«O Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε ημιτελή την Eυρωζώνη, όσο οι χώρες που βιώνουν κρίση δεν έχουν στο πλευρό τους το κατάλληλο εργαλείο στήριξης, όσο δεν προωθείται η ενιαία τραπεζική αγορά και όσο δεν δημιουργείται ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών (SRF)» αναγράφεται μεταξύ άλλων, σε άρθρο, το οποίο τιτλοφορείται «Οι δανειστές συνεχίζουν να μαθαίνουν».
Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας, η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, καθώς και το απαραίτητο δίχτυ ασφαλείας, θα κοστίσουν τελικά πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι αναμενόταν.
Στο επίκεντρο των σχεδίων βρίσκεται η διεύρυνση του ESM, ο οποίος σύμφωνα με τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., θα λειτουργεί μελλοντικά και ως δίχτυ ασφαλείας του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών «SRF». Σε περίπτωση που δεν αρκούν τα χρήματα του Ενιαίου Ταμείου για να τεθεί υπό έλεγχο μια τραπεζική κρίση, τότε θα παρεμβαίνει ο ESM.
Επικαλούμενη έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι οι χώρες που συμμετέχουν στην Τραπεζική Ένωση, θα συνεισφέρουν στο Ταμείο το 1% των διασφαλισμένων καταθέσεων. Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, το Ταμείο Εξυγίανσης θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του όχι 55 δισ. ευρώ, όπως είχε αρχικά υπολογιστεί, αλλά από 59 μέχρι και 71 δισ. ευρώ. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. συζήτησαν στο τελευταίο συμβούλιο στη Βιέννη, πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι, αντίστοιχα, και το δίχτυ ασφαλείας του ESM. Πάντως οι χώρες το ευρωπαϊκού νότου τάσσονται υπέρ ενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσού.
Όπως σημειώνει μάλιστα, η οικονομική εφημερίδα, στο μέλλον ο ESM θα στηρίζει χώρες σε κρίση με πιο συνοπτικές διαδικασίες. Για το λόγο αυτό προωθείται μια μεταρρύθμιση της λεγόμενης προληπτικής γραμμής στήριξης. Παράλληλα πρόσβαση στον Μηχανισμό αποκτούν και οικονομικά εύρωστες χώρες της Ευρωζώνης σε περίπτωση που χωρίς δική τους υπαιτιότητα αντιμετωπίσουν ένα οικονομικό σοκ.
Όπως όλα δείχνουν πάντως, στον νέο διευρυμένο ESM θα καταργηθεί η επιβολή όρων για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, όπως έγινε στην Ελλάδα, με τα λεγόμενα μνημόνια (MoU). Σε έγγραφο της αρμόδιας ομάδας εργασίας, αναφέρεται ότι από εφεξής το μνημόνιο θα μπορούσε απλά να αναφέρει ότι η χώρα σε πρόγραμμα εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην Ευρωζώνη.
Έμπειροι διαπραγματευτές δεν αναμένουν μια συμφωνία των υπουργών Οικονομικών μέχρι τα τέλη του έτους για τον νέο διευρυμένο ΕSM, προφανώς επειδή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, και άλλοι Βορειοευρωπαίοι συνάδελφοί του, εμμένουν σε ξεκάθαρες προϋποθέσεις για την πρόσβαση στους μηχανισμούς στήριξης για να αποφύγουν ενδεχόμενη κατάχρηση της οικονομικής βοήθειας».
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου