζονται 10 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά.
* Το φιλέτο κοτόπουλου θέλει 15-20 λεπτά από κάθε πλευρά, σε μέτρια φωτιά.
* Τα σουβλάκια θέλουν γύρω στα 20 λεπτά και βρεγμένο καλαμάκι για να μην πάρει φωτιά.
* Τα παϊδάκια θέλουν συχνό γύρισμα και μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για να μην αρπάξουν, και 10-15 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά.
* Τα κρέατα με κόκαλο θέλουν μεγαλύτερη προσοχή γιατί ψήνονται δυσκολότερα.
* Το λουκάνικο σε 20 λεπτά περίπου είναι έτοιμο.

SOS: Δεν πρέπει να στριφογυρνάτε πάρα πολλές φορές το κρέας, όπως και να το τρυπάτε με πιρούνι, γιατί θα χάσει τους χυμούς του. Τα αναποδογυρίσματα γίνονται με τσιμπίδα ή σπάτουλα ή χρησιμοποιείτε διπλή σχάρα για να τα γυρίζετε όλα μαζί.



Στην υγειά του ψήστη!
Ανάλογα με το κρέας, το ψάρι ή τα λαχανικά που θα ψήσετε στο BBQ, θα επιλέξετε και τα συνοδευτικά τους, όπως πατάτες τηγανητές, πατατοσαλάτα, πράσινες σαλάτες, τυριά και ψωμάκια. Αυτό που σίγουρα ταιριάζει με όλα όμως, είναι οι μπίρες, παγωμένες και απολαυστικές, να δροσίζουν όλη την παρέα, συνοδεύοντας εξαιρετικά κάθε πιάτο και μεζέ.

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video