Ενας παλιός νόμος, που χρονολογείται από το 1950, αποτρέπει τις ιδιωτικές επενδύσεις σε εταιρείες όπου το δημόσιο έχει μετοχική συμμετοχή, εμποδίζοντας έτσι μια πιθανή επενδυτική έκρηξη που τόσο ανάγκη έχει η χώρα, αναφέρει δημοσίευμα του ευρωπαϊκού πρακτορείου Euractiv.
Μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας και ύφεσης, η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Όπως γράφει το Euractiv, με βάση τους όρους της συμφωνίας, η αριστερή κυβέρνηση δεσμεύτηκε να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον για να προσελκύσει τις πολυαναμενόμενες επενδύσεις και να ακολουθήσει ένα φιλοαναπτυξιακό μονοπάτι.
Ωστόσο οι επενδυτές αντιμετωπίζουν την έλλειψη ενός μοντέρνου επενδυτικού πλαισίου. Το Euractiv φέρει ως παράδειγμα τον νόμο του 1950, οι ρυθμίσεις του οποίου προβλέπουν ακόμα και ποινή ισοβίων σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχει υπάρξει ζημιά στη δημόσια περιουσία. Με βάση το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αριθμός δημόσιων περιουσιακών στοιχείων θα πωληθεί. Το πρόβλημα προκύπτει όταν ένας ιδιώτης επενδυτής μπει σε μια εταιρεία που ιδιωτικοποιήθηκε, αλλά το δημόσιο κατέχει ακόμα μετοχές.
Το ελληνικό δημόσιο είναι συχνά μέτοχος πλειοψηφίας ή απλά μέτοχος σε όλα τα μεγάλα πρότζεκτ της χώρας. Σε περίπτωση «λάθος αποφάσεων» σε επίπεδο μάνατζμεντ, μια απλή καταγγελία από ανταγωνιστή ή οποιονδήποτε άλλο μπορεί να ενεργοποιήσει τον νόμο 1608/1950, με το επιχείρημα της βλάβης δημόσιας περιουσίας, και να οδηγήσει ακόμα και σε ισόβια τους ιδιώτες επενδυτές.
Πηγές από τον χώρο της αγοράς εξηγούσαν στο Euractiv ότι αυτό προφανώς καθυστερεί τις επενδύσεις στη χώρα, δεδομένου ότι κανένας ιδιώτης δεν θα ρισκάρει να επενδύσει σε τόσο «ευαίσθητο» καθεστώς.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν με τον οποίο επικοινώνησε το Euractiv δήλωσε ότι παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες ήταν σημαντικό στοιχείο του προγράμματος σταθερότητας. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος όμως επέμεινε ότι υπήρχε ευρύτερη ανάγκη για μέτρα που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα.
«Ευρύτερα, μέτρα που βελτιώνουν το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον είναι κρίσιμα για να στηριχθεί μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και να μειωθεί η ανεργία. Γι’ αυτό το πρόγραμμα στήριξης της χώρας περιελάμβανε ευρεία γκάμα μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.
Πηγές από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσαν πως η συζήτηση για το νόμο είναι σε «τελικό στάδιο μεταρρύθμισης», χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα επόμενα βήματα.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου