Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συνέταξε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ),
σε συνεργασία με την Α' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου "ΑΧΕΠΑ". Πρόκειται - όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΦΣΘ - για έναν αλγόριθμο κατάταξης των περιστατικών, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας για εκδήλωση επιπλοκών, ενώ η κατηγοριοποίηση θα ξεκινά από την παρακολούθηση και τη συμπτωματική αντιμετώπιση των ελαφρών περιστατικών στο φαρμακείο έως την υποχρεωτική παραπομπή σε γιατρό. Μ' αυτόν τον τρόπο, ο φαρμακοποιός μπορεί να συμβάλει όχι μόνο στην καλύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών, με την αποσυμφόρηση των δημόσιων δομών, αλλά και στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών, όπως η μηνιγγίτιδα και η πνευμονία μέσω της έγκαιρης παραπομπής σε ιατρό.
Η δράση του ΦΣΘ , με τίτλο «Αντιμετώπιση λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος: ο καθοριστικός ρόλος του Έλληνα φαρμακοποιού», στοχεύει στην ανάδειξη και την ενίσχυση του ρόλου του φαρμακοποιού στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσω της προσπάθειας μείωσης της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΘ, Διονύσιο Ευγενίδη, η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών φαρμάκων αποτελεί πρόβλημα παγκόσμιας κλίμακας. Τα τελευταία 10 χρόνια έχει παρατηρηθεί δραματική αύξηση των πολυανθεκτικών βακτηρίων, κυρίως σε κινολόνες και 3ης γενιάς κεφαλοσπορίνες, κάτι που αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι έως το 2050 περίπου 10 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως θα αποδίδονται σε λοιμώξεις πολυανθεκτικών βακτηρίων. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), έχουν αρχίσει εθνικές εκστρατείες για την προώθηση της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία.
Στόχος της δράσης, επισημαίνει ο κ. Ευγενίδης, είναι "να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι τα αντιβιοτικά δεν προσφέρουν βοήθεια στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και με αυτόν τον τρόπο να ελαττώσουμε τη χρήση τους". Παράλληλα, θα προταθούν λύσεις που πραγματικά θα τους ανακουφίσουν από τα συμπτώματα που τους ταλαιπωρούν. Για το σκοπό αυτό, οι φαρμακοποιοί θα εκπαιδευτούν παρακολουθώντας σχετικά ενημερωτικά σεμινάρια και θα εφοδιαστούν με ενημερωτικό υλικό που απευθύνεται στο κοινό.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου