H Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν από τις 3 έως και τις 10 Δεκεμβρίου 2018 το 1ο Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of Disability in Art» (R.ο.Di.).
Σκοπός του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική των ατόμων με αναπηρία και η ιδέα βασίζεται στην αναγνώριση του αναφαίρετου ανθρώπινου δικαιώματος της έκφρασης μέσω της Τέχνης. Απώτερος δε στόχος είναι η καθιέρωση αυτού ως θεσμού παρουσίασης της καλλιτεχνικής πλευράς των ατόμων με αναπηρία, άρσης των εμποδίων συμμετοχής και κοινωνικής συμπερίληψής τους και σύζευξης Πανεπιστημίου και Κοινωνίας.
Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ [https://ift.tt/2P5uM8j], περιλαμβάνονται προβολές ταινιών του Διαγωνιστικού Τμήματος, ένα ειδικό αφιέρωμα με τη σφραγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και πολλά άλλα.
Όσον αφορά στο Διαγωνιστικό Τμήμα, επισημαίνονται τα εξής:
Α. H Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τους:
Γιώργο Αρβανίτη, πολυβραβευμένο διευθυντή φωτογραφίας, με 110 ελληνικές και ξένες ταινίες στο βιογραφικό του. Έχει βραβευτεί, μεταξύ άλλων, ως καλύτερος διευθυντής φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Βενετίας του 1989 για την ταινία Australia του Jean-Jacques Adrien, εννέα φορές στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ επίσης ήταν δύο φορές υποψήφιος για το βραβείο Felix –το αντίστοιχο ευρωπαϊκό Όσκαρ– για τις ταινίες Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995) και Μία αιωνιότητα και μία ημέρα (1998, με τον Ανδρέα Σινάνο), σε σκηνοθεσία του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Καθ? όλη την καριέρα του, έχει συνεργαστεί με διακεκριμένες προσωπικότητες του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου, ανάμεσα στους οποίους οι Παντελής Βούλγαρης, Μιχάλης Κακογιάννης, Ζυλ Ντασέν, Volker Schlöndorff, Marco Bellochio, Goran Paskaljevic, Amos Gitai και πολλοί άλλοι.
Από το 2015 είναι πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (https://ift.tt/2zrDLf3 και https://el.wikipedia.org/wiki/Γιώργος_Αρβανίτης),
Γεωργία Φύκα, Κοινωνική λειτουργός με εξειδίκευση στις Σπουδές Αναπηρίας (Disability-Studies) στο Πανεπιστήμιο του Leeds και στην Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία με βασικό ενδιαφέρον τις πολιτικές αναπηρίας και το Κίνημα για την Ανεξάρτητη Διαβίωση. Εργάστηκε ως Γενική διευθύντρια στο ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και το www.disabled.gr και σε σειρά προγραμμάτων και μελετών με θέμα την αναπηρία, όπως απασχόληση, τουρισμός, ανεξάρτητη διαβίωση, εκπαίδευση κ.τ.λ. Συμμετέχει σε εθελοντικές οργανώσεις αναπηρίας όπως στο σωματείο ΑΛΛΗ ΟΨΗ www.alli-opsi.gr που είναι ιδρυτικό μέλος και πρώην πρόεδρος, την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών και την Κίνηση Χειραφέτησης Αναπηρων: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ και
Καθηγητή Michael L. Wehmeyer, Ph.D., διακεκριμένο επιστήμονα παγκοσμίως σε θέματα αυτοπροσδιορισμού και ειδικής αγωγής, με περισσότερα από 425 επιστημονικά άρθρα και 42 βιβλία στο ενεργητικό του, στα θέματα, μεταξύ άλλων, του αυτοπροσδιορισμού, της μετάβασης στην ενήλικη ζωή, και της εκπαίδευσης και συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία (https://ift.tt/2P4Li8C και https://ift.tt/2zC9r1t).
Β. Τα βραβεία που θα χορηγηθούν είναι:
1ο Βραβείο 1 εισιτήριο μετ επιστροφής οικονομικής θέσης για οποιαδήποτε διαδρομή του δικτύου εξωτερικού της Aegean
2ο Βραβείο Συνεργασία με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τη δημιουργία τηλεοπτικού σποτ για το PAOK Action
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο:
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, 1ος όροφος, γραφ. Κ-123
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310.891. 437/350
Ε-mail : rod@uom.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου