Αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου και σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης προκάλεσε μια αποστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 13ο Road Show του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο διεξάγεται στο Λονδίνο. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, επικαλέστηκε την... εκδημία των παλαιών συνταξιούχων κατά τα επόμενα έτη.
«Δεν υπάρχει κομψός τρόπος για να το διατυπώσω, αλλά αυτοί οι άνθρωποι –οι παλαιοί συνταξιούχοι– θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο» ήταν η αναφορά του υπουργού, προσθέτοντας πως «μέχρι το 2020, το 2030 ή το 2040 δεν θα βρίσκονται πια εδώ» και «συνεπώς δεν θα υπάρχει κάποια επίπτωση στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος». Οπως ήταν λογικό, η αναφορά προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με το θέμα να ανοίγει πρώτη η αξιωματική αντιπολίτευση. Υπενθυμίζοντας την παρόμοια αναφορά Τσίπρα στη ΔΕΘ, η Πειραιώς σημείωσε πως «τελικά δεν ειπώθηκε κατά λάθος». «Την ευχή που έδωσε στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας, να αποδημήσει το γρηγορότερο το 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας που είναι άνω των 70 ετών, την επανέλαβε ως λύση για το ασφαλιστικό και ο υπουργός Οικονομικών». Η Ν.Δ., σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, συνέχισε λέγοντας πως αυτός είναι ο τρόπος που δίνει τη μάχη η κυβέρνηση για να μην κοπούν οι συντάξεις: να πείσει τους θεσμούς πως «αφορούν μελλοθάνατους».
Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά, που περιοδεύει στη Μόρια της Λέσβου, σημείωσε σχετικά πως οι αναφορές του κ. Τσακαλώτου φανερώνουν «αναλγησία και κυνισμό», κατηγορώντας και εκείνη με τη σειρά της τον πρωθυπουργό πως «έδωσε το σύνθημα» από τη ΔΕΘ. Τέλος, το Ποτάμι, μέσω του εκπροσώπου του Δημήτρη Τσιόδρα, υπενθύμισε πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έκαναν καριέρα φωνάζοντας «οι άνθρωποι πάνω από τους αριθμούς», τώρα αναφέρονται σε θανάτους συνταξιούχων.
Σιγή από Μαξίμου
Aπό πλευράς Μεγάρου Μαξίμου επικράτησε «σιγή ιχθύος», παραπέμποντας στην ανακοίνωση του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, ενδεικτικό μιας υποβόσκουσας αλλά προφανούς δυσαρέσκειας. Ο κ. Τσακαλώτος απαντώντας στη Ν.Δ. την κατηγόρησε για «κατήφορο», επιχειρώντας να «αλλάξει ατζέντα», αφού η ανακοίνωση εστιάζει στο τρέχον ζήτημα της περικοπής των συντάξεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε πως το κυρίαρχο επιχείρημα της κυβέρνησης «είναι ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό κι όχι διαρθρωτικό», κάτι «για το οποίο δεν έχει τοποθετηθεί η Ν.Δ.». Οσον αφορά το διά ταύτα, την αναφορά του για τους συνταξιούχους, ο κ. Τσακαλώτος, στην ίδια γραμμή, κατηγόρησε τη Ν.Δ. πως ο «σκοπός αγιάζει τα μέσα» αρνούμενος ευθέως πως έκανε λόγο για θάνατο συνταξιούχων. Ο κ. Τσακαλώτος κατέληξε λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ν.Δ. έχει φτάσει στον πάτο».
Παροχές
Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου δρομολογούν τις πολιτικές εξελίξεις με βασικό άξονα τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ. Μετά την ψήφιση της τροπολογίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την κ. Αχτσιόγλου, ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει το αμέσως επόμενο διάστημα μια σειρά παροχών και ελαφρύνσεων, όπως την εξόφληση των αναδρομικών σε δικαστικούς, ενστόλους και πανεπιστημιακούς, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, αλλά και στους γιατρούς του ΕΣΥ. Επιπλέον, στο πλάνο βρίσκεται η νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, η μείωση των εισφορών για δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς αλλά και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμούς. Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά το γεγονός πως φύσει δεν σχολιάζουν τα δημοσκοπικά ευρήματα, υπάρχει η πεποίθηση πως η υλοποίηση των ανωτέρω θα αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα και στις δημοσκοπήσεις.
καθημερινη.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου